Pardubice prohrály 1:7! Litvínov překvapil lídra a důležité body pro Kometu

Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Mladá Boleslav po výhře nad Karlovými Vary už o play off téměř jistě nepřijde. Sparta se potom přiblížila přímému postupu do čtvrtfinále. A co výsledky dalších úterních zápasů Tipsport extraligy?

Kometa zabrala

Kometa po čtyřech prohrách v řadě zabrala a přiblížila se postupu do play off. Poslední dobou hodně tenčící se náskok před Karlovými Vary po obratu s Plzní přece jen narostl – na čtyři body. Brno má navíc oproti konkurentům zápas k dobru.

Brno porazilo indiány už potřetí v sezoně, nevypadalo to s ním přitom dobře – v 36. minutě prohrávalo o dva góly. V rozmezí 36. až 44. minuty ale dokázalo skóre otočit. Po dalším zvratu – vyrovnání od Sebastiana Maláta – musely rozhodnout až v nájezdy. V nich brněnští hokejisté uspěli hned třikrát, vítězný pokus zaznamenal bronzový olympijský medailista Michal Krištof.

Jiří Kalous (trenér Brna): „Já jsem samozřejmě rád za vítězství, byť jsme hodně chtěli, aby bylo tříbodové. V první třetině jsme měli několik opravdu vyložených šancí, kdy jsme mohli odskočit a paradoxně opak se stal pravdou, dostali jsme se do dvoubrankové ztráty, po našich chybách. Důležité bylo, že po druhé brance jsme hned vstřelili kontaktní gól, což nakoplo psychiku týmu. Myslím, že musel každý komeťák vidět, jak ti kluci dřou, jak za tím jdou. Dokonce jsme se z 0:2 dostali do vedení 3:2, bohužel jsme pak udělali chybu v defenzivě, když jsme soupeři dovolili vyrovnat. V závěru to možná bylo trošku vabank. Důležité bylo ubráněné oslabení na konci základní hrací doby a na začátku prodloužení, byla tam nesmírná obětavost a nasazení, vše podřízené tomu, aby se vyhrálo. Nakonec to týmu přineslo odměnu a bereme aspoň dva body."

Václav Baďouček (trenér Plzně): „Čekali jsme velký tlak Komety, tušili jsme, že bude chtít zlomit nevydařenou sérii, v první třetině jsme dokázali místy dominovat. Druhá třetina začala náporem Komety, který jsme ustáli a v té chvíli se ten zápas začal trochu otáčet, v oslabení jsme měli dva samostatné nájezdy, neproměnili jsme je, mohli jsme odskočit. Hrozně mě mrzí, že zase přišla naše dvouminutovka, kdy jsme soupeři dovolili vyrovnat. Nakonec musím poděkovat a pochválit je za to, že byť jsme začali prohrávat, dokázali jsme zabojovat. Poprali se s tím a bohužel jsme v prodloužení neproměnili naše šance a nájezdy nemá cenu z naší strany komentovat."

HC KOMETA BRNO – HC ŠKODA PLZEŇ 4:3 po samostatných nájezdech (0:0, 2:2, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 36. R. Holland (Vincour), 37. Šik, 44. P. Holík (P. Mueller, Tansey), rozh. náj. Krištof – 29. Kremláček (Dzierkals), 36. Schleiss (Kodýtek, Kaňák), 48. Malát (Dzierkals, M. Lang).
Rozhodčí: Mrkva, Kika – Onráček, Axman.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 33:30.
Diváci: 5 450.
Nejlepší hráči: Otakar Šik – Martins Dzierkals.
HC Kometa Brno: Tomek – Ďaloga, R. Holland, Kučeřík, Tansey, Gulaši, Fajmon, L. Doudera – Vincour, Krištof, P. Mueller – Zaťovič, P. Holík, L. Horký – Kollár, A. Zbořil, T. Šoustal – Dočekal, Rákos, Šik. Trenéři: Kalous, Zábranský a Horáček.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Kaňák, Čerešňák, Graňák, Kremláček, Budík, J. Kindl, Kvasnička – Suchý, Kodýtek, Schleiss – Blomstrand, G. Thorell, F. Přikryl – M. Lang, Malát, Dzierkals – Adamec, D. Soukup, Dvořák. Trenéři: Baďouček, Říha mladší a Vlasák.

Kladno ještě živí naději

Kladno stáhlo tři kola před koncem základní části manko na třinácté Karlovy Vary na sedm bodů. Teoreticky se tedy stále může vyhnout baráži o záchranu.

Jeho úterní souboj s Vítkovicemi byl plný zvratů: v 57. minutě poslal hosty poprvé v zápase do vedení Jan Hruška, jenže o chvíli později vyrovnal Nicolas Hlava. V prodloužení potom svým druhým gólem v utkání rozhodl Adam Kubík. Rytíři díky němu porazili Ostravany poprvé v sezoně.

RYTÍŘI KLADNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:3 po prodloužení (1:0, 1:1, 1:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Pytlík (Zikmund), 28. A. Kubík (Plekanec, Baránek), 59. Hlava (Plekanec), 61. A. Kubík – 25. Fridrich, 44. Fridrich (J. Hruška), 57. J. Hruška.
Rozhodčí: Jeřábek, Pilný – Brejcha, Rampír..
Vyloučení: 3:5.
Využití: 2:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 24:40.
Diváci: 1 027.
Nejlepší hráči: Landon Bow – Petr Fridrich.
Rytíři Kladno: Bow – Arzamascev, Dotchin, Ticháček, K. Wood, Kehar, Baránek, J. Suchánek – A. Kubík, Plekanec, Hlava – Pytlík, Zikmund, Melka – M. Indrák, Babka, M. Beran – Jágr, Kuťák, Donaghey. Trenéři: Čermák, Paul, Burger a Kregl.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – R. Polák, A. Solovjov, Jakub Stehlík, Plášil, L. Kovář, P. Koch, R. Pedan – Lakatoš, Marosz, R. Bondra – Fridrich, J. Hruška, Dej – Dostálek, Flick, Illéš – Lednický, Chlán, Bernovský. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Souboj o vítězství v základní části zůstává otevřený

Hradec Králové hodlal využít toho, že Třinec v úterý nehrál, a chtěl jít do trháku. V Litvínově ale v závěru o výhru přišel, a svůj náskok v čele tabulky tak navýšil jen o bod. Mountfield má tři kola před koncem základní části na druhý Třinec tříbodový náskok a souboj o Pohár prezidenta tedy nadále zůstává otevřený.

Dlouho se přitom zdálo, že Mountfield využije povedené pasáže v rozmezí 24. a 27. minuty a vyhraje v Litvínově za tři body. Jenže v 58. minutě vyrovnal Patrik Zdráhal a v nájezdech dokonal obrat Giorgio Estephan. Pro Vervu jde o pátou výhru v řadě, udělala tak důležitý krok vstříc k postupu do play off.

Vladimír Růžička (trenér Litvínova): „Utkání bylo v první třetině vyrovnané, v té druhé nás začal Hradec přehrávat a nemohli jsme se dostat z obranného pásma. Poté se nám podařilo využít přesilovku a dostat se se soupeřem do kontaktu. Třetí část byla také vyrovnaná. Prodloužení jsme sehráli dobře, ale nedali jsme gól, poté jsme museli ubránit oslabení.“

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce Králové): „Zápas se mi hodnotí špatně, protože jsme ve druhé třetině vedli 2:0. Litvínov jsme zatlačili, ale bohužel jsme nedali třetí gól. Inkasovali jsme dvakrát v oslabení, přestože jsme se na to připravovali. Po naší vítězné sérii tohle byla facka před play off.“

HC VERVA LITVÍNOV – MOUNTFIELD HK 3:2 po samostatných nájezdech (0:0, 1:2, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Sukeľ (Estephan, F. Lukeš), 58. P. Zdráhal (F. Lukeš, Estephan), rozhodující nájezd Estephan – 24. Jergl (Ščerbak, Kevin Klíma), 27. Lalancette (Blain).
Rozhodčí: Horák, Hejduk – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 18:36.
Diváci: 2 489.
Nejlepší hráči: Matěj Stříteský – Jeremie Blain.
HC VERVA Litvínov: Godla – Stříteský, D. Kolář, Strejček, Hrbas, D. Zeman, Demel – P. Zdráhal, Estephan, Kudrna – Jarůšek, Sukeľ, P. Straka – Fronk, Gerhát, P. Svoboda – M. Havelka, V. Hübl, Zygmunt – F. Lukeš. Trenéři: Růžička a V. Sýkora.
Mountfield HK: Novotný – Nedomlel, Blain, Kalina, F. Pavlík, Jank, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – R. Pilař, Cingel, Orsava. Trenéři: T. Martinec, Čihák a Svoboda.

Zdvižený prst pro Dynamo

Tak tohle je pro Pardubice pořádný malér. Jejich majitel Petr Dědek je známý svými vysokými nároky a tahle prohra se (nejen) mu bude kousat hodně těžko. Dynamo nezvládlo důležitý souboj o první čtyřku, navíc schytalo od Motoru pořádný výprask. Situace je o to horší, že nejde o nahodilý výpadek: Východočeši prohráli pošesté za sebou, pokaždé už v základní hrací době. Pardubice navíc trápí koncovka, za poslední tři zápasy skórovaly jen třikrát.

České Budějovice naopak potvrdily výbornou domácí formu, v Budvar aréně vyhrály hned podesáté za posledních jedenáct utkání. V úterním duelu si statistiky vylepšili především Roman Vráblík (2+1), Jiří Ondráček (2+0) a Petr Šenkeřík (0+4).

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Měli jsme výborný vstup do utkání a celou první třetinu jsme odehráli velmi dobře. Byli jsme aktivní a silní na puku. Úvodní část udala ráz celému utkání a kluci našli cestu k vítězství. Chtěl bych poděkovat fanouškům, kteří přišli ve velké počtu a vytvořili skvělou atmosféru, ve které bylo strašně fajn hrát.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Zápas se mi hodnotí těžko. Nastoupil jsme nepochopitelně ustrašeně s obrovským respektem. Nešly nám nohy a prohrávali jsme osobní souboje. Nevím, jestli to bylo ze strachu, nebo z nervozity. Budějovice nás přehrávaly od první minuty a na ledě existovalo jenom jedno mužstvo. Byl to náš nejhorší zápas v sezoně.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC DYNAMO PARDUBICE 7:1 (1:0, 4:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Vráblík (Pech, Šenkeřík), 25. Percy (M. Hanzl, Karabáček), 30. Vráblík (M. Hanzl), 34. M. Beránek (Vráblík), 40. J. Ondráček (Abdul, Šenkeřík), 41. Abdul (Pech, Šenkeřík), 51. J. Ondráček (Šenkeřík) – 39. Košťálek (R. Kousal).
Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Zíka, Ganger.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 3:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 27:22.
Diváci: 5 487.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Piskáček, Percy, Šenkeřík, Bučko, Remta – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – D. Voženílek, J. Novotný, Valský – Abdul, Pech, J. Ondráček – Holec, Koláček, Vondrka. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
HC Dynamo Pardubice: Frodl (od 30. Klouček) – J. Mikuš, J. Zdráhal, J. Kolář, Košťálek, Petgrave, Hrádek, Sergijenko – Říčka, Poulíček, Cienciala – R. Kousal, A. Musil, Camara – Hecl, Anděl, Blümel – Paulovič, T. Urban, Švyrjov. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.

Karlovým Varům se vzdálilo play off

Pro Mladou Boleslav šlo o zásadní souboj směrem k play off. Karlovy Vary byly před vzájemným zápasem třinácté, a to jen se šestibodovou ztrátou na Bruslaře.

Nyní už se Mladá Boleslav o místenku pro play off strachovat nemusí. Stoprocentní jistotu sice stále nemá, ze zápasů s Energií má totiž horší skóre, 99% jistotu už ale ano.

Naopak Karlovým Varům se účast ve vyřazovacích bojích zase vzdálila. Celou sezonu je potápí mizerná venkovní bilance, po úterním kole se ještě zhoršila na 22 porážek a pouhých pět výher... Energie si v Mladé Boleslavi nepohlídala šikulu Oscara Flynna, který jeden gól dal sám a u dalšího asistoval.

Petr Haken (trenér Mladé Boleslavi): „Úvod utkání naznačil, jakou důležitost má střetnutí pro obě strany. Zápas stál oba týmy mnoho sil, nikdo nic nevypustil. Ceníme si toho, že jsme byli schopní se v půlce zápase dostat zpět, otočili jsme z 0:1 na 2:1. Škoda pár špatných rozhodnutí, málem jsme o zápas opět přišli. Můžeme být rádi, že tři body a štěstí zůstaly na naší straně."

Tomáš Mariška (trenér Karlových Varů): „Vyrovnané, bojovné utkání z obou stran. První třetina byla o čekání, kdo dá první branku, domácí k ní možná měli o něco blíže. Ve druhé třetině jsme se zlepšili a začali mít mírně navrch, vytvořili jsme si šance, vstřelili branku. Pak se ale utkání zlomilo následujícím oslabením. Ztratili jsme koncentraci, inkasovali jsme dvě rychlé branky a vrátili Boleslav do hry. Když se nám povedlo, možná trochu šťastně, vrátit do utkání, místo abychom to uhráli do konce, tak jsme inkasovali po povedené individuální akci a proto soupeř zvítězil. Naši hráči nechali na ledě vše, bohužel to ale na body nestačilo."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 32. Ševc (Pláněk, Fořt), 35. Pláněk (O. Flynn), 56. O. Flynn – 30. T. Rachůnek (T. Mikúš, Flek), 43. Plutnar.
Rozhodčí: Pražák, Vrba – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 34:27.
Diváci: 900.
Nejlepší hráči: Oscar Flynn – Tomáš Rachůnek.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc, D. Moravec, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, Fillman – Lunter, Kotala, D. Šťastný – O. Flynn, O. Najman, Eberle – Raška, Fořt, Kelemen – Grim, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Haken.
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš – Rohan, Plutnar, Dlapa, Parkkonen, Mikyska, Pulpán, Vodička – Rachůnek, Mikúš, Flek – Beránek, Hladonik, Vondráček – Koblasa, Černoch, Kohout – Kulich, Jiskra, Osmík Trenéři: Pešout a Mariška.

Sparta potvrdila roli favorita

Žádné překvapení se nekoná. Sparta potvrdila roli favorita a na ledě posledního Zlína, který už sezonu odpískal a s ohledem na jistotu sestupu rozpustil kádr, bere všechny body. Pro Pražany jde o čtvrté vítězství v řadě, dál tak drží velkou šanci na přímý postup do čtvrtfinále, v tabulce už přeskočili trápící se Pardubice.

Ve druhém zápase po sobě skóroval Tomáš Šmerha, jehož si Sparta vytáhla z partnerského Sokolova. Dvěma body k triumfu ve Zlíně přispěl Michal Řepík. 

Luboš Jenáček (trenér Zlína): „Hráli jsme proti vynikajícímu mužstvu. Spousta mladých kluků hrála své první utkání v extralize a myslím si, že jsme se s tím popasovali dobře. Nechtěli jsme Spartu pouštět do přečíslení, protože je umí skvěle proměnit. Po většinu času hráli do plných, zatímco my jsme chtěli hrozit z brejků. Brankář Dan Huf zachytal výborně. Zápas se mi hodnotí dobře, protože podobně se prohrát může, navíc ve složení, ve kterém jsme byli. Byli jsme důstojným soupeřem, Sparta prokázala svou kvalitu v přesilovkách. Dala v nich dva góly a zápas rozhodla."

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Pro nás to bylo bylo povinné vítězství. Víme, že Zlín svůj boj neuhrál, odešli mu hráči a hráli mladí kluci. Na druhou stranu je to bojovné mužstvo, nebudou to chtít zabalit a budou hrát až až do konce naplno, což se potvrdilo. My jsme z této povinnosti byli bázliví, což není jednoduché podobné zápasy hrát. Soupeř bojoval, byl urputný a my jsme zaplať pánbůh si pomohli v přesilovkách, kde jsme proměnili dvě situace. Závěr se ještě zdramatizoval. Utkání nebylo příliš pohledné, bylo dost rozkouskované. Pro nás jsou důležité tři body, které jsme si odsud odvezli."

PSG BERANI ZLÍN – HC SPARTA PRAHA 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 47. Kubiš, 58. Zabusovs (Honejsek) – 24. Šmerha (Moravčík, M. Řepík), 44. M. Řepík (M. Forman, Sobotka), 49. M. Jandus (Z. Doležal).
Rozhodčí: Hradil, Obadal – Lederer, Bohuněk.
Vyloučení: 7:3.
Využití: 0:2
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 21:33.
Diváci: 2 639.
Nejlepší hráči: Daniel Huf – Július Hudáček.
PSG Berani Zlín: Huf  – M. Novotný, Riedl, Talafa, O. Němec, Hamrlík, Suhrada, Kunst – Honejsek, R. Veselý, Zabusovs – Martinec, Hejcman, Köhler – P. Sedláček, Makarenko, Okál – Kubiš, Chludil, Fryšara. Trenéři: Jenáček, Rob a Hamrlík.
HC Sparta Praha: Hudáček – Němeček, Dvořák, A. Polášek, M. Jandus, Jurčina, Moravčík – E. Thorell, R. Horák, Šmerha – Buchtele, Chlapík, Z. Doležal – M. Forman, Sobotka, M. Řepík – Prymula, Vitouch, Dvořáček. Trenéři: Jandač, Hořava, Hlinka a Hamara.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Mountfield HK 53 30 8 5 10 176:111 111
2. HC Oceláři Třinec 53 31 4 7 11 168:112 108
3. HC Sparta Praha 53 24 6 6 17 191:150 90
4. HC Škoda Plzeň 54 24 5 8 17 164:148 90
5. HC Dynamo Pardubice 53 21 11 4 17 166:146 89
6. HC Motor České Budějovice 53 25 5 3 20 157:142 88
7. Bílí Tygři Liberec 52 23 3 8 18 133:138 83
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 53 21 7 5 20 134:139 82
9. BK Mladá Boleslav 54 21 3 6 24 126:143 75
10. HC VERVA Litvínov 53 18 4 8 23 149:164 70
11. HC Kometa Brno 52 15 10 5 22

137:156

70
12. HC Olomouc 52 16 8 4 24 122:146 68
13. HC Energie Karlovy Vary 53 17 4 7 25 153:170 66
14. Rytíři Kladno 53 13 6 8 26 139:176 59
15. PSG Berani Zlín 53 9 5 5 34 104:178 42

Další program Tipsport extraligy

Středa 2. března – dohrávky:
18:00 HC Kometa Brno – HC Olomouc (45. kolo)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec (54. kolo)

Pátek 4. března – 58. kolo:
17:30 PSG Berani Zlín – HC Škoda Plzeň
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Motor České Budějovice
18:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice
18:00 Rytíři Kladno – BK Mladá Boleslav
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz