Litvínovu a Plzni končí sezona! Kometa i Karlovy Vary snížily

Foto: hcverva.cz

Dvě série předkola Generali Česká pojišťovna play off končí, dvě pokračují. Olomouc dokonala senzaci a vyřadila Plzeň. A jak se vyvíjejí další série?

Karlovy Vary utekly hrobníkovi z lopaty

Říká se, že vyhrát 1:0 (a nebo třeba 2:1) je ve své podstatě stejné, dejme tomu, jako vyhrát třeba 11:3. V play off to platí dvojnásob.

Výhra, jako výhra.

Karlovy Vary hodily čtvrteční debakl za hlavu a odvrátily konec sezony. Byť až na poslední chvíli – v 58. minutě konečně překonal výborně chytajícího Milana Kloučka Martina Kohout.

V prodloužení se hrál hokej nahoru a dolů. Velké šance byly na obou stranách – šťastnější nakonec byli domácí.

A to doslova. Vítězná branka Martina Kohouta se totiž zkoumala zhruba deset minut na videu. Videorozhodčí ji nejprve uznal, pak ale ještě sáhl pardubický kouč Richard Král po poslední možnosti: trenérské výzvě. I po ní ovšem gól Energie platil.

K velké radosti karlovarského kapitána Václava Skuhravého, pro něhož šlo o 1 000. utkání v extraligové kariéře. A rozhodně bylo jedním z nejdivočejších, byť to tak podle skóre nevypadá...

V neděli přidá 1 001. zápas.

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC DYNAMO PARDUBICE 2:1 po prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 58. Kohout (Flek, T. Rachůnek), 78. Kohout (T. Rachůnek) – 25. Poulíček (Blümel, Paulovič).
Rozhodčí: Jeřábek, Veselý – Pešek, Malý.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 43:47.
Stav série:
 1:2.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Weinhold, Šenkeřík, Kowalczyk, D. Mikyska, Zábranský, Pulpán – T. Rachůnek, Hladonik, Flek – Vondráček, Skuhravý, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, T. Mikúš, Šik. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Vála, Nakládal, Mikuš, Ďaloga, J. Kolář, Hrádek, Bučko – Paulovič, Poulíček, Blümel – R. Kousal, T. Zohorna, Camara – L. Horký, O. Roman, Rohlík – Pochobradský, M. Kratochvil, A. Kosticyn. Trenéři: Král, Havíř, Rolinek a Sýkora.

Litvínov vypadl ve třech zápasech

Litvínov vstupoval do play off ve výtečné formě, v posledních sedmi kolech základní části totiž urval šest výher. 

Jenže, co naplat...

Teď mu končí sezona. 

Už po třech zápasech předkola!

Verva se nedokázala vypořádat s hradeckým defenzivním systémem – v sérii skórovala pouze dvakrát. V sobotním zápase úplně odpadla, jasno bylo v podstatě už po první třetině, kdy Denis Godla přepustil v brance mladíkovi Šimonu Zajíčkovi.

Hradec Králové ve zbytku zápasu svoje vedení ještě navýšil. A potvrdil, že se mu letos na kluzištích soupeře daří: venku vyhrál šestnáct z 27 utkání.

Ve čtvrtfinále ale čeká na Mountfield daleko těžší zkouška – Liberec.

HC VERVA LITVÍNOV – MOUNTFIELD HK 1:5 (0:3, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 45. Jarůšek (Cibulskis) – 5. Šalda (Perret, Lev), 17. Blain (Kevin Klíma), 18. Orsava (V. Růžička), 27. M. Zachar (Perret, V. Růžička), 28. Smoleňák.
Rozhodčí: Hradil, Svoboda – Brejcha, Axman.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:19.
Konečný stav série:
 0:3.
HC VERVA Litvínov: Godla (od 21. Zajíček) – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Demel, D. Zeman, Kudla – P. Zdráhal, Žejdl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – P. Svoboda, M. Hanzl, Látal – M. Havelka, Gerhát, Zygmunt. Trenéři: Országh a Sýkora.
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel, Blain, Šalda, F. Pavlík, Čáp, Graňák – Kelly Klíma, Kevin Klíma, Jergl – J. Sklenář, V. Růžička, Orsava – Perret, Lev, M. Zachar – R. Pilař, Koukal, Smoleňák – J. Veselý. Trenéři: Růžička starší, Branda a Kočí.

Olomoucká senzace dokonána!

Byla to série pátého týmu s dvanáctým. Nejen z tohoto důvodu mělo jít o jasnou záležitost. Vždyť Olomouc se do play off dostala jen díky tomu, že kvůli koronaviru se letos počet jeho účastníků zvýšil na dvanáct. Jinak by už kohouti dávno měli po sezoně.

Přesto Olomouc nejrychlejším možným způsobem skolila favorita a je ve čtvrtfinále – už teď je jasné, že vyzve Spartu.

Hrdinou série je brankář Branislav Konrád, který ve třech utkáních inkasoval pouze čtyřikrát. Pochopitelně mu ale jako obvykle pomáhali obětaví spoluhráči.

V bojovnosti byla, je a asi i bude největší síla Olomouce. Týmu, který rozpočtem za ostatními zaostává, přesto dokáže potrápit kohokoliv.

Zatímco v Olomouci panuje zasloužená euforie, Plzni končí sezona ohromnou hořkostí. Dost možná šlo o poslední zápas Milana Gulaše v plzeňském dresu, spekuluje se i odchodech dalších tahounů.

Tahle parta končí dost neslavně.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Velice si považuju toho, jak jsme přistoupili k celé sérii. Hráli jsme vynikající hokej, co se týče bojovnosti, obětavosti, nasazení. To nakonec slavilo úspěch. Byli jsme pro všechny outsiderem, tím, kdo nemá šanci postoupit. Podle celkového vyjádření zápasů to skončilo 3:0. Ve třech zápasech jsme si poradili s favorizovanou Plzní, to je pro nás skvělé. V prvé řadě musím klukům poděkovat. Celý zápas jsem cítil, jak ta střídačka žije, jak za tím chtějí jít. Že jsou odhodláni udělat maximum, jsou ochotní nechat si urvat ruku nebo nohu, přijet na střídačku s hlavou v podpaží. Jejich entuziasmus a nasazení bylo maximální. Musím vyjádřit maximální spokojení a možná i obdiv. Jsem na ně pyšný.“

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Přijeli jsme sem za stavu, kdy jsme prohrávali. Snažili jsme se jít do vedení, to se nám nepodařilo. Vyrovnali jsme na 1:1, soupeř zase odskočil. Přes veškerou snahu se nám bohužel jejich obrana nepodařila prostřelit. Olomouc nás ve 3 zápasech 3x porazila. Zaslouženě postoupila. Nám se to bohužel nepovedlo, sezóna pro nás končí. Když na takového soupeře narazíte 4x, tak bohužel jednou se stane, že i mančaft z 5. místa může s tím 12. vypadnout. Olomouci blahopřeju. Zaslouženě vyhráli. Byli lepší a bojovnější. Přeju jim, ať jdou v play off co nejdál.“

HC OLOMOUC – HC ŠKODA PLZEŇ 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Strapáč (Kucsera, Bambula), 28. Navrátil (J. Knotek, Škůrek) – 25. Straka.
Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Zíka, Rampír.
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
V oslabení:
0:1.
Střely na branku: 23:24.
Konečný stav série:
 3:0.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Valenta, Škůrek, Rašner, Dujsík – J. Káňa, Nahodil, V. Tomeček – Ostřížek, Kolouch, Olesz – Klimek, J. Knotek, Navrátil – Kucsera, Strapáč, Bambula – Burian. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, L. Kaňák, V. Lang, Stříteský, Kvasnička, Vráblík – Suchý, Mertl, Gulaš – Pour, Kodýtek, P. Musil – Straka, Kracík, Dočekal – Kantner, Přikryl, Eberle. Trenéři: Čihák, Špaček a Hanzlík.

Kometa žije!

Obrovská úleva pro Kometu...

V prodloužení stačila každá její chyba k tomu, aby měla po sezoně. Chybku ale tentokrát udělaly Vítkovice. Vůbec poprvé v sérii zaváhal Daniel Dolejš. Fantom dosavadního průběhu série pustil v prodloužení lacinou střelu Martina Zaťoviče z rohu.

Brno tedy šťastně odvrátilo konec sezony.

Zajímavé je, že všechna tři dosavadní utkání série skončila poměrem 2:1. Je tedy vidět, že hlavními hrdiny předkola jsou oba brankáři: Karel Vejmelka, který dostal v brance šanci i po dvou porážkách, a už zmíněný Dolejš.

Ten se činil i v sobotu, předvedl 37 zákroků, chyba z prodloužení ho ale bude asi mrzet ještě dlouho.

I když...

Vlastně možná ne. Zítra se hraje odveta a pokud Vítkovice tentokrát vyhrají, půjdou do čtvrtfinále. A Dolejš by toho byl hlavním strůjcem.

Jiří Horáček (asistent trenéra Brna): „My jsme do utkání šli s tím, jak už jsme říkali, že tak, jak jsme hráli třetí třetinu druhého zápasu ve Vítkovicích, se budeme chtít prezentovat v následujících utkání. Tomu jsme všechno podřídili. Snažili jsme se udělat maximum pro to, abychom byli v tomto zápase úspěšní a abychom mohli být úspěšní i v následujících dvou utkání. Při vší pokoře samozřejmě."

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Myslím, že s výjimkou toho, že Kometa vyhrála to bylo naprosto stejné, nebo velice podobné utkání těm, které se odehrály v Ostravě. Byl to veliký boj od začátku zápasu až do jeho konce s tou šťastnou tečkou pro Kometu. My ale máme vztyčenou hlavu, bojovali jsme, jeli jsme nadoraz a já věřím, že tu odměnu dostaneme."

HC KOMETA BRNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 48. Mueller (P. Holík, Zaťovič), 73. Zaťovič (Holík, Zámorský) – 51. Hruška (L. Kovář, Lakatoš).
Rozhodčí: Pražák, Kika – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 6:4.
Bez využití.
Střely na branku: 39:31.
Stav série:
 1:2.
HC Kometa Brno: Vejmelka – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Valský, Rákos, Vincour – Plášek, Klepiš, V. Němec – Bondra, Kusko, Schneider. Trenéři: Zábranský, Zachrla, Horáček, Pokorný a Kováčik.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Pyrochta, R. Polák, Galvinš, Gewiese, Koch, L. Kovář – L. Krenželok, Hruška, Lakatoš – Svačina, J. Mikyska, Schleiss – Mallet, Flick, M. Kalus – Fridrich, Werbik, Dej. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Další program předkola Generali Česká pojišťovna play off

Neděle 14. března – případné 4. zápasy:
15:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)
17:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA (ČT sport)

Úterý 16. března – případné 5. zápasy:
HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary
HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno

Čtvrtfinále Generali Česká pojišťovna play off

Čtvrtek 18. března – 1. zápasy:
BK Mladá Boleslav – 6. tým
Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK

Pátek 19. března – 2. zápasy:
BK Mladá Boleslav – 6. tým
Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK

Sobota 20. března – 1. zápasy:
HC Sparta Praha – HC Olomouc
HC Oceláři Třinec – 7. tým

Neděle 21. března – 2. zápasy:
HC Sparta Praha – HC Olomouc
HC Oceláři Třinec – 7. tým

Pondělí 22. března – 3. zápasy:
6. tým – BK Mladá Boleslav
Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec

Úterý 23. března – 4. zápasy:
6. tým – BK Mladá Boleslav
Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec

Středa 24. března – 3. zápasy:
HC Olomouc – HC Sparta Praha
7. tým – HC Oceláři Třinec

Čtvrtek 25. března – 4. zápasy:
HC Olomouc – HC Sparta Praha
7. tým – HC Oceláři Třinec

Pátek 26. března – případné 5. zápasy:
BK Mladá Boleslav – 6. tým
Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK

Sobota 27. března – případné 5. zápasy:
HC Sparta Praha – HC Olomouc
HC Oceláři Třinec – 7. tým

Neděle 28. března – případné 6. zápasy:
6. tým – BK Mladá Boleslav
Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec

Pondělí 29. března – případné 6. zápasy:
HC Olomouc – HC Sparta Praha
7. tým – HC Oceláři Třinec

Úterý 30. března – případné 7. zápasy:
BK Mladá Boleslav – 6. tým
Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK

Středa 31. března – případné 7. zápasy:
HC Sparta Praha – HC Olomouc
HC Oceláři Třinec – 7. tým

Další termíny Generali Česká pojišťovna play off

Semifinále: 3., 4., 7., 8., případně 11., 13. a 15. dubna
Finále: 18., 19., 22., 23., případně 26., 28. a 30. dubna

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz