KHL odpískala základní část! Kdo postoupí do play off?

Foto: khl.ru

5. února 2022, 18:06

Ondřej Mach

Kontinentální hokejová liga vyhlásila předčasný konec základní části. Rozhodnutí na webových stránkách potvrdil prezident soutěže Alexej Morozov.

Hlavní důvody jsou dva – olympijské hry v Pekingu a aktuální epidemiologická situace. 

Pod pěti kruhy se chystá zabojovat o cenné kovy celkem 120 lidí z 22 klubů KHL, národní týmy Ruska a Číny se pak skládají výhradně z hráčů mezinárodní soutěže. 

A zatímco se s napětím čeká na start olympijského hokejové turnaje mužů, tak vedení KHL usilovně pracuje na přípravě vyřazovací části. 

„Zvažovali jsme různé možnosti pro určení výsledků základní části a určení účastníků play off.“

„Liga předloží ke schválení rozhodnutí neodehrát zbývající zápasy základní části a schválit nový postup pro stanovení výsledků základní části v této sezoně,“ informuje v prohlášení prezident Morozov.

Návrh nyní musí projít přes radu ředitelů KHL a ruskou hokejovou federaci.

„Zvažovali jsme různé možnosti pro určení výsledků základní části a určení účastníků play off. Důležité bylo najít spravedlivý vzorec a zaručit spravedlivé podmínky pro všechny kluby, včetně zohlednění rozdílného počtu odehraných zápasů,“ vysvětluje.

„Ve výsledku byla zvolena nejobjektivnější varianta – rozdělit šestnáct týmů podle procenta získaných bodů z maximálního možného počtu,“ dodává Morozov.

„Za daných okolností je to jediné optimální řešení, které nám umožní dokončit sezonu a určit šampiona.“

Většina klubů stihla doteď odehrát 45 až 50 utkání základní části. Dlouhodobá fáze sezony měla skončit první březnový den, konec olympiády je pak v plánu 20. února. 

Liga původně počítala s tím, že se některé dříve odložené duely dohrají právě během olympijské pauzy. Většina klubů však byla proti této variantě. 

„Některé týmy, které se do poslední chvíle ucházely o postup do play off, se ve svých konferencích do pohárové osmičky nedostanou. Ale za daných okolností je to jediné optimální řešení, které nám umožní dokončit sezonu a určit šampiona,“ věří Morozov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz