Hokej v číslech: Velké změny v Mladé Boleslavi. Co přinese Kousal Spartě?

Pavel Kousal v barvách Sparty | Foto: hcsparta.cz

Po odchodu Ladislava Čiháka a výměně Jana Eberleho za Kellyho Klímu s Hradcem Králové, pokračuje Mladá Boleslav ve změnách ve svém kádru. A to poměrně výrazných, když se do Sparty stěhuje Pavel Kousal za dva útočníky, do Vítkovic pak odchází ještě Jakub Kotala.

Sezona Mladé Boleslavi se rozhodně nevyvíjí podle představ vedení, a to se tak v posledních dnech rozhodlo jednat. Kde jsou hlavní problémy Bruslařů jsme si rozebrali v tomto článku. Vedení Mladé Boleslavi na to reagovalo, kromě výměny Jana Eberleho za Kellyho Klímu, nyní výraznou výměnou, která má poměrně značný vliv na rozložení extraligových sil ve zbytku sezony.

Pavel Kousal totiž v posledních letech patří mezi nejlepší extraligové hráče, a v letošní sezoně se dokonce vyšvihl mezi absolutní elitu. Jeho výměna z Mladé Boleslavi do Sparty tak celkem zamávala se silami obou týmů. A jak se to projevilo?

Mladá Boleslav se momentálně nachází až na 12. místě, pouze dva body před posledním Kladnem a o bod před Českými Budějovicemi. Její situace tak není vůbec růžová a výměna Pavla Kousala ji ještě zhoršila.

Po jeho odchodu totiž v našem modelu procentuální šance Mladé Boleslavi na účast v baráži stouply o 14 %. Naopak šance Kladna na poslední příčku klesly o devět procent. Momentálně je tedy Mladá Boleslav právě po Kladně největším adeptem baráže. Lehce se ulevilo v tomto smyslu také Karlovým Varům, když jejich šance na účast v baráži klesly o dvě procenta.

Kousalův příchod naopak výrazně zvýšil celkovou sílu Sparty, když její šance na titul stouply o šest procent a posunula se nyní do role třetího největšího favorita po Pardubicích a Třinci, kterým naopak šance lehce poklesly.

Mírně se pak zvýšily i šance Vítkovic, které mají na titul momentálně naději 16 %, když příchodem Jakuba Kotaly zalátaly některé mezery v sestavě, které vznikly aktuální absencí Rostislava Marosze a Tobiase Lindberga.

A proč má výměna Pavla Kousala takový vliv na postavení zapojených týmů ptáte se?

Především v posledních dvou sezonách se Pavel Kousal etabloval v Mladé Boleslavi jako jeden z nejkomplexnějších útočníků extraligy. Kousal dokáže trápit obrany soupeřů téměř ve všech herních situacích, zároveň má vynikající vliv na hru týmu.

Dlouhodobě se Kousal řadí v ofenzivě k nejaktivnějším hráčům, když součet jeho střeleckých pokusů a přihrávek na střely spoluhráčů při hře 5 na 5 patří od roku 2020 mezi pět procent nejlepších forvardů. V přepočtu na čas má Kousal prsty letos v téměř 30 střeleckých pokusech za 60 minut hry 5 na 5.

Ke tradičně časté, a navíc nebezpečné, střelbě v letošní sezoně přidal i vynikající kreativitu. Spoluhráčům v průměru připraví téměř 13 střeleckých pozic za 60 minut a vytváří šance na 0,7 očekávaného gólu za stejný čas. Lepší jsou v tomto směru letos pouze dva útočníci.

K výborné kreativitě, ve které je Kousal lepší než 94 % útočníků, pak přidává i vynikající schopnosti v transportu puku z vlastní třetiny do útočného pásma. V četnosti úspěšných výstupů z obranné pásma i vstupů do útočné zóny se Kousal řadí mezi pět nejlepších procent útočníků v letošní sezoně.

Nejen výše zmíněné Kousalovy dovednosti vedou k tomu, že s ním na ledě se Mladé Boleslavi dařilo mnohem lépe než bez něho. V minulé i letošní sezoně má Kousal podíl očekávaných gólů přes 60 %, což ho řadí v rámci herní převahy k nejlepším hráčům. V probíhajícím ročníku podíl očekávaných gólů při jeho absence klesá o 11 %, když vyšší vliv má pouze pět útočníků z celé extraligy.

V trápící se ofenzivě Bruslařů to byl právě Kousal, kdo se svými výsledky v kolonce gólů dokázal jako jediný přiblížit očekáváním, když si s ním na ledě Mladá Boleslav vypracovala šance na 2,9 očekávaného gólu za 60 minut a vstřelila 2,8 gólu s celkovým gólovým podílem 64 %.

Ten pak bez Kousala klesal o neuvěřitelných 35 %, když bez něho tedy dávali více gólů soupeři. Žádný jiný útočník nemá v letošní sezony vyšší rozdíl. Navíc i v loňské sezoně byl v tomto směru hlavním tahounem Boleslavi, když měl gólový podíl 63 %, který bez něho klesal až na 45 %.

Celkově je pak Kousalův vliv na hru týmu v ofenzivě lepší než u 98 % útočníků, v limitování šancí soupeřů je pak lepší než 90 % forvardů.

Sparta tak získává komplexního útočníka, který výrazně dokáže zlepšovat výkony hráčů okolo sebe, a individuálně navíc velmi nebezpečného, kdy Kousal jednoznačně patří momentálně svojí hodnotou k elitním extraligovým forvardům.

Na oplátku pak Mladá Boleslav za Kousala od Sparty inkasovala Daniela Přibyla a také Davida Dvořáčka. Což je za hráče Kousalova kalibru poměrně málo.

Daniel Přibyl naskočil v minulém ročníku po čtyřech vynechaných sezonách do šesti zápasů. Letos jich stihl v extralize prozatím 12, a prezentoval se v nich velmi solidně. Zároveň ale neodehrál při hře 5 na 5 ani celých 100 minut a jeho dosavadní výsledky je tak třeba brát s určitou rezervou.

Když odhlédneme od jeho šesti bodů, které jsou v dané situaci velice solidní, prezentoval se Přibyl hlavně skvělou kreativitou, když si vytvořil v průměru šance na 0,95 očekávaného gólu a spoluhráčům svými přihrávkami připravil šance na devět desetin očekávaného gólu za 60 minut hry v základním počtu hráčů. To ho v obou směrech řadí k nejlepším forvardům a naznačuje jeho schopnosti.

Během jeho času na ledě měl i kvalitní podíl očekávaných gólů 61 % a Sparta vstřelila 70 % gólů, které padly při jeho účasti. Největší šance si pak Přibyl vytvářel po úspěšném napadání a do herního stylu Mladé Boleslavi by mohl dobře zapadnout, zároveň přinést tolik potřebné ofenzivní schopnosti. Tedy za předpokladu, že i v dresu Bruslařů naváže na svůj start letošní sezony ve Spartě.

David Dvořáček pak má za sebou v součtu posledních tří sezon 102 zápasů, kdy je jeho vzorek tedy mnohem větší a dá se říci, že Mladá Boleslav by měla vědět co v jeho případě získává.

Což u Dvořáčka znamená spíše plnění si své role ve čtvrté formaci než ofenzíva, kterou zmiňoval při jeho příchodu Martin Ševc. V minulých dvou sezonách si Dvořáček připsal čtyři, respektive pět gólů a sedm, respektive osm bodů. V letošní sezoně pak má prozatím dva góly a jednu asistenci.

Celkově je Dvořáčkův ofenzivní vliv velmi podprůměrný, když v minulých dvou sezonách Sparta s ním na ledě vstřelila 1,6 gólu za 60 minut hry 5 na 5. Což patřilo v tomto období k výkonům mezi útočníky v nejhorší pětině.

Bez puku ale Dvoráček dokáže být velmi nepříjemným hráčem, a i když v jeho případě opravdu nelze čekat velké ofenzivní výsledky, je schopen na druhou stranu solidně limitovat šance soupeřů.

V letošní sezoně má zhruba průměrný vliv na defenzívu týmu, když s ním na ledě měli soupeři šance na 2,1 očekávaného gólu. Současně měl Dvořáček i podíl očekávaných gólů 53 %, což je od hráče v limitované roli to, co chcete.

I když tedy Dvořáček pravděpodobně nenabídne, co si od něj Ševc slibuje, dokáže být ve své roli ve čtvrtém útoku velice solidním hráčem.

K výměně Pavla Kousala se Mladá Boleslav uchýlila už nyní i kvůli tomu, že měl pro příští dvě sezony podepsanou smlouvu se Spartou. Otázkou ovšem je, jestli v současné situaci nebylo lepší si Kousala v týmu ponechat, kdy šlo jednoznačně o nejlepšího hráče Bruslařů v probíhající sezoně. Z pohledu šancí Mladé Boleslavi na úspěch totiž jeho výměna v této době zkrátka nedává příliš smysl.

Navíc když k tomu přičteme i fakt, že ani jeden z hráčů mířících opačným směrem nesměřuje do Mladé Boleslavi natrvalo a zároveň nedosahuje Kousalových kvalit. Bruslaři tak po skončení ročníku mohou skončit s prázdnými rukami stejně jako kdyby si Kousala ponechali do konce sezony.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz