Já a Jágr? Blbost, v 50 je pořád jinde než já, říká slovenský zázrak Slafkovský

Foto: iihf.com

13. února 2022, 9:19

Jakub Slunečko

(PEKING, od našeho zpravodaje) Obrovský mediální poprask na olympiádě v Pekingu přitahuje teprve sedmnáctiletý slovenský supertalent Juraj Slafkovský. Ze čtvrté lajny dal ve třech zápasech Slovenska na olympiádě už čtyři branky a právem je přirovnáván k Jaromíru Jágrovi.

Takhle velký talent slovenský hokej nepamatuje nejméně celou generaci. Už před olympiádou byl ve všech predikcích pasován do první desítky letošního draftu NHL. Skvělé představení v Pekingu jeho šance a pozici nejspíš ještě navýší.

Slafkovský by tak mohl atakovat i pozici Mariána Gáboríka, který byl vybrán v draftu roku 2000 jako třetí v pořadí – historicky nejvýš ze všech Slováků.

O tak velkém talentu se v případě Slafkovského bavíme.

Sedmnáctiletý teenager žije v Pekingu svůj sen. „Sám tomu nevěřím, co se tady děje, ale děje se to,“ řekl po posledním skupinovém zápase Slovenska, kdy se čtyřmi brankami ze třech zápasů zaujal první místo v tabulce střelců celé olympiády. 

Pokud jste viděli jeho góly v Pekingu, uznáte, že přirovnání k Jaromíru Jágrovi je víc než na místě. Slafkovský vyniká ve svém věku obrovskou hokejovou inteligencí, k čemuž má navíc velké fyzické přednosti a stejně jako Jágr i skvělou střelu zápěstím. A taky schopnost vytvářet spoustu šancí nejen pro sebe, ale i pro spoluhráče. 

„Já a Jágr? Blbost, takhle bych to nebral, na takové věci je ještě brzy. Jágr je v padesáti pořád někde jinde než já v sedmnácti,“ usmál se skromně Slafkovský.

„Sám tomu nevěřím, co se tady děje, ale děje se to.“

Výjimečný hokejista s metrákem váhy a 192 centimetry výšky pochází z Košic. Prošel i mládežnickými výběry Hradce Králové. V Hradci taky dokončil základní školu. Od 15 let žije ve Finsku, kde hraje za TPS Turku. Letos už stihl naskočit i do 21 zápasů nejvyšší finské soutěže a vstřelit svůj první gól.

Defenzivní finský hokej Slafkovskému prospěl i v zisku obranných návyků, a tedy dnes tak potřebné hokejové univerzálnosti. „TPS mi v tom určitě prospělo. Vím, že nejsem nejdefenzivnější útočník, ale chci být všestranný, protože takoví hráči jsou dneska nejplatnější,“ uznal Slafkovský.

Mladý slovenský talent to má zkrátka ve svých sedmnácti letech v hlavě výjimečně dobře srovnané a čeká ho velká budoucnost.

„Jágr je v padesáti pořád někde jinde než já v sedmnácti.“

Když přijížděl se Slovenskem na olympiádu, i zahraniční novináři už o něm věděli jako o hráči, na kterého si brousí zuby týmy NHL. Ale takové galapředstavení od Slafkovského čekal málokdo.

V prvních dvou zápasech na turnaji proti silným týmům Finska a Švédska vstřelil jako hráč čtvrté formace tři branky – všechny, které Slováci dokázali dát. Že nejde o náhodu, potrvrdil v neděli i v posledním zápase skupiny, kdy se opět podílel jednou branku na porážce Lotyšska 5:2 a první slovenské výhře na turnaji.

„Pokud někdo rozumí hokej, tak viděl, že to pro mě kluci z formace vybojovali svým napadáním. Já jen přišel a nějak to tam spadlo,“ pochválil spoluhráče. „Sedí nám to v celé lajně a jsem rád, že jsme se nastartovali jako tým a dali jsme pět gólů, což je úžasné,“ řekl po zápase s Lotyšskem. 

„Tak inteligentního hráče, navíc s takovými fyzickými předpoklady, jsem dlouho neviděl. Hraje tady fantasticky.“

Slafkovský chce zůstat nohama na zemi, ale komplimenty se valí ze všech stran. I od slovenského trenéra Craiga Ramsayho.

„Tak inteligentního hráče, navíc s takovými fyzickými předpoklady, jsem dlouho neviděl. Hraje tady fantasticky,“ řekl zkušený kanadský kouč, který před štací u slovenské reprezentace třicet let trénoval v NHL.

Není proto divu, že Ramsay začal Slafkovského stavět v Pekingu i do slovenské přesilovkové formace, ve které mladý talent dál roste. 

„Věřím, že s góly ještě nekončím,“ usmál se sedmnáctiletý útočník po posledním skupinovém zápase, kterým Slováci získali velice potřebné sebevědomí. 

V osmifinále turnaje teď můžou teoreticky narazit i na Čechy, což by byl i kvůli Slafkovskému, novému slovenskému Jágrovi, velice pikantní souboj.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz