Kladno schytalo šestku a zůstává na dně. Drama v Hradci, Kometa zase padla

Foto: Vít Golda, hc-kometa.cz

Šlágr nedělního programu v Hradci Králové vyzněl lépe pro hostující Spartu, vedoucí Pardubice si poradily s Litvínovem a bitvu posledních dvou celků tabulky ovládl Motor. A co další výsledky 38. kola Tipsport extraligy?

Nejlepší ofenziva v lize si podmanila Brno

Oba týmy měly co napravovat: Kometa jasně prohrála zápas pod širým nebem v Bratislavě, Vítkovice zase nečekaně nestačily na Kladno. 

V moravské metropoli se však útok Ridery vrátil na svůj standard. A to i bez nemocného kanonýra Petera Muellera.

Hned v úvodní dvacetiminutovce padlo šest branek, hosté potom definitivně odskočili ve 47. minutě. Dál tedy stíhají vedoucí Pardubice, blýskli se hlavně tříbodoví Roberts Bukarts a Marek Kalus.

Brno pod novým realizačním štábem nevykazuje známky zlepšení: prohrálo čtyři z uplynulých pěti utkání.

Patrik Martinec (trenér Brna): „Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, dát gól a dostat se do vedení, protože víme, že Vítkovice hrají velmi dobře defenzivě a umějí ucpat střední pásmo. To se nám nepovedlo, byli jsme pořád krok pozadu a bohužel jsme zahráli špatně oslabení, kde jsme dostali dva góly, čímž se zápas rozhodl. Ve druhé třetině jsme se nadechli a prvních deset minut jsme dostali soupeře pod tlak, bohužel jsme nevstřelili kontaktní gól a ve třetí třetině už jsme i přes veškerou snahu neměli síly na zdramatizování zápasu.“

Radek Philipp (asistent trenéra Vítkovic): „Z naší strany to bylo hlavně takticky dobře zvládnuté utkání. Nechtěli jsme soupeře pustit do přesilovek, což se nám dařilo. Sami jsme si dvěma góly v přesilovkách pomohli. Druhá a třetí třetina byla zase velmi dobře takticky zvládnutá od všech hráčů včetně gólmana. Jsme rádi za tři body.“

HC KOMETA BRNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:5 (2:4, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Holík (Pospíšil, Horký), 7. Horký (Pospíšil, Holland) – 2. Dej (Kalus, Raskob), 6. Bukarts (Krieger), 12. Kalus (Mikuš, Bukarts), 16. Krieger (Bukarts), 47. Kotala (Kalus, J. Stehlík).
Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Klouček, Zíka.
Vyloučení: 4:1.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 30:30.
Diváci: 5 018.
Nejlepší hráči: Kristián Pospíšil – Roberts Bukarts.
HC Kometa Brno: Furch (3.-6. Čiliak) – Kučeřík, Kundrátek, Holland, Ščotka, Gulaši, Hrbas, Němec – Pospíšil, Holík, Horký – Zaťovič, Kollár, Flek – Ondráček, Raška I, Šalé – Vincour, Strömberg, Koblížek. Trenéři: P. Martinec, Modrý, Horáček a Otoupalík.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Mikuš, Grman, Gewiese, Raskob, Prčík, J. Stehlík, L. Kovář – L. Krenželok, Marosz, Lakatoš – Bukarts, Krieger, Lednický – Kotala, Dej, Kalus – Fridrich, Chlán, R. Půček. Trenéři: Holaň a Philipp.

Motor úřadoval v přesilovkách

V pozápasových rozhovorech od trenérů často slýcháte, že v dnešním hokeji rozhodují speciální týmy.

No, Kladno v souboji dvou nejhorších celků tabulky hodně doplatilo na vlastní nedisciplinovanost... Motor zužitkoval hned čtyři přesilové hry! 

Skóre nakonec nabobtnalo až na 6:2, zářili dvougóloví střelci Milan Gulaš a Stuart Percy. Na druhé straně se dvakrát prosadil kapitán Tomáš Plekanec.

Jeho Rytíři ale moc důvodů k radosti nemají. České Budějovice se posunuly na dvanácté místo před Karlovy Vary, Kladno je dál na dně.

David Čermák (trenér Motoru): „Pomohli jsme si přesilovými hrami, díky kterým jsme zápas rozhodli. Čtyři góly v přesilovkách se nepodaří dát každý zápas. Tomáše Čachotského si stáhla Jihlava, ale jednáme, abychom ho mohli ještě do konce sezony využít.“

Pavel Skrbek (asistent trenéra Kladna): „Zápas jsme ztratili hned v první desetiminutovce, kdy jsme domácím nabídli tři přesilovky a oni je dokázali využít. Pak už si soupeř zápas pohlídal. Sice jsme měli šance na vyrovnání, ale on nám pokaždé odskočil. Utkání jsme si prohráli vlastní nedisciplinovaností.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – RYTÍŘI KLADNO 6:2 (3:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. Percy (Hanzl, Gulaš), 8. Strnad, 13. Dzierkals, 22. Percy (Pech), 44. Gulaš (Pech, Percy), 59. Gulaš (Dzierkals, Vráblík) – 15. Plekanec (Jágr), 45. Plekanec (Kubík).
Rozhodčí: Pražák, Šindel – Brejcha, Gerát.
Vyloučení: 2:8.
Využití: 4:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 25:36.
Diváci: 6 421.
Nejlepší hráči: Stuart Percy – Tomáš Plekanec.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Vondrka, Pech, Gulaš – Dzierkals, Hanzl, Valský – Strnad, Vopelka, Doležal – Koláček, M. Toman, V. Tomeček. Trenéři: Čermák, Fousek a Novotný.
Rytíři Kladno: Bow (22. Brízgala) – Dotchin, Kehar, Slováček, Ticháček, Babka, Cibulskis, Klikorka – Jágr, Plekanec, Kubík – Filip, Indrák, Brodecki – Beran, Pytlík, M. Procházka – Melka, Zikmund, O. Bláha II. Trenéři: Vejvoda, Skrbek a Mach.

Venkovní mizérie Bruslařů pokračuje

Středočeši si zvykají na nový režim pod trenérem Kalousem, napoprvé z toho byl triumf proti Hradci Králové. A ani v Plzni to neměli rozehrané špatně...

Indiáni ale po hostující otočce ve 46. minutě srovnali a zásluhou Adriána Holešinského zvítězili 3:2 po prodloužení. 

Díky tomu vystoupali na pátou pozici v tabulce. Bruslaři jsou desátí a na stadionech soupeřů se hodně trápí: venku nevyhráli od 29. listopadu.

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Těžké utkání. První třetina byla slušná, měli jsme tlak i šance. Ve druhé třetině už to takové nebylo, Mladá Boleslav má šikovné hráče, navíc tam byla vyloučení, nebylo to ideální. V poslední periodě jsme věřili, že se nám znovu podaří vyrovnat. Důležité bylo, že jsme ubránili čtyřminutovou přesilovou hru soupeře a následný brejk soupeře dva na jednoho. V prodloužení nám pomohla přesilovka, nabízelo se odvolat brankáře a vyšlo to.“

Václav Pletka (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Neodehráli jsme špatné utkání, hráči bojovali a šance byly na obou stranách. Hodně nás podržel brankář, ve třetí třetině jsme mohli rozhodnout, ale nedali jsme. Škoda toho faulu na konci zápasu, domácí následně hráli pět na tři a nakonec nám góla dali. My bereme každý bod, jsme za něj rádi.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 po prodloužení (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Pour (Suchý, Baránek), 46. Kaňák (Suchý), 62. Holešinský (Zámorský, Pour) – 13. Dvořáček (Závora, Lintuniemi), 26. Lantoši (J. Stránský, O. Najman).
Rozhodčí: Hribik, Sýkora – Ondráček, Svoboda.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 46:36.
Diváci: 4 011.
Nejlepší hráči: Miroslav Svoboda – Tim Söderlund.
HC Škoda Plzeň: Mi. Svoboda – Baránek, Zámorský, Piskáček, Jiříček, Houdek, Kvasnička, Kaňák – Schleiss, Kodýtek, Holešinský – Blomstrand, Mertl, Rekonen – Hrabík, Suchý, Pour – Bitten, Soukup, Malát. Trenéři: Kořínek a Bombic.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, Bernad, Hrdinka, Štich – Söderlund, Přibyl, Lantoši – J. Stránský, Bičevskis, Šťastný – Lunter, O. Najman, Kel. Klíma – Kantner, Závora, Dvořáček. Trenéři: Kalous, Haken a Pletka.

Drama pod Bílou věží

Bodová šňůra Mountfieldu trvá dál, aktuálně je na čísle osm. Nicméně...

Hosté si na cestu do hlavního města přibalili dva body. Hradečtí před vlastními fanoušky třikrát dotahovali, v čase 58:25 při power play poslal utkání do prodloužení Aleš Jergl.

V nastaveném čase pak domácí zkusili znovu hru bez brankáře. Jenže jejich vabank potrestal trefou do prázdné klece Vladimír Sobotka.

Sparta i bez nemocného kouče Hořavy slaví cenné vítězství. Otázkou je, jak na tom bude Jakub Kovář, který kvůli zranění střídal už v 7. minutě.

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Věděli jsme, že Sparta má velkou ofenzivní sílu, a do zápasu jsme nevstoupili špatně. Gól na 0:1 nás trošku zarazil, ale pak jsme se Spartě dokázali vyrovnat. Hlavně ve druhé třetině jsme měli výborný pohyb, ale dostávali jsme strašně málo střel do ohně. Sparta je dobře blokovala a my jsme nenašli cestu, jak dostat puk do brány. Kluci si ale zaslouží pochvalu za nasazení, protože i za stavu 2:3 se nevzdali a hrabali. Bodu si moc vážíme.“

Hans Wallson (trenér Sparty Praha): „Byl to těžký zápas, stál proti nám opravdu kvalitní soupeř. Hradec hrál ve velké rychlosti a první dvě třetiny bruslil mnohem víc než my. Měli jsme trochu štěstí, že jsme se drželi v utkání. Ve třetí třetině jsme ale zvýšili obrátky. Jsem opravdu rád, že jsme našli cestu, jak získat dva body.“

MOUNTFIELD HK – HC SPARTA PRAHA 3:4 po prodloužení (1:2, 1:0, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Lev (Marcel, Novák), 40. Lalancette (Perret), 59. Jergl (Cingel, Rosandić) – 3. M. Forman (Řepík), 10. Safin (Moravčík, Konečný), 52. G. Thorell (P. Kousal), 64. Sobotka (Kempný, Horák).
Rozhodčí: Hejduk, Stano – Lhotský, Hnát. 
Vyloučení: 4:3, navíc Perret (MHK) a Jandus (SPA) 5 minut.
Bez využití.
V oslabení:
0:1.
Střely na branku: 34:28.
Diváci: 5 188.
Nejlepší hráči: Jordann Perret – Michal Moravčík.
Mountfield HK: J. Růžička – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Kev. Klíma – Perret, Lalancette, Jergl – R. Pavlík, Lev, Novák – Pilař, Štohanzl, Lang. Trenéři: T. Martinec, Svoboda a Hamara.
HC Sparta Praha: J. Kovář (7. Kořenář) – Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Moravčík, T. Tomek, Polášek – M. Forman, Sobotka, Řepík – Konečný, Horák, P. Kousal – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Hauser, G. Thorell, Kaše. Trenér: Wallson.

Povedená třetí třetina Tygrů

Na přelomu prosince a ledna se vezli na vítězné vlně, proti Motoru, Hradci i Pardubicím ale Bílí Tygři končili jako poražení. 

Teď si však spravili chuť s Karlovými Vary. Domácí zvrátili zápas na svou stranu v závěrečném dějství, kdy skórovali Tomáš Filippi a Richard Nedomlel.

Energie tak na předchozí triumf pod Ještědem nenavázala. Vzhledem k vítězství Českých Budějovic se navíc propadla na předposlední příčku.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Jsme moc rádi za výhru, cesta k ní nebyla jednoduchá. Soupeř hrál fantasticky a výborně se pohyboval. V tom byl po většinu utkání lepší, o to víc si cením toho, že jsme našli cestu k vítězství. Naše kabina už týden bojuje s virózou a někteří hráči hráli na hraně svých možností. Celému týmu patří obrovský respekt.“

David Bruk (trenér Karlových Varů): „Bohužel jsme ztratili všechny body, jinak jsme ale odehráli solidní utkání. Brankové příležitosti jsme si vytvořili, jenže jsme je nedokázali využít, soupeř ano. “

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 33. Flynn (Balinskis, A. Najman), 46. Filippi (Melancon), 59. Nedomlel (Jelínek) – 29. O. Beránek (Koblasa, Černoch).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Frodl, Šimánek.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:35.
Diváci: 6 189.
Nejlepší hráči: T.J. Melancon – Vladislav Habal.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Balinskis, Nedomlel, Ivan, Melancon, Derner, Štibingr, Kolmann – Ordoš, Filippi, Faško-Rudáš – Frolík, A. Najman, Flynn – Vlach, Jelínek, Rychlovský – Hrníčko, Šír, Dlouhý. Trenéři: Augusta, Kudrna a Jiruš.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Huttula, Pulpán, Stříteský, Bartejs, Dlapa, Havlín, Mikyska – Koblasa, Černoch, O. Beránek – Kružík, Gríger, Koffer – Juusola, Hladonik, Kofroň – Redlich, Jiskra, Kohout. Trenéři: Bruk, Skuhravý a Šik.

Chemici v další krizi

Sedm utkání, sedm porážek. Verva se proti Dynamu dlouhodobě trápí, výsledkovou mizérii nezlomila ani v domácím prostředí.

S prvním týmem extraligy sice dokázala dlouho držet krok, pět minut před třetí sirénou ale udeřil David Cienciala. A zařídil Východočechům plný bodový zisk.

Litvínov vyhrál jeden z posledních osmi soubojů a získal jen pět bodů. Pardubice oproti tomu od 11. prosince nebodovaly jen jednou...

Richard Král (trenér Pardubic): „V první řadě bych chtěl poděkovat klukům za perfektně odvedenou práci. Odmakali ten zápas, třetí třetinu jsme hráli pouze na tři lajny a přesto jsme si udrželi výborný pohyb. Strašně důležité bylo, že jsme zůstali disciplinovaní ve třetí třetině. Nikde jsme se nenechali vyprovokovat a i přesto, že domácí hráli čistě a nedali nám jedinou přesilovku, jsme dokázali zápas dotáhnout do vítězného konce.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC DYNAMO PARDUBICE 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 36. Abdul (Zile) – 33. Čerešňák (D. Musil, Hyka), 56. Cienciala (T. Dvořák, Hyka).
Rozhodčí: Kika, Pilný – Komárek, Hynek.
Vyloučení: 4:6, navíc Kousal (PCE) 25 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:36.
Diváci: 4 518.
Nejlepší hráči: Kristaps Zile – Peter Čerešňák.
HC VERVA Litvínov: Godla – D. Zeman, Zile, Strejček, Freibergs, Jaks, Demel, Šalda – Válek, Sukeľ, Kudrna – Zdráhal, Estephan, Š. Stránský – Hlava, Gut, Abdul – Danielčák, Jurčík, Havelka. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.
HC Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Bučko, J. Kolář, Vála, Kaštánek – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, T. Zeman – Štetka, A. Musil, Vondráček. Trenéři: Rulík, Král a Zadina.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 37 20 8 4 5 110:74 80
2. HC Vítkovice Ridera 38 21 4 7 6 122:91 78
3. HC Oceláři Třinec 36 18 4 5 9 114:72 67
4. HC Sparta Praha 36 17 5 1 13 96:82 62
5. HC Škoda Plzeň 39 15 4 7 13 100:102 60
6. Bílí Tygři Liberec 38 12 6 10 10 115:101 58
7. HC Olomouc 37 16 4 2 15

96:88

58
8. Mountfield HK 37 12 7 4 14 100:98 54
9. HC Kometa Brno 38 11 6 2 19 92:121 47
10. BK Mladá Boleslav 37 10 5 6 16 78:91 46
11. HC Verva Litvínov 38 11 2 7 18 100:113 44
12. HC Motor České Budějovice 37 11 4 3 19 91:105 44
13. HC Energie Karlovy Vary 37 12 3 2 20 86:115 44
14. Rytíři Kladno 37 10 3 5 19 83:130 41

Další program Tipsport extraligy

Úterý 17. ledna – dohrávka 38. kola:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc

Úterý 17. ledna – dohrávka 19. kola:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE RIDERA

Úterý 17. ledna – dohrávka 21. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC Motor České Budějovice

Středa 18. ledna – dohrávka 27. kola:
18:00 Rytíři Kladno – HC Dynamo Pardubice

Pátek 20. ledna – 39. kolo:
17:30 HC Motor České Budějovice – HC Škoda Plzeň
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Bílí Tygři Liberec
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK
18:00 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
18:30 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz