Hokej v číslech: Jak si vedou týmy v polovině sezony?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

V minulých dnech jsem se postupně podívali na nejlepší hráče Tipsport extraligy na jednotlivých pozicích. Nyní je čas rozebrat i celkové výkony jednotlivých týmů (a také to, jak promlouvá první polovina sezony do toho, co by se mohlo stát v té druhé).

První polovinu sezony rozhodně mohou kladně hodnotit ve Vítkovicích, které jsou momentálně na čele extraligové tabulky, a to o bod před největšími favority z Pardubic. Překvapivé třetí místo pak drží Olomouc, která dokáže body stále pravidelně sbírat.

Na popředí tabulky se po změně trenérů a díky sérii osmi výher vyšvihla také Sparta, která se bodově dotáhla na Třinec. 45 bodů má kromě těchto dvou celků také Plzeň, která podobně jako Sparta zažila v nedávné době povedenou sérii výher.

Ve vyrovnané tabulce naopak ve druhé čtvrtině soutěže klesla z první čtyřky až na osmé místo brněnská Kometa. Trápí se také Mladá Boleslav a především poslední vítěz základní části – hradecký Mountfield, který je aktuálně až na 10. místě.

Je jasné, že ne každý tým se tak nachází tam, kde se to před sezonou čekalo. Jaké jsou ovšem důvody u jednotlivých týmů? Je to špatný herní projev, nebo spíše smůla? A je postavení týmů v tabulce zasloužené?

Očekávání versus realita

Vítkovice a Pardubice od sebe momentálně dělí pouze jeden bod: Vítkovice mají na kontě 58 bodů, Pardubice pak 57. Podobná je situace i podle očekávaných bodů, kdy by si Pardubice zasloužily 43 bodů, Vítkovice pak jen o půl bodu méně.

Očekávané body jsou vypočteny na základě výkonů jednotlivých týmů v odehraných zápasech a jejich očekávanosti výhry v daném utkání. Očekávanost výhry je stanovena podle historických výsledků, kdy týmy měly podobné výsledky v rámci očekávaných gólů týmu a soupeře.

Například, kdyby měl jeden tým očekávanost výhry v daném utkání 70 %, znamená to, že v historii při podobném průběhu zápasu zvítězily týmy s podobným výkonem v tomto procentu zápasů. V přepočtu na očekávané body by to pak znamenalo pro tým zisk 70 % ze tří bodů, konkrétně tedy 2,1 bodu pro daný tým. Pokud by oba týmy měly očekávanost výhry 50 %, znamenalo by to pro oba 1,5 očekávaného bodu.

Právě Vítkovice a Pardubice jsou týmy, které očekávání překonávají nejvíce, a i díky tomu jsou v tabulce od dalších týmů poměrně odskočené. Vítkovice mají o téměř šestnáct bodů navíc, Pardubice pak o čtrnáct.

Výrazně očekávání překonala zatím také třetí Olomouc, která by podle očekávaných bodů zaujímala osmé místo s necelými 40 body. Díky aktuálním výsledkům se ovšem může vyhřívat na třetí příčce. Podobně je na tom také Plzeň, kdy je její zisk 45 bodů téměř o sedm nad očekávání.

Naopak další dva týmy, které se nacházejí v tabulce na stejné úrovni jako Plzeň, tedy Třinec se Spartou, mají bodový zisk rovný očekáváním na základě předváděných výkonů. To může naznačovat, že by se tyto dva týmy, když vezmeme do úvahy i kvalitu jejich kádrů, měly ve vrchních patrech tabulky bez větších problémů v dalším průběhu sezony udržet. Naopak Olomouc s Plzní s tím mohou mít problémy.

A kdo by se naopak na vyšší příčky mohl posunout? Nabízí se Mountfield či Mladá Boleslav. Bruslaři za očekáváním zaostávají o deset bodů, když se už druhou sezonu v řadě trápí s koncovkou.

Podobně na tom je letos právě i Mountfield, který ale loni základní část po dominantních výkonech dokázal ovládnout. V probíhajícím ročníku je ovšem za očekáváním o dvanáct bodů, podle očekávaného bodového zisku měl být přitom v tabulce úplně nejvýše.

Hra 5 proti 5

Hradecký Mountfield totiž i v letošní sezoně patří herně k nejlepším týmům, tedy alespoň z pohledu střeleckých statistik a očekávaných gólů. Společně s Třincem je to právě Mountfield, který má nejlepší rozdíl očekávaných gólů pro a proti za 60 minut, kdy si vytváří šance větší než soupeři o 0,73 očekávaného gólu. Současně se Hradec Králové z pohledu očekávaných gólů pyšní i nejlepší defenzívou a druhým nejlepším útokem.

Ovšem v součtu zakončení i výkonů brankářů zaostává Hradec Králové za očekáváním vůbec nejvíce ze všech týmů. Zatímco jeho rozdíl očekávaných gólů je vysoce v kladných číslech, ve skutečnosti inkasuje o téměř 0,5 gólu více než vstřelí za hodinu hry 5 na 5.

Jak již bylo zmíněno, kvalitními výkony se prezentuje také Třinec. Tuto dvojici doplňují v podobné sféře ještě Pardubice. Zatímco Třinec ale za očekáváním při hře 5 na 5 lehce zaostává, Pardubice si naopak vedou skvěle i ve skutečných výsledcích. Své šance proměňují téměř ve stejné výši s očekáváním, když vstřelí 2,5 gólu za 60 minut, navíc se Dynamo může spolehnout i na kvalitní výkony brankářů.

Další skupinu týmů z pohledu očekávaných gólů tvoří Sparta, Mladá Boleslav a Vítkovice. Sparta se prezentuje více aktivním stylem, Mladá Boleslav s lídrem tabulky z Vítkovic pak staví na kvalitní defenzivní hře.

Sparta si vytvořila zatím v průměru nad soupeři převahu 0,4 očekávaného gólu, Vítkovice a Mladá Boleslav jsou pak shodně na plus třech desetinách očekávaného gólu za hodinu hry. A gólový rozdíl mají Vítkovice po Pardubicích druhý nejlepší, když v průměru vstřelí o 0,8 gólu více než soupeři.

Pokud jsme předtím zmiňovali, že Plzeň společně s Olomoucí by ve druhé polovině sezony mohly ustoupit z pozic, tak na to kromě jejich očekávaných bodů poukazuje i jejich hra na 5 na 5.

Oba celky totiž patří v rámci tvorby vlastních šancí i eliminaci šancí soupeřů k podprůměrným týmům. Plzeň má při základním počtu hráčů vůbec nejhorší ofenzívu, kdy si v průměru tvoří šance pouze na 1,9 očekávaného gólu za 60 minut.

Olomouc na tom není o moc lépe, když si horší šance tvoří pouze tři týmy. Soupeři si naopak proti Olomouci vytvoří třetí nejlepší šance. Výborné výkony ovšem podávají brankáři Mory, když za 60 minut Olomouc inkasuje pouze 1,6 gólu, třetí nejmenší počet, oproti 2,47 očekávaného gólu.

Na pozoru se pak musí mít České Budějovice a zbystřit by měli také v Brně. Právě tyto dva celky jsou v rámci očekávaných gólů při hře 5 na 5 nejhorší. Proti Motoru mají soupeři šance vyšší o 0,7 očekávaného gólu za 60 minut, než si vytvoří právě České Budějovice. Proti Kometě jsou pak soupeři lepší o pět desetin očekávaného gólu.

Speciální týmy

Kometa v první čtvrtině sezony sázela především na efektivní přesilovky. I v současnosti je Kometa druhým nejlepším týmem, když vstřelí 10,2 gólu za 60 minut hry v početní výhodě. Očekávání jsou u Komety ovšem výrazně nižší, v extraligovém srovnání dokonce podprůměrné. A právě se zhoršenou efektivitou, když se vstřelené góly těm očekávaným postupem času přibližují, klesá i pozice Komety v tabulce.

Na přesilové hry se tradičně může spolehnout Třinec, který je od ostatních týmů značně odskočený. Tvoří si v průměru šance na 8,5 očekávaného gólu a zároveň Oceláři vstřelí 12,4 gólu za 60 minut. Společně s průměrným oslabením to Třinci velmi pomáhá k vysokému umístění.

Rezervu ve speciálních týmech ale mají Pardubice, které trápí jak přesilová hra, tak i oslabení. To mají výborné naopak Vítkovice, kterým prozatím funguje i přesilovka. V té by ale mohl lídr tabulky časem doplatit na ne úplně kvalitní tvorbu šancí, když momentálně očekávání Vítkovice překonávají o tři vstřelené góly za hodinu hry, což je velice podobné brněnské Kometě.

Obdobnou pozici jako při hře 5 na 5 zaujímají ve speciálních týmech i České Budějovice. A to pro druhou polovinu sezony opravdu nevěstí nic dobrého. I výsledky Motoru v přesilových hrách a oslabeních totiž víceméně kopírují očekávání.

Speciální týmy komplikují život také Karlovým Varům, které jsou jednoznačně nejhorším přesilovkovým týmem. A k podprůměru patří i v bránění oslabení.

To naopak Hradec Králové patří k nejlepším týmům ve speciálních formacích, ale stejně jako při základním počtu hráčů chybí přesilovým hrám reálné výsledky. Mountfield si totiž tvoří šance na sedm očekávaných gólů, promění to ale pouze ve 4,4 vstřeleného gólu, což je vůbec nejhorší výsledek.

Závěr

Právě Mountfield je tak velkým adeptem na tabulkový posun vzhůru, potřeboval by k tomu víceméně pouze to, aby si jeho hráči připomněli, jak se střílí góly. Podobné tvrzení platí také o Mladé Boleslavi. A překvapením by neměl být ani případný posun Litvínova.

Naopak pozici ve vrchních patrech tabulky z dlouhodobějšího pohledu nemají především Olomouc s Plzní, kdy jde o dva celky, které svými výkony patří spíše do středu tabulky. Ten je ovšem nesmírně vyrovnaný a podle dosavadního průběhu sezony by nakonec ani umístění Olomouce velmi vysoko v tuto chvíli překvapením už nebylo.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz