Lotyšsko kluci nepodcenili, říká Výborný. Tým podle něj má kvalitu

David Výborný | Foto: Luboš Lang

Národní tým má za sebou na světovém šampinátu tři zápasy, během nichž získal sedm bodů. Celkový dojem však trochu kazí porážka s Lotyšskem. Vůbec první, kterou reprezentace s tímto soupeřem na velkém světovém turnaji utrpěla. Bývalý kapitán a člen zlaté generace českého hokeje David Výborný z toho ale velkou vědu nedělá.

Sledujete letošní mistrovství světa?
Nemůžu říct, že bych ho sledoval úplně pečlivě, snažím se věnovat rodině, ale zápas s Lotyšskem jsem viděl.

Vybavily se vám při jeho sledování vzpomínky na duel, který sehrála v Rize před sedmnácti lety proti Lotyšům vaše generace?
Jo, vzpomínám si, že jsme hráli 1:1, byl to tehdy zahajovací zápas turnaje. Milda (Hnilička, pozn. red.) pustil smolného góla a i já vyrovnával šťastně. Hrát na mistrovství světa proti domácímu týmu je vždy těžké a je jedno, jestli jde o Lotyšsko, Kazachstán nebo Bělorusko. Pokud nedáte pár rychlých gólů, soupeř se drží.

„Nemyslím, že kluci něco podcenili, Lotyši zkrátka hráli dobře."

Tak či tak je porážka s Lotyšskem překvapení a ztráta. Jak byste se teď zachoval v pozici kapitána?
Nemyslím si, že kluci v zápase něco podcenili, Lotyši zkrátka hráli dobře. Proto by byl jakýkoliv křik zbytečný, řešil bych to s klidem. Po třech zápasech máme sedm bodů, to je slušné.

Navíc klíčový zápas je až čtvrtfinále.
Ano, ideální je, když vyhrajete poslední dva zápasy před čtvrtfinále a vítězně se naladíte. To vám do něj vždycky pomůže.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Věříte v medaili?
Věřím, tým má kvalitu na to, aby ji přivezl. Dokonce může celý turnaj vyhrát, ale zároveň může vypadnout ve čtvrtfinále. Takové je zkrátka mistrovství světa.

„Křik je zbytečný, řešil bych to s klidem."

Líbí se vám Riga jako taková?
Mám na ni jen dobré vzpomínky, je to pěkné město a Lotyši byli naprosto normální lidé. Navíc jsme udělali stříbro, byť nám na turnaji nikdo nevěřil.

Semkli jste se?
Dá se říct. Náš tým veřejnost úplně zbytečně podceňovala, ani nevím proč. Asi kvůli tomu, že o rok dřív ve Vídni jsme uhráli zlato s jinými hráči, ale i v Rize jsme měli kluky z NHL.

„V roce 2006 nás veřejnost zbytečně podceňovala."

Když se řekne Riga 2006, vybaví se mi, jak ve čtvrtfinále poslal Zbyněk Irgl ruského brankáře Sokolova na párek.
Jo, to bylo nezapomenutelné. Rád vzpomínám taky na semifinále s Finskem, kdy jsem dával čtyři minuty před koncem vítězný gól. Ve finále jsme neměli nárok, Švédové nás přejeli.

I tak zpětně převažují pozitiva, ne?
Určitě. Byl to parádní turnaj se stříbrnou tečkou. Vezměte si, jak dlouho tady žádná medaile z velké světové akce nebyla.

„Nejraději vzpomínám na Vídeň a na Prahu."

Svoje medaile máte vystavené?
Táta mi je nechával zarámovat, ale vystavené je nemám. (usmívá se)

Na jaký šampionát vzpomínáte nejraději?
Za mě určitě na Vídeň 2005, kde jsme získali zlato. Vídeň je blízko hranic a čeští fanoušci tehdy byli neskuteční. Parádní to bylo i v Praze rok předtím, jen škoda neúspěšných nájezdů s Amerikou. Ve Vídni jsme jim to vrátili.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz