KAUZA: Neunesli to! zní z Kralup. Bránili jsme se, reaguje Bílina. Co na to svaz?

Robert Bártek | Foto: Rostislav Smolej, smolej.cz

Nedělní utkání kvalifikace o 2. ligu mezi Kralupami nad Vltavou a Bílinou vzbudilo emoce. Jak už Hokej.cz informoval, střetnutí se po incidentech na ledě i v hledišti nedohrálo. Nyní vám exkluzivně přinášíme pohledy všech zainteresovaných: tedy představitelů Kralup, Bíliny a nechybí ani stanovisko hokejového svazu.

Rozhovor s Martinem Hamplem, manažerem Kralup nad Vltavou

Souvislosti, v jakých se teď nejen o hokejových Kralupech nad Vltavou píše, vás asi netěší, že?
To víte, že ne. Přáli jsme si, abychom kvalifikaci o postup do 2. ligy ukončili doma v přátelské a vítězné atmosféře. Dvě třetiny nasvědčovaly tomu, že to tak bude. Vše ale nakonec dopadlo tak, jak dopadlo. Bohužel.

Podle vás vše zapříčinila frustrace hokejistů Bíliny?
Ano, zejména starší a zkušení hráči Bíliny situaci za mě neunesli. Víte co, přijeli k nám se čtrnácti hráči do pole. Na začátku zápasu věděli, že k tomu, aby se prodlužovalo, musí dát o čtyři góly víc (první zápas kvalifikace vyhrály Kralupy nad Vltavou 7:3, pozn. red.). Po dvou třetinách prohrávali 3:0 a třetí třetina byla o tom, jestli se zápas v klidu dohraje, nebo ne.

A nedohrál.
Bílinský kapitán František Bakrlík ve třetí třetině fauloval našeho Tomáše Soukupa. Chtěl se prát a Tomáš je subtilnější postavy. Jenže si v bitce vedl velmi dobře, což Bakrlíka zřejmě zaskočilo. Dokonce se Tomáše snažil kopnout kolenem do hlavy, ten ale situaci naštěstí ustál. Ze strany Bakrlíka poté následovaly vztyčené prostředníčky a další obscénní a vulgární gesta na celý stadion, což byl za mě hlavní důvod vyhrocení situace směrem k divákům.

Chování vašich fanoušků ale taky nebylo zrovna košer, ne?
Pokud je zápas takto vyhrocený, vždycky se mezi fanoušky najde někdo nedisciplinovaný. Je to hokej. Uznávám, že směrem k hostujícím hráčům teklo pivo a jiné tekutiny. Máme ale videozáznamy, které dokazují, že s náznaky šermováním hokejkami začali hráči Bíliny. Fanoušek si to nenechal líbit a šel si to s nimi z tribuny vyřídit.

Bude ho klub kontaktovat za účelem nápravy?
Dotyčný byl okamžitě po incidentu vyveden ze zimního stadionu. Následně byl vyzván k identifikaci, ale uvedl, že u sebe nemá doklady totožnosti. Je to člověk, který na hokej pravidelně nechodí, takže my ani nevíme, kdo to je.

Co na svoje chování řekl?
Omluvil se nám. Řekl, že se nechal vyprovokovat.

DŮLEŽITÉ UDÁLOSTI JSOU MEZI 6. A 9. MINUTOU

Podle našich zdrojů však nešlo o jediný problém v hledišti. Brankář Bíliny si měl ve druhé třetině stěžovat rozhodčím, že je oslňován laserem.
V tuto chvíli takovou informaci nemám, takže ji nemůžu komentovat.

Vše vyvrcholilo tím, že před stadion dorazila policie, kterou měli zavolat funkcionáři Bíliny z důvodu strachu o vlastní bezpečnost.
Překvapilo mě to. Fanoušci se rozcházeli v klidu. Já sám jsem před stadionem nějakou dobu byl a dalšímu incidentu nic nenasvědčovalo. Přesto policie opravdu dorazila.

Nedohraný zápas bude nyní řešit příslušný svazový orgán, jaké rozhodnutí čekáte?
Nebudu předjímat. Mohu říct, že jako HK Kralupy jsme dostali žádost o podání vysvětlení. Ve stanovené lhůtě do pěti dnů se tedy vyjádříme.

Pokud bude potvrzeno vaše vítězství a tím pádem právo účasti ve 2. lize, využijete ji?
Postup do 2. ligy byl naším dlouhodobým cílem. Vše pečlivě projednáme, a to i s naším největším partnerem – městem Kralupy nad Vltavou, a budeme zvažovat vše kolem financování 2. ligy.

Reakce manažera Bíliny Pavla Uhra pro Hokej.cz

Na vlastní oči jsem viděl, jak incident začal tím, že k nám na střídačku letělo z tribuny pivo, kafe a gólmanská hůl. Máme to i na videozáznamu. Dotyčný pak vzal další hůl a praštil našeho hráče přes ruku. Kluci se přece nenechají mlátit, takže se bránili. Zároveň bych chtěl říct, že bitce na ledě předcházelo několik neodpískaných faulů na naše hráče. Jeden z nich byl dokonce na kapitána, který měl krev v obličeji. Je to hokej, krajský přebor a kluci by se jím měli bavit. Nemělo by se stávat, že vás někdo bude urážet nebo mlátit.“

Vyjádření hokejového svazu pro Hokej.cz

„Oba kluby byly aktuálně požádány o vyjádření ke všem událostem ve včerejším zápase. Tak, aby disciplinární a sportovně-technická komise dostaly veškeré podklady, a mohly tak rozhodnout o osudu utkání i jeho jednotlivých aktérů. Kluby mají lhůtu v tomto týdnu. Do této středy bychom tedy měli mít bližší informace. Následně se bude rozhodovat," uvedl člen sportovně-technické i disciplinární komise ČSLH Jan Rachota s tím, že zatím není jasné přesné datum, kdy se o osudu utkání rozhodne.

Vyjádření ředitele soutěže Pavla Setikovského pro Hokej.cz

„Disciplinární komise bude zítra na svém řádném zasedání řešit problém, který v utkání v Kralupech vyvstal. V současné době sháníme veškeré materiály, které by nám v řešení mohly pomoct. Zatím nevím, kdy by mohl být vynesený verdikt. Viděli jsme videa a nebylo na nich nic pěkného. Je potřeba trochu času, vyslechnout svědky. Nebude to tedy hned. Kluby jsme oslovili s tím, že chceme do středy dostat všechny materiály. Pak se uvidí, co dál. Zítra už se na to připravíme, aby bylo naše rozhodnutí kvalifikované. Variant možného řešení je víc."

Pohled přítomného fotografa domácího klubu Rostislava Smoleje pro Hokej.cz

„Incident vyprovokovali hosté. Došlo k tomu, že hráč s číslem 15 vletěl k fanouškům a třísknul hokejkou do plexiskla. V návaznosti na tohle si fanoušek sáhnul pro hokejku a dvě uchopil. Hokejkami pak začal mávat, ale že by jimi někoho zasáhl, to jsem skutečně neviděl. Stál jsem metr a půl od toho. Že by někdo hokejkami mlátil do hráčů, to je z mého pohledu naprostá lež. Nicméně odsuzuji zároveň chování fanouška, na hokej něco takového nepatří.“

František Bakrlík

František Bakrlík | Foto: Rostislav Smolej, smolej.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz