Já a Montreal? Měj jsem hrát lépe, tvrdí Sklenička. Ve Finsku ho zaskočila jen tma

Foto: Markéta Křížová

Letošní sezonu zahájil na farmě Montrealu a vůbec nepočítal s tím, že by měl posléze směřovat zpátky do Evropy. Jenže David Sklenička nedostával takový prostor, v týmu Laval Rocket pravidelně nehrál, proto usoudil, že bude lepší ukončit trápení a pustit se do nové výzvy. „V Jokeritu Helsinky jsem spokojený, adaptoval jsem se rychle," povídá spokojeně.

Bývalý plzeňský obránce je tím pádem k dispozici také národnímu týmu, před Švédskými hrami se připojil s menším zpožděním. „V pondělí jsem letěl z utkání v Rize do Helsinek a dneska ráno pak do Prahy. Ale musím říci, že se necítím až tak unavený. Snad to nepřijde v zápasech," pousměje se.

Poprvé od mistrovství světa na Slovensku jste k dispozici národnímu týmu. Těšil jste se hodně?
Jsem určitě rád, že jsem dostal možnost připojit se k týmu. Těšil jsem se na kluky, na českou kabinu a vlastně na celou reprezentaci.

Máte za sebou 18 utkání Kontinentální ligy. Byla to po přesunu ze zámořské AHL velká změna?
Slyšel jsem, že KHL je trošku pomalejší, než jak vypadá skutečnost. Je to i hodně o bruslení, ale hřiště jsou větší, je tedy víc čase na řešení herních situací. Nemyslím si, že by to v porovnání s farmou byla nějaká obrovská změna. Doufám, že jsem se dobře adaptoval. A že to bude postupně ještě lepší.

Foto: awinninghabit.com

Je příjemné hrát ruskou soutěž za klub z finské metropole?
Musím říci, že to je asi jedna z nejlepších destinací, jakou jsem v KHL vůbec mohl získat.. To je určitě fajn. Žiju v Evropské unii, nemusím mít žádná extra víza, jako kdybych hrál celou dobu v Rusku.

Už jste si v klubu i ve městě zvykl?
Kluci z týmu jsou suproví. Hodně mi pomohli, především na začátku, když jsem přišel. Město je také pěkné, akorát tam máme dost často tmu, na což nejsem úplně zvyklý. Ale musím říci, že to je určitě lepší, než hrát ve někde, kde je přes den mínus dvacet (usměje se).

V AHL se na zápasy dost cestuje autobusem, v Rusku bývají přesuny letadlem. Je tam cestování náročnější?
Myslím, že to je spíš pohodlnější. Lety s Jokeritem nejsou tak dlouhé. Když jsme jeli v AHL někam autobusem, tak to bylo většinou kolem šesti hodin. I víc.

Za farmu Montrealu jste na podzim sehrál jen sedm zápasů. Byl jste hodně naštvaný, že vám v organizaci nedali víc šancí?
Tak... Byl jsem smutný, ale to už pominulo. Hraju jinde, nemyslím na to. Už před sezonou jsem měl zvěsti, že se mnou asi moc nepočítají. Tehdy jsem mohl zůstat v Evropě. Ale já si řekl, že to ještě zkusím a zabojuju. Bohužel to však nedopadlo. Po dvou nebo třech měsících jsem se definitivně vrátil. Jsem rád, že to tak dopadlo. z mé pozice to byl krok dopředu. Loni jsem hrál celou dobu AHL, letos ani to ne... Nemyslel jsem si, že bych se za stávajícího stavu mohl dostat do Kontinentální ligy.

Vysvětlil vám někdo z Canadiens situaci? To, jaké s vámi mají nebo nemají plány? Podobně loni dopadl i váš kamarád Michal Moravčík.
Abych pravdu řekl, před mým odjezdem jsme se o tom nebavili. Abych dostal šanci, měl jsem hrát lépe. Záleželo jen na mně. Nedokázal jsem to využít. 

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Váš agent Michal Sivek říkal, že na poslední chvíli před přesunem do Evropy měla být ve hře vaše výměna do Calgary.
Jo, to taky byla docela zajímavá situace. Už jsem byl smířený s tím, že letím zpátky do Česka. V den odletu mi volal zámořský agent Allan Walsh, že mě chtějí do Calgary. Prý se mě snažili nějak vyměnit, ale nakonec to nedopadlo.

Může v budoucnu klapnout další šance v NHL? Finský hokej má za Atlantikem výborný zvuk a tamní dění mapuje řada skautů.
Určitě bych se nebránil, kdyby to ještě přišlo. Ale nevím. Říká se, že jakmile to jednou opustíte, je těžké se vrátit. Asi na tom něco bude. Ale pokud by zájem byl, šel bych do toho.

V Jokeritu nemáte krajana, berete přesun do reprezentace i jako určité zpestření sezony? Popovídáte si česky, vidíte kamarády...
Jasně. Můžeme všechno probrat. Ve finském klubu je komunikace těžší. Myslím, že jsem zapadl dobře, není to nic hrozného. Ale česky si moc rád zase pokecám, to jo (směje se).

Myslíte na třetí mistrovství světa v řadě?
Určitě. Ale teď koukám spíš na Švédské hry, na nejbližší turnaj, abych se co nejlépe předvedl. Trenéři mě v sezoně neměli šanci vidět, tak doufám, že zanechám dobrý dojem.

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz