Po víc než roce zase zápasy. Slováci hlásí „české“ ztráty i zvučnou posilu

Foto: Facebook Hockey Slovakia

1. dubna 2021, 16:49

Adam Bagar

Slovenská reprezentace se po víc než roce dočká mezistátních zápasů. Po velikonočních svátcích začne s přípravou na vrchol sezony, před MS v Rize odehraje celkem osm utkání.

Koronavirus jim škrtl účast na listopadovém Německém poháru, prosincová akce ve Švýcarsku dokonce ani neproběhla, stejně jako únorový domácí Kaufland Cup. „Po celém tom zrušeném programu nás konečně čekají oficiální zápasy,“ prohlásil natěšeně prezident SZLH a zároveň generální manažer slovenské reprezentace Miroslav Šatan.

Už v úterý 6. dubna mají Slováci na programu první pětidenní kemp, který ale bude ještě dobrovolný. Ukázat by se na něm mohli i Július Hudáček a Martin Bakoš ze Spartaku Moskva. „Na Slovensko přiletí po Velké noci. Bude na nich, jestli se zapojí už příští týden. Určitě s nimi ale počítáme do úvodního oficiálního přípravného bloku.“

Šatan: Čerešňák má velkou smůlu, s jeho pomocí jsme určitě počítali

Ten v Piešťanech startuje o týden později a potrvá jedenáct dní, slovenský tým v rámci něj odehraje také čtyři přípravná střetnutí. V úterý 20. a ve středu 21. dubna má v plánu tzv. Kaufland Challenge proti Lotyšsku, který bude náhradou za zrušený Kaufland Cup. O víkendu 24. a 25. dubna následně dvakrát vyzve hokejisty Německa.

Hráče pak čeká krátké volno a trenérský štáb v čele s Craigem Ramsaym těžký úkol v podobě úpravy kádru a zveřejnění nominace na další desetidenní blok. V něm Slováci narazí doma na Rakušany (1. a 2. května) a v Praze na Čechy (6. a 7. května). Po krátké přestávce už budou na závěrečný blok pozváni jen ti, se kterými se počítá pro MS.

Už nyní je jasné, že se v Rize nepředstaví Libor Hudáček, který je dlouhodobě zraněný. Stejně tak plzeňský Peter Čerešňák. „V tomhle má velkou smůlu. Škoda, s jeho pomocí jsme určitě počítali,“ přiznává Šatan. Do přípravy se nezapojí ani pardubický zadák Juraj Mikuš a dobře to nevypadá ani s boleslavským Máriem Lunterem.

Naši sousedé ale hlásí i velkou posilu, Ramsayho realizační tým doplní Oto Haščák, který bude v týmu působit jako asistent generálního manažera a zároveň hlavní skaut. „Bude sledovat hráče a mít na starost komunikaci s vytypovanými hokejisty v přípravě. Na spolupráci se těším, Oto přinese do repre hokejový rozum a zkušenosti,“ hlásí.

„Je to pro mě obrovská výzva. Poskytnu svoje znalosti, informace a zkušenosti, které jsem nasbíral za uplynulých osmnáct let ve světě skautingu.“

Spolupráce měla klapnout už loni, ale kvůli pandemii covidu z ní nakonec sešlo. 57letý Haščák se tak dočkal až letos. „Je to pro mě obrovská výzva. V národním týmu jsem fungoval už jako hráč, nyní poskytnu svoje znalosti, informace a zkušenosti, které jsem nasbíral za předchozích osmnáct let ve světě skautingu,“ prozrazuje.

Haščák dřív dělal skauta pro Boston a Los Angeles, aktuálně už dvanáctým rokem působí u NY Rangers. „Budu komunikovat s hráči v Evropě, Miro bude oslovovat hokejisty v zámoří. Je to zatím jakýsi test, mám smlouvu jen do MS. Pak to vyhodnotíme a rozhodneme se, jestli v tom budeme pokračovat,“ líčí někdejší slovenský reprezentant.

Haščákovo angažování přivítal i samotný slovenský kouč. „S Mirem jsme se už několikrát bavili, že budeme potřebovat nějakou posilu. Společně jsme se shodli, že Oto je ideální člen. Těší nás, že se k nám připojil,“ pokyvuje Craig Ramsay, který dá před MS příležitost i mladým talentovaným hráčům jako je třeba Šimon Nemec z Nitry.

Podle Haščáka by se měla slovenská reprezentace vydat cestou postupného omlazování. „Potřebujeme mít na MS zkušené hráče, ale musíme se dívat i do budoucnosti, kdo nás bude reprezentovat za dva tři roky. Jsem rád, že v extralize dostávají šanci velmi mladí hráči, kteří mají i 15, 16 let. Toto je cesta, kterou se mají kluby vydat.“

Program slovenské reprezentace před MS

Kaufland Challenge:

Úterý 20. dubna:
Slovensko – Lotyšsko (Piešťany)

Středa 21. dubna:
Slovensko – Lotyšsko (Piešťany)

Přípravná utkání:

Sobota 24. dubna:
Slovensko – Německo (Piešťany)

Neděle 25. dubna:
Slovensko – Německo (Piešťany)

Sobota 1. května:
Slovensko – Rakousko (Piešťany)

Neděle 2. května:
Slovensko – Rakousko (Piešťany)

Čtvrtek 6. května:
Česko – Slovensko (Praha)

Pátek 7. května:
Česko – Slovensko (Praha)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz