Lakatoš si šanci zasloužil, říká Jalonen. A Hvězda? Staré hokejové časy!

Kari Jalonen | Foto: Daniel Kinc

Národní tým bude před odletem na Švédské hry dva dny trénovat v Praze, a to nezvykle na Hvězdě, kde se jinak hraje pouze krajská soutěž. A i finským počasím navyklému kouči Karimu Jalonenovi tam byla zima...

Jak jste spokojený se zázemím na Hvězdě? 
Staré hokejové časy! (směje se) Je tu zima. Všichni si to užíváme, proto mám na sobě... Ani nevím, jak se to anglicky řekne... (ukazuje na zimní kulich) Jinak je ale zázemí v pohodě.

Poprvé v sezoně nepřišly žádné omluvenky a sešel se tým tak, jak jste ho nominoval.
Samozřejmě je dobré, že jsme tentokrát nemuseli dělat žádné změny. Oproti tomu, jako minule třeba u Sobotky, Kempného nebo Skleničky. I spousta dalších hráčů měla problémy. Teď je to pro nás a pro tým dobrá situace: máme kluky, které jsme tu od začátku chtěli.

„Pro tým je to dobrá situace: máme kluky, které jsme tu chtěli."

Na úterním tréninku absentoval akorát obránce Vojtěch Mozík. Jak to s ním vypadá?
V sobotu ve Švédsku zkoušel nastoupit, ale cítí se nemocný. Rozhodli jsme se proto, že sem do Česka na tréninky nepřiletí. Jsme s ním ale dál v kontaktu. Třeba včera říkal, že už se cítí o trošku lépe. Takže jestli bude v pohodě, vezmeme ho. I proto, že bydlí jen 70 kilometrů od Malmö. Přijde mi to jako rozumné řešení, že se nic neuspěchá a půjdeme na to v klidu. Snad bude zdravý.

Kromě Mozíka chyběl z rodinných důvodů také asistent trenéra Martin Erat. Odletí s vámi do Švédska?
Možná. Necháme to čistě na něm. Pokud bude chtít zůstat s rodinou, plně to pochopíme.

Češi jsou aktuálně v tabulce turnaje druzí. Je pro vás důležité na Euro Hockey Tour vyhrávat, nebo jsou důležitější věci?
Samozřejmě chceme vyhrávat, ale jak už jsem říkal dřív: dohromady jsme letos na turnajích viděli už skoro šedesát hráčů. To je pro mě taky hodně důležité, aby hráči dostali zprávu o tom, jak se hraje mezinárodní hokej. Pak můžeme všechno zanalyzovat. Samozřejmě hráči chtějí vyhrávat, my chceme vyhrávat, takže tam nepojedeme s tím prohrát. Uvidíme.

Co tedy od turnaje a týmu očekáváte?
Mám dobrý pocit z toho, jak funguje spolupráce starších hráčů s těmi mladšími. Jsou spolu v jedné kabině, předávají si zkušenosti. Hráči jako Sobotka nebo Kovář nebyli v národním týmu rok, naposledy na olympiádě. Je dobře, že jsou tu zase s námi.

„Samozřejmě chceme vyhrávat, ale jak už jsem říkal dřív: dohromady jsme letos na turnajích viděli už skoro šedesát hráčů. To je pro mě taky hodně důležité."

Víte, kdo bude kapitánem?
Ještě jsme o tom nemluvili. Tohle rozhodnutí uděláme ve Švédsku.

Ostře sledovaným tématem zůstává útočník Dominik Lakatoš.
Vím, že hrál od začátku sezony velmi dobře. Ale musím být upřímný: až teď u nás bude mít roli na přesilovku. Takovou roli jsme pro něj předtím neměli. On sám to potřebuje a i my ho na přesilovky potřebujeme. Je jedním z nejlepších hráčů v extralize a teď pro něj máme dobrou roli i dobrou lajnu. Těším se, jak bude hrát na mezinárodní úrovni. Celou sezonu hraje opravdu velmi dobře, takže tuhle příležitost si zasloužil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz