Škatulata v KHL: mamutí výměny, loučení zlatých hochů i přesuny Čechů

13. června 2020, 20:40

Václav Jáchim

Zatímco ve většině evropských soutěží se toho na hokejovém trhu moc neděje, což výrazně ovlivnila pandemie koronaviru, ruská KHL je na škatulata bohatá. Dokonce snad i víc než v minulých letech. Tamní kluby uskutečnily dvě mamutí výměny, nástup hlásí zajímavé zahraniční posily, za Atlantik se naopak vydává několik ruských hvězdiček.

Nejvíc změn zatím uskutečnili v Petrohradě a Magnitogorsku, oba týmy byly aktéry několika přesunů hráčů zvučných jmen. Všechno odstartoval Sergej Plotnikov, bývalý útočník Pittsburghu putoval z SKA do Chabarovsku, ovšem nakonec skončil v Magnitogorsku.

Petrohrad opustil rovněž olympijský vítěz Ilja Kablukov, ten byl během několika dní dokonce hráčem čtyř klubů KHL! Útočník, který už v 91 utkáních za sebou nedal gól, putoval přes Chabarovsk a Magnitogorsk do Omsku, jiný ofenzivní hráč Maxim Karpov mění Petrohrad za Magnitogorsk.

Foto: hcbilitygri.cz

Velký trejd mezi třemi týmy obsahoval stěhování několika mladých hráčů i směnu práv juniora Jegora Zamuly, jenž bere za kliku NHL. Z Magnitogorsku do Omsku si to namířil důrazný bek Alexej Běreglazov, opačným směrem se naopak vydá Kanaďan Taylor Beck. Už dřív zvedli kotvy hráči jako Andrej Loktijonov, někdejší jednička draftu NHL Nail Jakupov, Viktor Antipin, Alexander Burmistrov či Sergej Tolčinskij.

Přesun mezi Omskem a Spartakem Moskva absolvovali olympijský vítěz 2018 Sergej Širokov a bývalý hráč Bostonu Alexander Chochlačov, stěhovali se rovněž obránci zlaté sborné z olympiády v Koreji Andrej Zubarev (nyní Spartak Moskva) a Andrej Marčenko (Jaroslavl).

Další velká trojsměna se narodila ve čtvrtek, týká se hokejistů, kteří byli dosud spjatí s NHL. Návrat ze zámoří by měl co nevidět ohlásit Nikolaj Prochorkin, útočník Los Angeles ovšem nepůjde do Petrohradu, nýbrž do Magnitogorsku, odkud naopak přenechali SKA práva na Vladislava Kameněva (v zámoří Nashville či Colorado). V Petrohradě si brousí zuby i na Jakova Trenina, jenž do zámořské ligy nakoukl v Nashvillu, Čeljabinsk za něj dostal čtyři nadějné mladíky.

Foto: hcslovan.sk

Bohatý je výčet krajánků, kteří v KHL dosud nehráli. Návrat ze San Jose do Spartaku Moskva hlásí Lukáš Radil, brankářskou jedničkou v Čeljabinsku by měl být Roman Will. Traktor ulovil i švédského beka Lawrence Piluta, v Nižném Novgorodu zkusí zopakovat skvělou sezonu u Rytířů zadák Brady Austin. Nižněkamsk spoléhá na exlibereckého fantoma Libora Hudáčka, v Čerepovci dostane životní šanci Jindřich Abdul.

Ve výčtu vynikajících Skandinávců  jsou například Juho Lammikkö, Mattias Tedenby, Oscar Lindberg nebo brankář Joni Ortio. Podobně jako v minulých letech se několik hokejistů vydá do NHL, například Artěm Zub, Alexander Barabanov, Alexander Romanov, Grigorij Děnisenko nebo Fin Mikko Lehtonen. Přidat se mohou další – Kirilla Kaprizova chce podepsat Minnesota, brankáře Ilju Sorokina zase New York Islanders. Za Atlantik odejde z CSKA také Nikita Nestěrov.

Zajímavé přestupy v ruské KHL

Přesuny ruských hráčů:

Sergej Plotnikov     Petrohrad        Magnitogorsk
Ilja Kablukov    Petrohrad  Omsk
Alexander Burmistrov Ufa Kazaň
Nail Jakupov Petrohrad Podolsk
Sergej Tolčinskij CSKA Moskva Omsk
Bogdan Jakimov Čerepovec Petrohrad
Alexander Chochlačov Spartak Moskva Omsk
Sergej Širokov Omsk Spartak Moskva
Andrej Loktijonov Magnitogorsk CSKA Moskva
Dmitrij Kagarlickij Petrohrad Dynamo Moskva
Alexej Marčenko CSKA Moskva Jaroslavl
Roman Ljubimov Magnitogorsk Spartak Moskva
Andrej Zubarev Petrohrad Spartak Moskva
Maxim Karpov Petrohrad Magnitogorsk
Viktor Antipin Magnitogorsk Petrohrad
Arťom Sergejev Ufa CSKA Moskva

Příchody zahraničních krajánků:

Roman Will           Rögle            Čeljabinsk
Mattias Tedenby Davos Podolsk
Oscar Lindberg Zug Dynamo Moskva
Brady Austin  Kladno N. Novgorod
Juho Lammikkö Oulu Magnitogorsk
Joni Ortio Curych Barys
Libor Hudáček Liberec Nižněkamsk
Linus Johansson Färjestad Soči
Justin Danforth Lukko Rauma Podolsk
Roberts Bukarts Vítkovice Čerepovec
Linus Hultsröm Djurgraarden Podolsk
Lukáš Radil San Jose Spartak Moskva
Harri Pesonen Langnau Magnitogorsk
Roman Graborenko Liberec Nižněkamsk
Jindřich Abdul Slovan Čerepovec
Lawrence Pilut Buffalo Čeljabinsk
Jere Karjalainen Tappara Soči

Odchody do NHL

Alexander Barabanov  Petrohrad        Toronto
Artěm Zub Petrohrad Ottawa
Mikko Lehtonen Jokerit Toronto
Grigorij Děnisenko Jaroslavl Florida
Andrej Altybarmakjan Soči Chicago
Alexander Romanov CSKA Moskva Montreal

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz