Mladý reprezentant si vyžádal trejd. Ottawa ho bude mít ještě víc na očích

Tomáš Hamara v novém dresu Brantfordu | Foto: Casey Bruton, Twitter Ontario Hockey League

Čtveřice českých hráčů může v prosinci vyrazit na svůj třetí světový šampionát do dvaceti let. Mezi nimi je i zadák Tomáš Hamara, který však nedlouho před mistrovstvím změnil kluby.

Odchovanec pražské Sparty po čtyřech letech strávených ve Finsku loni prošel draftem NHL a zamířil do Kitcheneru v kanadské Ontario Hockey League. V 56 zápasech minulého ročníku nasbíral 17 bodů (2+15), jeden další přidal v play off. S týmem vypadl ve druhém kole.

Ke spokojenosti mu ale kus chyběl.

„Už od minulé sezony to byla v Kitcheneru složitá situace. Bohužel jsem neměl takovou roli, jakou jsem si představoval a jakou bych potřeboval,“ líčí majitel stříbrné medaile z posledního mistrovství světa juniorů. „Proto jsem požádal o trejd,“ říká.

„Bohužel jsem neměl takovou roli, jakou jsem si představoval a jakou bych potřeboval.“

„Žádal nás už před časem. Dostalo se to do bodu, kdy Tomáš cítil, že by chtěl víc času na ledě a větší příležitost v jiném klubu, které se mu u nás nedostávalo,“ vysvětluje pro web therecord.com generální manažer Kitcheneru Mike McKenzie.

Přání českého mladíka nyní vyslyšel a vyměnil ho do Brantfordu za výběry v draftech 2024 a 2027. „Byl pro náš kádr platným hráčem, na druhou stranu, pokud to tak cítil, trejd byl správný,“ doplňuje McKenzie.

V obranných řadách Rangers přece jen panuje větší konkurence, k níž přispěl i návrat Romana Schmidta z AHL. Teď se klubu navíc uvolnilo místo pro jednoho importovaného hráče, které by mohl časem zaplnit slovenský talent Tomáš Pobežal.

„Rozešli jsme se v dobrém a na Kitchener budu jednou moc rád vzpomínat,“ říká Hamara po přestupu do klubu, který fanoušci ještě nemají přiliš zapsaný – do Brantfordu se totiž letos minimálně na tři následující sezony přestěhovali Hamilton Bulldogs, jejichž původní aréna prochází rekonstrukcí.

Český zadák tak navazuje na silný odkaz Jana Myšáka, který v Hamiltonu působil v sezoně 2021/22, byl i asistentem kapitána a s týmem došel až do finále Memorial Cupu. I ze stávajícího kádru má nicméně jeden další hráč kořeny v České republice. Jde o Floriana Xhekaje, syna české emigrantky a mladšího bratra Arbera Xhekaje z Montrealu.

„Rozešli jsme se v dobrém a na Kitchener budu jednou moc rád vzpomínat.“

Není však úplnou náhodou, že Tomáš Hamara zamířil právě do Brantfordu.

Klub totiž vlastní Michael Andlauer – majitel Ottawy, která Hamaru loni draftovala a rovněž s ním podepsala tříletou nováčkovskou smlouvu!

Senators ho tak budou ještě víc pod dohledem. V týmu navíc působí také jejich další prospekt Jorian Donovan, s nímž se Hamara potkal na nováčkovských kempech před letošní i minulou sezonou. A teď s Donovanem okamžitě utvořil první obranný pár.

Na své úvodní body čekal do třetího zápasu, kdy proti Sarnii zaznamenal dvě asistence. Díky klíčové roli se může lépe rozehrát před svým třetím šampionátem dvacítek, na kterém by neměl chybět.

Tomáš Hamara na MS dvacítek 2023

Tomáš Hamara na MS dvacítek 2023 | Foto: Matt Zambonin, IIHF

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz