Račuk zkusí cizinu, zahraje si i Ligu mistrů

Foto: kozel83.rajce.idnes.cz

4. května 2022, 21:00

Marek Hedbávný

Urostlý forvard Marek Račuk, dlouhodobě jedna z nejvýraznějších postav Chance ligy, se podruhé v kariéře vydává na zahraniční angažmá – jako novou posilu ho představil polský Krakov.

Račuk to v cizině zkoušel už v sezoně 2017/2018, kdy hrál se Znojmem mezinárodní EBEL. Tehdy ale v klubu vydržel jen osmnáct utkání a rychle se vrátil do Česka.

Račukova kariéra je nejvíc spjatá s Chomutovem, respektive s jeho tehdy partnerskou Kadaní. Nejlepší roky nicméně prožil po přesunu k Jestřábům, v jejichž dresu skončil v ročníku 2018/2019 v kanadském bodování Chance ligy na pátém místě a o rok později byl dokonce třetí.

Soupeři měli problém především s jeho krytím kotouče – jakmile ho měl Račuk na hokejce, přes jeho stokilovou postavu se k puku protivníci dostávali těžko. Hodně platný byl i loni pro Kladno, jemuž pomohl k návratu do extraligy 40 body ve 47 utkáních.

O patro výš ovšem u Rytířů nepřesvědčil, ve třiceti zápasech zapsal do statistik deset bodů a v kolonce +/- se propadl na -13. Na začátku ledna ho proto Kladno vyměnilo do Prostějova za univerzála Jakuba Babku. Na veřejnost se navíc dostaly informace o údajné rvačce na tréninku mezi Račukem a obráncem Jakem Dotchinem.

Račuk následně stihl v Prostějově vinou zranění pouze osmnáct utkání, z toho jen tři při úspěšném tažení v play off.

Po složité sezoně se rozhodl pro radikální změnu prostředí – poprvé nebude působit v českém klubu. Vyslyšel vábení Krakova, dlouhodobě předního týmu polské extraligy. 

V kabině se potká minimálně s dalšími čtyřmi krajany: Alešem Ježkem, Štěpánem Csámangem, Martinem Kasperlíkem a Erikem Němcem. Za Krakov navíc hraje také – českým fanouškům dobře známý – Roman Rác.

Pomůžou Krakovu k titulu, na který polský gigant čeká od roku 2017? Těšit se navíc můžou na účast v Lize mistrů.

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz