Možná jsme teď v derby favoritem, ale účtuje se až po play off, tvrdí Petr Kadlec

20. října 2008, 13:19

Miroslav Votava

Hokejisté Slavie zažívají v porovnání s pražským rivalem ze Sparty báječné časy, mužstvo červenobílých se veze na vítězné vlně, na které by chtělo vydržet co nejdéle. V úterý uvidí hlavní metropole druhé derby sezony. Ostře sledovaný souboj je pro oba týmy vždy hodně prestižní, obrovský náboj bude mít i teď. Umístění v tabulce a aktuální forma favorizuje Slavii, což před sezonou asi čekal málokdo. "Je to možné. Jsme první, naopak Spartě se poslední dobou moc nedaří. Ale hraje se na Spartě a derby je vždy specifické utkání," upozorňuje zkušený slávistický bek Petr Kadlec (na snímku). "Můžou se na nás chytit. My uděláme všechno pro to, aby se to nestalo. Chceme potvrdit formu a vyhrát," dodává odhodlaně.

Hvězdný tým Sparty zatím tápe, nenaplňuje velká očekávání. Posledními špatnými výsledky rivala se ale slávisté příliš nezabývají. "Moc se o tom nebavíme. Samozřejmě víme, že jim to moc nejde. Ale mají dobré mužstvo. V létě udělali nějaké zásahy do kádru, chvíli asi potrvá, než se sehrají. My určitě nic nepodceníme," vzkazuje dlouholetý pilíř zadních řad Slavie.

Moc dobře si uvědomuje, že hokejisté úřadujícího mistra musí zůstat při zemi. "Mě těší, že jsme nahoře. A je mi jedno, kolikátá je Sparta. Důležité je pro mě jen umístění Slavie. Soustředíme se jen na sebe. Je to teprve začátek, sezona bude ještě dlouhá. A hlavně - účtuje se až po play off. My bychom rádi navázali na dosavadní výkony. Snad nám pohoda vydrží co nejdéle," přeje si.

V pátek si slávisté připsali další výhru, tentokrát uspěli na ledě nováčka z Mladé Boleslavi. Vzhledem k tomu, že derby je na programu až v úterý, měli na odpočinek a přípravu více času. Stejně jako Sparta. "Měli jsme o den volna víc, ale jinak byl režim normální. Trénovali jsme, příprava vypadala stejně jako na každý jiný zápas, nic speciálního," konstatuje Petr Kadlec, jemuž čekání na souboj s městským rivalem zpestřil nedělní podvečer.

Jako velký fotbalový fanoušek nemohl chybět v hledišti stadionu v Edenu. "Byl jsem se na zápase s Kladnem podívat. Moc hezké, parádní atmosféra," pochvaloval si vysoké vítězství slávistických kolegů 5:0. K fotbalu má subtilní zadák velice blízko, momentálně si užívá výsledků obou týmů. "Slavii to šlape ve fotbale i v hokeji. Jsem šťastný, že se tak daří. A věřím, že nám oběma to vydrží nejdéle."

Na zápas proti Spartě se všichni slávisté těší. "Sám jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Myslím si, že v derby se hraje vždy pěkný hokej a nezáleží na tom, v jaké situaci oba týmy jsou. Jestli se někdo trápí a druhý je v pohodě," tvrdí Petr Kadlec. "Přijde hodně lidí, bude výborná atmosféra. A to se hned hraje líp. Očekávám dobrý hokej, možná to bude z obou stran útočné. Uvidíme," nechce předbíhat.

První derby sezony vyhrála Slavia 2:1, tentokrát budou mít výhodu domácího prostředí sparťané. Hlavní rozdíl bude v rozměrech kluziště. "My hrajeme dobře i venku, neprohráváme a děláme body. Nemyslím si, že by to mělo mít nějaký vliv," nemá obavy Petr Kadlec. Po zisku mistrovského titulu vládne v kabině Slavie dál vítězná atmosféra. Formu z jarního play off si červenobílí přenesli i do nové sezony.

V šestnácti zápasech nebodovali jen jednou, jsou v čele tabulky. "Důležitý byl začátek. Hráli jsme dva zápasy venku, v Českých Budějovicích a v Pardubicích, potom hned následovalo derby. Šli jsme do toho trochu s respektem. Ne snad s obavami, ale hodně jsme se na úvod soustředili. Věděli jsme, že musíme udělat nějaké body. Chytili jsme se a od toho se všechno odvíjí," míní zkušený bek.

"Psychika dělá hodně. Máme v kabině pohodu, drží se nás štěstí, puky se k nám odrážejí. Všechno je tam, kde by to mělo být. Mužstvo je sehrané, povedl se nám začátek. Je to vidět na týmech, které jsou teď v útlumu. Úvod nezvládly a trápí se. S narušenou psychikou se pak ztráta hodně těžko dohání," dokáže se vžít do pocitů hráčů z trápících se celků na dně tabulky. To však není případ Slavie

Pražanům zatím všechno vychází, uspěli i v premiéře v Lize mistrů proti švédskému Linköpingu. "Soutěž hrají nejlepší týmy v Evropě. Před zápasem jsme moc nevěděli, co můžeme od soupeře čekat. Jasně, jsou tam Jarda Hlinka s Honzou Hlaváčem. Ale ostatní jsme neznali. Bylo to něco jiného, panovalo velké očekávání. Nechceme udělat ostudu Slavii ani českému hokeji, proto jsme moc rádi, že nám to vyšlo a vyhráli jsme. Hodně si teď věříme," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz