Liberec přestřílel Spartu! Litvínov dal šest gólů a Kometa loupila v Hradci

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Hradec Králové se mohl vrátit do čela Tipsport extraligy, nezvládl však nájezdy s Kometou. Šlágr 42. kola Tipsport extraligy patřil Liberci, který doma přestřílel Spartu 4:3. A co zbylé dva výsledky?

Tohle že je oslabený Litvínov?

Litvínov dorazil do Ostravy bez několika hráčů základní sestavy, povolal mladíky či hráče z Litoměřic. Favorit byl tedy zřejmý, i proto, že Verva prožívá krizi (prohrála pět utkání z posledních sedmi), kdežto Vítkovice jsou v laufu.

Jenže všechny papírové předpoklady shořely právě jako papír.

Až do 38. minuty se hrál vyrovnaný zápas, Litvínov držel jednogólový náskok, ve zbytku utkání ale Severočeši předvedli střelecký koncert. V rozmezí 38. až 57. minuty nasázeli pět branek a nakonec vyhráli 6:1. Hattrickem se blýskl Petr Straka. Zářil i Jakub Neužil, jemuž čisté konto překazil až v závěru Jan Hruška.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Pro nás krutý, ale zasloužený výsledek. Myslím, že v první třetině jsme soupeře přehrávali, ale bohužel jsme nebyli vůbec produktivní. I když jsme zkoušeli všechno, míchali sestavou, tak to k ničemu nevedlo. Takový zápas blbec. Litvínov nás z každé šance potrestal. Pak už jsme to hrnuli před sebou, ale nemělo to efekt. Takže rychle na utkání zapomenout a dívat se zase dopředu.“

Vladimír Růžička (trenér Litvínova): „Když si vzpomenu na předchozí utkání s Vítkovicemi z konce listopadu, tak to bylo obráceně. Tehdy jsme hráli velice dobře, ale nedotáhli zápas do vítězného konce. Tentokrát si myslím, že nás soupeř přehrával, ale velice dobře jsme bránili, výborný výkon podal brankář Neužil a hlavně se nám podařily dát góly. Pomalu jsme odskakovali a šli si za vítězstvím. Ve třetí třetině do toho Vítkovice šláply, ale dali jsme další branky. V koncovce se jinak trápíme, ale tady nám vyšla. Chci poděkovat hráčům za vynikající výkon, jsou to pro nás důležité tři body.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA LITVÍNOV 1:6 (0:1, 0:1, 1:4)

Branky a nahrávky: 54. J. Hruška (Lakatoš, Bernovský) – 17. Zygmunt (Demel, Berka), 38. P. Straka (Balinskis, V. Hübl), 45. P. Straka (Berka), 50. Strejček (J. Jícha), 53. P. Straka (V. Hübl, Fronk), 57. Zygmunt (Jurčík).
Rozhodčí: Úlehla, Pražák – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:22.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Petr Fridrich – Petr Straka.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – A. Solovjov, Stehlík, Galvinš, Plášil, P. Koch, L. Kovář, Prčík – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – Lednický, Lindberg, Fridrich – R. Bondra, Flick, M. Kalus – Dej, Chlán, Bernovský. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
HC VERVA Litvínov: Neužil – Balinskis, Irving, Hrbas, Strejček, Demel, Stříteský, D. Kolář – M. Chalupa, Estephan, M. Havelka – P. Straka, V. Hübl, Fronk – M. Slavík, J. Jícha, Jarůšek – Zygmunt, Jurčík, Berka. Trenéři: Růžička a Országh.

Hradec Králové se do čela tabulky nevrátil

Třinec v neděli nehrál, a tak měl Mountfield příležitost k návratu na první místo v tabulce. Potřeboval k tomu porazit – jakýmkoliv způsobem – Kometu.

Nepovedlo se mu to, byť k tomu nebyl daleko – o vítězi střetnutí totiž rozhodla až desátá série nájezdů. V ní vystřelil bonusový bod Kometě Luboš Horký.

Brno tak znovu ukázalo, jak jsou její výkony nevyrovnané: je schopná doma schytat šestigólový výprask od Vítkovic, aby v následujícím kole vyloupila druhý Hradec Králové, který si doma obvykle počíná suverénně. 

V zápase řádili především zahraniční hráči, kteří se postarali o všechny čtyři trefy v základní hrací době. Při svém debutu v Tipsport extralize skóroval i ruský forvard Nikita Ščerbak.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce Králové): „Neměli jsme dobrý vstup do utkání, hned z prvního střídání jsme dostali gól. To s týmem trochu zatřese, ale my jsme věděli, že je celý zápas pořád před námi. Měli jsme pár dobrých šancí do konce třetiny a hodně nám pomohlo, že jsme Kometu ve druhé třetině trochu zatlačili a vyválčili z toho dva góly. Bohužel jsme po chybě při přechodu modré čáry inkasovali na 2:2, na to mají rozdílové hráče. Celkově jsme měli lepší pohyb a víc šancí, ale měli jsme si hlavně pomoci přesilovkami. Nepodařilo se nám v nich prostřelit buď blokaře, nebo gólmana. Nájezdy už jsou vabank a Kometa byla šťastnější.“

Jiří Kalous (trenér Komety Brno): „Jsme strašně rádi za dva body, je to pro nás ubojované vítězství. Hradec má špičkový tým v soutěži a místy nás přehrával, ale brankář podal výborný výkon. Všichni hráči hráli velmi obětavě, zblokovali hodně střel, a to byla cesta k tomu, že se k nám potom přiklonilo štěstí a urvali jsme dva body v nájezdech.“

MOUNTFIELD HK – HC KOMETA BRNO 2:3 po samostatných nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 30. Oksanen (Smoleňák, F. Pavlík), 31. Ščerbak – 1. Tansey (P. Mueller, Zaťovič), 33. P. Mueller (Tansey, Zaťovič), rozhodující nájezd L. Horký
Rozhodčí: Mrkva, Vrba – Lučan, Kis.
Vyloučení: 1:5.
Bez využití.
Střely na branku: 43:27.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Nikita Ščerbak – Peter Mueller.
Mountfield HK: Lukeš (od 41. Kiviaho) – Nedomlel, Blain, Šalda, F. Pavlík, Jank, McCormack – Perret, Lalancette, Oksanen – Smoleňák, Lev, Orsava – Kelly Klíma, Kevin Klíma, Jergl – R. Pilař, Koukal, Pajer – Ščerbak. Trenéři: Martinec, Čihák a Svoboda.
HC Kometa Brno: Sedláček – Tansey, Bartejs, Kučeřík, R. Holland, Gulaši, Sedláček – Zaťovič, P. Holík, P. Mueller – L. Horký, Ostřížek, Šalé – Meluzín, Rákos, R. Pavlík – Dočekal, Malý, Šik. Trenéři: Kalous, Zábranský a Horáček.

Plzeň ukončila sérii proher

Minulou neděli Kladno vynulovalo Olomouc, v pátek obralo i Pardubice a teď bodovalo také s Plzní. Rytíři se zlepšují a hlavně navyšují náskok před Zlínem – aktuálně mají osm bodů k dobru.

Proti Plzni to přitom s Rytíři nevypadalo dobře. Po většinu zápasu prohrávali, v 57. minutě je však spasil Matěj Beran. Rozhodnout tedy muselo až prodloužení, kde hostům vystřelil bonusový bod v úžasné formě hrající Peter Čerešňák. Stačilo mu na to jedenáct vteřin. Pro Čerešňáka jde už o 34. kanadský bod v této sezoně.

Čerešňák, který byl přitom nedávno na odchodu do KHL, tak pomohl Plzni k ukončení černé série. Indiáni totiž předešlé čtyři zápasy nezvládli a jejich pozice v první čtyřce je v ohrožení. Dotírají na ně především Vítkovice, které však v tomto kole ztratily s Litvínovem.

David Čermák (trenér Kladna): „Za stavu 1:0 jsme měli dost šancí odskočit na 2:0, na místo toho jsme udělali hloupou chybu a bylo to 1:1. Poté jsme šli dvakrát do čtyř a ztratili jsme rytmus. Od druhé periody to byl vyrovnaný zápas, šance na obou stranách a Plzeň využila o jednu víc.“

Miloš Říha mladší (trenér Plzně): „Pro nás to byl těžký zápas především po psychické stránce, protože jsme poslední duely prohráli. Přestože úvod z naší strany nebyl špatný, měli jsme pohyb, který jsme chtěli, tak jsme po chybě prohrávali 0:1. Následně měl soupeř další šance a bylo pro nás štěstí, že jsme neinkasovali na 0:2. Pak jsme se z těch problémů vhrabali, vedli jsme po dvou třetinách. V poslední části jsme chtěli hrát aktivně, být na kotouči, ale zase jsme začali dvěma vyloučeními a opět nás to dostalo do pasivity. Tím pádem domácí asi zaslouženě vyrovnali a já jsem hrozně rád, že jsme rozhodli v prodloužení. Věřím, že nám to po psychické stránce nyní pomůže.“

RYTÍŘI KLADNO – HC ŠKODA PLZEŇ 3:4 po prodloužení (1:1, 1:2, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Melka (M. Indrák), 37. Zikmund, 57. M. Beran (Dotchin, Filip) – 11. Bulíř (F. Přikryl), 29. Dzierkals (Mertl), 39. Mertl (L. Kaňák, J. Kindl), 61. Čerešňák (Schleiss, Kodýtek).
Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Zíka, Šimánek.
Vyloučení: 4:4.
Bez využití.
Střely na branku: 27:33.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Antonín Melka – Tomáš Mertl.
Rytíři Kladno: Bow – Dotchin, Kehar, Ticháček, K. Wood, J. Suchánek, Babka – A. Kubík, Plekanec, Hlava – Melka, Zikmund, Pytlík – M. Beran, Kuťák, Kristo – Jágr, Filip, M. Indrák. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – Budík, Čerešňák, Graňák, J. Holý, L. Kaňák, J. Kindl – Dzierkals, Mertl, J. Dufek – Blomstrand, Bulíř, F. Přikryl – F. Suchý, Kodýtek, Schleiss – M. Marcel, G. Thorell, Malát. Trenéři: Baďouček, Říha mladší a Vlasák.

Přestřelka pro Liberec

Před sezonou byly Liberec a Sparta jasnými aspiranty na titul. Ale skutek utek... Oba týmy se zatím trápí a jsou v dolní polovině tabulky. Přesto byl jejich vzájemný souboj šlágrem dne. 

Atraktivitě zápasu odpovídal i jeho samotný průběh.

Po sedmi minutách vedli domácí, pro které musel být velkým impulsem návrat uzdraveného obránce Ladislava Šmída už 3:0. Spartu ale nelze podceňovat, její ofenziva je nejlepší v lize a Filip Chlapík vládne produktivitě.

Pražané se skutečně nevzdali a ještě v průběhu první třetiny se dostali na dostřel jediné branky. Naději na body drželi až do posledních vteřin, nakonec ale těsně padli a z Liberce si tedy neodvezou ani bod. V tabulce Tipsport extraligy se proto propadli až na desáté místo, předskočili ji právě Bílí Tygři, kteří vylepšili svoji domácí bilanci (byť stále není dobrá) na jedenáct výher a deset porážek. 

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Jsme rádi, že jsme navázali na dobrý týmový výkon, který jsme předvedli v zápase s Plzní. Povedl se nám začátek, odskočili jsme na 3:0, samozřejmě jsme si ale stále byli vědomi ofenzivní síly soupeře, takže nám bylo jasné, že nás do konce nečeká nic jednoduchého. Celých šedesát minut jsme ale hráli zodpovědně, což nám přineslo vítězství. Jedinou temnou stránkou na tomto utkání je to, že nemohl přijít plný stadion, diváci by si to rozhodně užili.“

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Nepovedl se nám vůbec začátek, rychle jsme prohrávali 0:3. Poté jsme se trochu zmátořili a snížili na 2:3, měli jsme i několik šancí na vyrovnání, bohužel jsme je ale nevyužili. Hráli jsme špatně v přesilovkách, v kterých jsme si mohli pomoct. Jinak kluci bojovali, tentokrát to však nestačilo.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC SPARTA PRAHA 4:3 (3:2, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Birner (Filippi, Rosandić), 7. A. Najman (J. Vlach, Birner), 7. P. Jelínek (Klapka), 31. Gríger (M. Zachar) – 13. M. Řepík (R. Horák, Thorell), 18. A. Polášek (D. Kaše, Prymula), 37. Buchtele (Chlapík).
Rozhodčí: Hejduk, Svoboda – Veselý, Bohuněk.
Vyloučení: 7:7.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 43:23.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Ladislav Šmíd – Adam Polášek.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – L. Šmíd, M. Ivan, M. Rosandić, Aubrecht, J. Šedivý, Kolmann, Bukač – Birner, Filippi, A. Najman – Ordoš, Gríger, M. Zachar – J. Vlach, P. Jelínek, Klapka – Rychlovský, J. Šír, Faško-Rudáš. Trenéři: Augusta a Kudrna.
HC Sparta Praha: Machovský – A. Polášek, Mikliš, T. Pavelka, Pogorišnyj, David Němeček, M. Jandus – E. Thorell, R. Horák, M. Řepík – Buchtele, Chlapík, J. Konečný – Prymula, D. Kaše, Šmerha – D. Voženílek, Vitouch, Dvořáček – T. Jandus. Trenéři: Hamara a Ton.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 38 23 4 4 7 122:80 81
2. Mountfield HK 40 22 6 3 9 129:89 81
3. HC Dynamo Pardubice 39 18 9 4 8 130:100 76
4. HC Škoda Plzeň 40 17 4 6 13 125:114 65
5. HC VÍTKOVICE RIDERA 39 17 4 4 14 97:101 63
6. HC Motor České Budějovice 37 18 1 3 15 110:101 59
7. HC Kometa Brno 39 13 8 4 14 112:112 59
8. Bílí Tygři Liberec 39 16 2 7 14 97:107 59
9. BK Mladá Boleslav 38 16 3 3 16 88:99 57
10. HC Sparta Praha 38 13 6 5 14 137:118 56
11. HC VERVA Litvínov 38 14 2 5 17 104:113 51
12. HC Olomouc 37 12 7 1 17 89:101 51
13. HC Energie Karlovy Vary 36 13 1 4 18 105:107 45
14. Rytíři Kladno 38 6 4 7 21 94:140 33
15. PSG Berani Zlín 38 5 3 4 26 70:127 25

Další program Tipsport extraligy

Úterý 18. ledna – 43. kolo:
17:30 HC Motor České Budějovice – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc
18:00 HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec 
18:30 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary

Středa 19. ledna – dohrávka 43. kola:
17:20 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK (ČT sport)

Čtvrtek 20. ledna – předehrávka 44. kola
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz