Neúčast hráčů NHL mění plány Kanady, bude turnaj Karjala s 6 týmy?

Foto: Michal Eger

20. května 2017, 15:05

Václav Jáchim

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Jakmile vedení NHL oznámilo, že se její hráči nezúčastní olympijských her 2018, představitelé kanadského svazu začali hledat bleskový náhradní plán. Majitelé zlatých medailí z Vancouveru a Soči měli v mužstvu vždy pouze hvězdy slavné ligy, nyní ale musí Hockey Canada složit kádr z úplně jiných zdrojů. Volba padne na krajánky v Evropě a elitní juniory z CHL. Možná se povede vyjednat několik výjimek pro hráče farmářské AHL.

Kanadská reprezentace měla během sezony dosud hodně štíhlý program, hráči javorových listů se představili vlastně jen na listopadovém Německém poháru, patří také k tradičním účastníkům Spenglerova poháru v Davosu. Na těchto akcích jde ovšem o soupeření s týmy, které nepatří do světové špičky. Závěrem prosince hrají Kanaďané ve Švýcarsku proti elitním klubům, nikoli národním mužstvům.

Zástupci Hockey Canada tedy hledají novou variantu, jak své ovečky sehrát a pořádně nachystat na Pchjongčchang. Během světového šampionátu vedli jednání se zástupci čtyř zemí Euro Hockey Tour. Výsledek? Turnaj Karjala by se mohl hrát na podzim se šesti účastníky. "Kanaďané mají zájem už déle, chtěli startovat už na letošních Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích. Jenže s pěti týmy to nelze. V úvahu přicházeli ještě Američané, ti však během sezony nesloží mužstvo," vysvětluje generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

„Na šampionátu jsme jednali o tom, že by se do turnaje Karjala zapojila další dvě mužstva. Definitivně jasné to ale ještě není.“

Přistoupení Kanady je podmíněno startem ještě jednoho mužstva, všechno ukazuje na Švýcary. "Na šampionátu jsme jednali o tom, že by se do turnaje Karjala zapojila další dvě mužstva. Jsme dohodnuti na podpisu smlouvy o smlouvě budoucí. Definitivně jasné to ale ještě není," informuje Urban.

Příčinou jsou vyšší ekonomické náklady, pokud by se do prvního podniku Euro Hockey Tour 2017-18 pustilo šest týmů. "Finská strana musí situaci probrat se svými partnery, finanční náročnost by pochopitelně stoupla. Finové to projednají do 10. června, pak budeme mít jasno," říká Urban. Podle ruské agentury TASS by mohl stejný model akce Euro Hockey Tour platit také na ruském prosincovém turnaji Channel One Cup. "Kanaďané u nás chtějí hrát," řekl výkonný ředitel ruského svazu Dmitrij Kurbatov.

Podle Martina Urbana je zatím oficiálně ve hře jen turnaj Karjala. S účastí týmu USA se nepočítá. "Situace je podobná jako na konci této sezony. Američané zřejmě budou skládat mužstvo na olympiádu, v průběhu ročníku s tím nepočítají," reaguje generální sekretář ČSLH. O finský podnik naopak mají zájem Švýcaři, kteří ve stejném listopadovém poháru hrávali Německý pohár. Už teď je jisté, že švýcarská reprezentace se před olympiádou představí také na Spenglerově poháru v Davosu, jehož se zúčastní rovněž hradecký Mountfield.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz