Osmnáctka ztratila náskok 3:1 i celou první bitvu s Ruskem

Foto: Jan Beneš, Český hokej

8. října 2021, 19:37

Martin Voltr

Česká reprezentace do 18 let na úvod trojutkání s Ruskem nedotáhla do konce dobře rozehranou partii a vedení 3:1. Gólem z 57. minuty prohrála 3:4, třikrát inkasovala v oslabeních.

Gólově bohatší byla první polovina zápasu, ve které se skóre měnilo hned pětkrát. A dá se říct, že ráz utkání udaly dva zásadní faktory – štěstí a přesilové hry.

Druhá varianta platila pro úvodní branku sborné. Dobrý tlak před brankovištěm nejdřív zakončil Firsov do tyče, ale o chvíli později už Roman Kancerov zavěsil puk pod břevno – 0:1.

Jenže potom si Češi potykali s paní štěstěnou. A pořádně. Když František Formánek táhl útok a ruský brankář Murašov ukazoval spoluhráčům, že si mají hlídat Šalého, Formánek ho překvapil střelou mezi betony. Právě Eduard Šalé pak ukončil početní výhodu s přispěním brusle obránce Nikitina, který skopl kotouč tamtéž – 2:1!

Za 11 minut se domácí mladíci prosadili hned třikrát, neboť po startu druhé třetiny nachytal Murašova Marek Soukup – 3:1. Když ruské jedničce propadla bekhendová střela z úhlu, přenechala svoje místo náhradníkovi Sarančukovi. Od trenérů to byla jediná možná volba.

Rusové pak z další přesilovky snížili, když Jan Špunar neviděl na schovanou střelu Arťoma Baraboši od modré – 3:2. Pokud se ale hrálo v plném počtu, na obou stranách byly znát menší zkušenosti ve srovnání se srpnovými sestavami; zejména Češi se v útoku do velkých šancí neprosazovali.

A co hůř, pak jim to přestalo jít i v ostatních situacích. Když na obou stranách chyběl jeden hráč, debutant Vovsík udělal na modré čáře chybu, kterou v sólu potrestal Kirill Dolženkov, a bylo srovnáno 3:3. Ve vlastním oslabení pak musel Špunar nataženým betonem chytit gól Pelevinovi.

Jako by až potom byla v české útočné hře vidět větší odvaha, ale ani další přesilovka nevyšla, i když Dvořákovi v ní chybělo málo. Právě on pak putoval na trestnou sám a Rusové využili třetí výhodu, opět zásluhou Dolženkova, od něhož se v čase 56:32 odrazila nabídka Legkova do úplně prázdné brány – 3:4.

Za tři a půl minuty už národní tým svůj osud nezvrátil, byť dvě z nich strávil v power-play. Šanci na reparát dostane v sobotu znovu od 17:30.

ČESKO – RUSKO 3:4 (2:1, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Formánek (Šalé, Melovský), 17. Šalé (Melovský, Prčík), 22. Soukup – 8. Kancerov (Pelevin), 28. Baraboša (Kancerov), 47. Dolženkov, 57. Dolženkov (Legkov, Trikozov).
Rozhodčí: Horák, Micka – Brejcha, Šimánek.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 1:3.
Střely na branku: 34:36 34:36 (10:11, 12:11, 12:14).
Diváci: 300.
Nejlepší hráči: Dominik Rymon – Kirill Dolženkov.
Česko: Špunar – F. Němec, Prčík, Š. Němec, Krajčík, Hrdlička, Vovsík, David – Šmajda, Sapoušek, Rymon – Formánek, Melovský, Šalé – A. Dvořák, Soukup, Pavlata – Polák, Senčák, Jungwirth – Kozlík. Trenér: Petr.
Rusko: Murašov (22. Sarančuk) – Žukov, Baraboša, Safin, Pelevin, Volkov, Nikitin, Chuzichanov, Culygin – Kancerov, Davydov, Trikozov – Dolženkov, Firsov, Legkov – Dil, Šulenin, Bojkov – Lekarev, Cevaljuk, Rangajev. Trenér: Filatov.

Další zápasy v Příbrami

Sobota 9. října:
17:30 Česko – Rusko, přímý přenos »

Neděle 10. října:
15:00 Česko – Rusko, přímý přenos »

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz