Kluci se o sebe starají, chválí Studnička. I osmnáctku čeká MS v bublině

Foto: Karel Švec, Český hokej

15. března 2021, 10:00

Martin Voltr

Teď už všichni naplno věří, že za šest týdnů skutečně odstartuje ve Spojených státech šampionát hráčů do osmnácti let. A že čeští talenti ročníku 2003 budou moci před draftem absolvovat to, co se jejich předchůdcům nepoštěstilo. Byť za přísných bezpečnostních podmínek.

Česká reprezentace se na ně poctivě připravuje v Litoměřicích, kde má za sebou už tři týdny společných tréninků. Hráči i trenéři procházejí testováním několikrát týdně, halu neopouštějí. Jen v sobotu vždy vyrazí domů za rodinami, aby se v pondělí hlásili na dalším kempu.

Ale to je přijatelná daň za to, že po polovině dubna budou moci odletět na mistrovství světa. Vytoužené mistrovství světa.

„A když tam budou moci přijít diváci, turnaj to posune na úplně jinou úroveň,“ připomíná manažer týmu Petr Studnička. Právě on má na starost veškeré organizační přípravy českého výběru na vrchol sezony.

Na podzim byla zrušena mistrovství nižších divizí a v kalendáři zůstala jen ta elitní. Byli jste si v tom okamžiku jistí, že opravdu budete hrát?
Nebyli. V téhle době nemáte žádnou jistotu, což platí ve všech oborech, a musíte často jednat ze dne na den. Když vidíme, jak se – zvlášť u nás v republice – vyvíjí situace, tak nemůžeme nic předvídat. V tu dobu jsme nemohli vidět tak daleko.

„Je to draftový ročník, takže podle mého názoru sehrál roli v tom, že letošní mistrovství se už konat bude, i zájem ze strany NHL.“

Mezinárodní hokejová federace s vámi komunikovala?
Čekali jsme, až se přiblíží čas, kdy se konání mistrovství buď potvrdí, nebo zruší. Všichni jsme doufali v první možnost a přáli si, aby proběhlo a aby hráči ročníku 2003 nepřišli o tu zkušenost a mohli se na něm prezentovat. Už ročník 2002 o turnaj přišel a byla to pro něj obrovská škoda, i z celosvětového hlediska. Je to draftový ročník, takže podle mého názoru sehrál roli v tom, že letošní mistrovství se už konat bude, i zájem ze strany NHL.

Nyní už jste s organizátory ve spojení, viďte?
První conference call jsme měli na začátku března. Teprve v okamžiku, kdy na něj přišla pozvánka, jsme dostali další informace ohledně toho, že organizátoři turnaj připravují.

? | Česká hokejová reprezentace do 18 let zná program mistrovství světa! ??

Zveřejnil(a) Mládežnický hokej dne Sobota 6. března 2021

Překvapilo vás, že se přestěhoval do Texasu?
Má to určitě nějaký důvod, protože podle mých informací platí v každém státě trochu jiná opatření. V Texasu to z tohoto pohledu asi bude jednodušší uspořádat, než by bylo v Michiganu.

A ještě navíc se počítá s diváky. To je velký bonus, a dovolím si říct, že nečekaný.
Souhlasím. V situaci, jakou máme u nás v republice, si to nedokážu moc představit. Ale věřím, že to dopadne.

Aby z toho hráči nebyli paradoxně vylekaní, když se u nás hraje před prázdnými ochozy…
To nedokážu říct (usmívá se). Skoro celou sezonu diváky neviděli a taky toho moc neodehráli. Ale když tam budou moci přijít diváci, pro turnaj to bude samozřejmě dobře a posune ho to na úplně jinou úroveň.

Lehce se posunul i termín, i když jenom o týden. Znamenalo to pro vás nějakou komplikaci?
Komplikaci ne, jen jsme museli upravit program. Reagovali jsme tím, že jsme vložili tréninkové bloky v Litoměřicích. Přáli jsme si, aby se po Novém roce nějakým způsobem rozběhla juniorská soutěž, ale to se bohužel nestalo, takže i na to jsme museli reagovat. Velký dík patří vedení Českého hokeje, že nám dlouhou společnou přípravu umožnilo.

„Jakýkoli kontakt je rizikový. I teď držíme na kempech přísná opatření, snažíme se kluky izolovat a pořád testujeme.“

Podle vašich informací proběhne mistrovství stejně jako to juniorské v bublině?
Ano, v podobném režimu jako mistrovství dvacítek. To znamená, že už před odletem bude povinná týmová karanténa, kde najedeme na protokol IIHF. Každý den budeme dělat testy na covid, které budeme posílat do systému, aby o nich organizátoři věděli. Po příletu do Spojených států bude následovat krátká karanténa na pokojích, zhruba dva nebo tři dny. A mistrovství proběhne v bublině podobné, jakou měla dvacítka, s pravidelným testováním. Takové máme zatím informace. V uplynulém týdnu guvernér státu Texas vyhlásil uvolnění některých opatření, ale uvidíme, jestli to nějak ovlivní i přípravu mistrovství.

Jaký program vás čeká do začátku šampionátu?
V březnu jedeme v režimu kempů v Litoměřicích. Potom bychom nejspíš měli mít dlouhou bublinu už před nástupem na protokol IIHF. Souvisí to se všemi hygienickými opatřeními, která u nás platí, a s tím, že karanténa se v Česku oficiálně prodloužila z deseti na čtrnáct dnů.

To znamená, že zhruba k týdnu pod protokolem IIHF si přidáte ještě další dva týdny v přísném režimu?
Ano, tak nějak to máme vymyšlené. Ale je to určitý plán, který se může uzpůsobovat momentální situaci. Čísla v Česku jsou momentálně pořád špatná a jakýkoli kontakt je rizikový. I teď držíme na kempech přísná opatření, snažíme se kluky izolovat a pořád testujeme. Testovaný je i personál zimního stadionu nebo třeba lidé, kteří vydávají jídlo. Všichni.

? | Česká hokejová reprezentace do 18 let zahájí v pondělí další týden společné přípravy ??

Zveřejnil(a) Mládežnický hokej dne Sobota 13. března 2021

Je super, že v téhle době můžete být spolu. Zdaleka to nemůžeme brát jako automatické.
Přesně tak. Ale zase na druhou stranu, od prosince jsme neměli jediný pozitivní případ, což je známka toho, že kluci se o sebe starají. Musím jim za to dát kredit. Když jedou na dva dny domů, mají informace, aby se maximálně chránili a byli obezřetní. Musím to zaťukat, aby to tak bylo i dál.

„Měli bychom odehrát dvě přípravná utkání proti Slovensku a jedno v dějišti turnaje.“

Připravujete se ale na stejném stadionu, kde hraje a trénuje prvoligový tým. Jak jste to z hlediska bezpečnosti vyřešili?
Místní tým funguje v podobném režimu jako my, taky se pravidelně testuje. To je jedna věc. A druhá věc, my s ním skoro nepřicházíme do kontaktu. Každý jsme na opačné straně chodby, aby ke kontaktu docházelo opravdu minimálně. Využíváme třeba stejnou jídelnu, ale v jiných časech a několikrát denně se všechno dezinfikuje.

Řešíte i možnost odehrát přípravné zápasy?
Vzhledem k dosavadnímu průběhu sezony by pro nás každý mezinárodní zápas byl super. Měli bychom odehrát dvě přípravná utkání proti Slovensku. V jednání byla i přípravná utkání proti Bělorusku, ale nakonec z toho bohužel sešlo. Při videokonferenci s pořadateli se všechny zúčastněné federace domluvily na tom, že těsně před začátkem mistrovství, po karanténě a několika trénincích, každý tým odehraje ještě jedno přípravné utkání v dějišti turnaje.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz