Model extraligy dorostu: Letos už bez MČR, finále na čtyři vítězné!

Foto: Karel Švec, Český hokej

18. května 2021, 18:46

Martin Voltr

Velké nervy čekají v nadcházející sezoně i účastníky extraligy dorostu, z níž nejhorších šest mužstev sestoupí přímo a dvě další půjdou do baráže. Výraznou změnou prošel formát vyřazovacích bojů.

Maximálně osm zápasů stihli absolvovat dorostenci v ročníku 2020/21, tentokrát už se snad dočkají kompletní sezony. Co se nijak nemění, to je rozdělení týmů do skupin. Podle geografické polohy utvoří tři skupiny Západ, Střed a Východ.

Například Liberec s Mladou Boleslaví tak zůstávají na západě, stejně jako pražská Hvězda; z hlavního města budou naopak působit ve skupině B Sparta, Slavia a Kobra. Technika Brno se derby zápasů s Kometou nedočká, větší z obou klubů opět nastoupí na východní frontě.

Rozdělení týmů do skupin extraligy dorostu

Skupina Západ: HC Energie Karlovy Vary, HC Litvínov, HC Škoda Plzeň, Piráti Chomutov, Rytíři Kladno, Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Meteor Třemošná, PZ Kladno, HC Hvězda Praha

Skupina Střed: HC Sparta Praha, HC Slavia Praha, HC Dukla Jihlava, HC Dynamo Pardubice, HC Motor České Budějovice, Mountfield HK, BK Havlíčkův Brod, HC Tábor, HC Kobra Praha, VSK Technika Brno

Skupina Východ: HC Oceláři Třinec, HC VÍTKOVICE RIDERA, PSG Berani Zlín, HC Kometa Brno, AZ Heimstaden Havířov, HC Olomouc, HC RT TORAX Poruba, HC ZUBR Přerov, HK Mladí Draci Šumperk, VHK ROBE Vsetín

Foto: Martin Voltr

Ve skupinách se družstva utkají dvoukolově každé s každým. Po osmnácti kolech se týmy z prvních až čtvrtých příček skupin oddělí od zbytku a na základě územního principu vytvoří dvě nadstavbové skupiny – fakticky se tedy rozdělí postupující týmy ze skupiny B, dva půjdou na západ a dva na východ.

Tato nadstavba se do rozpisu soutěže vrací, loni nebyla v plánu vzhledem k nejisté situaci kolem celé sezony. V jejích skupinách se týmy utkají čtyřikrát každý s každým (20 kol), výsledky z první části si přenášet nebudou.

Mužstva z pátých až desátých míst po první části zůstanou v původních skupinách, kde se rovněž utkají čtyřkolově (20 kol), ale všechny získané body si přenesou.

Všech dvanáct týmů z vyšších nadstavbových skupin už bude mít zajištěné play off, pro které se k nim přidají vítězové nižších skupin a jeden nejlepší tým z druhé příčky. Hokejový svaz v prvotním materiálu nespecifikoval, zda se proti sobě v osmifinále postaví týmy ze západu a východu, nebo se pro sestavování dvojic všichni seřadí podle článku 418 Soutěžního a disciplinárního řádu.

Následovat bude největší změna: Po dlouhých letech už není v plánu mistrovství republiky, celé play off se dohraje až do konce. Osmifinále se bude hrát na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále shodně na tři vítězná utkání a finále dokonce na čtyři vítězná utkání!

Stejně jako v extralize juniorů, i zde se počítá s minisérií poražených semifinalistů, která rozhodne o držiteli bronzových medailí. Postačí k tomu dva zápasy.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Opačné starosti budou mít mužstva z „horších“ skupin druhé části. Dvě nejslabší z každé skupiny přímo sestoupí do Ligy dorostu, týmy ze čtvrtých příček a jeden nejhorší ze třetích příček se ještě dvoukolově utkají v nové skupině (6 kol) bez započítání předešlých výsledků.

Dva nejslabší celky této čtyřčlenné skupiny následně odehrají baráž ve formě další skupiny proti dvěma nejlepším celkům Ligy dorostu. I baráž se bude hrát dvoukolově, po šesti kolech získají první dva týmy právo účasti v extralize dorostu pro sezonu 2022/23 a třetí se čtvrtým zamíří o patro níž.

Hracími dny soutěže budou čtvrtek a sobota. Soutěž vypukne 9. září 2021 a první část vyvrcholí 27. listopadu, nadstavby a skupiny o udržení poběží od 2. prosince do 5. března 2022.

Play off následně potrvá od 9. března více než měsíc, nového mistra poznáme nejdříve 10. dubna (čtvrté finále) a nejpozději 17. dubna (případné sedmé finále). Podobnou termínovku mají i skupina o udržení a následná baráž, ta vyvrcholí 16. dubna.

Posledními mistry republiky v kategorii dorostu byli mladíci Liberce, kteří slavili titul na jaře 2019 ve vítkovické aréně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz