Snad už to nikdy nezažiju... Málek o trablech, Finsku i Devils. Co rozhovory?

Jakub Málek | Foto: Twitter Tampereen Ilves

6. června 2023, 20:22

Josef Prášek

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) 21letý brankář Jakub Málek má za sebou první sezonu ve finské nejvyšší soutěži. A byla to pro něj velká zkouška. Musel překonávat i psychické problémy. V rozhovoru pro hokej.cz přímo z Tampere mluví také o Ilvesu, kempu v New Jersey nebo Vsetínu.

Málek byl draftovaný v roce 2021 Devils a minulý rok zamířil po vzoru Lukáše Dostála do finského Ilvesu. Odchytal včetně play off 25 utkání, což je slušná porce... S týmem navíc získal bronz.

„Zápasů bylo hodně. Byl jsem z toho překvapený a jsem za to moc rád. Sezona se na začátku ale nevyvíjela tak, jak jsem si představoval. Bylo to nahoru dolů, jako na horské dráze," přiznává upřímně. 

„Nikdy jsem se moc neuchytil výkonem. Chytal jsem vždy třetí zápas v týdnu, což je složité – čekáte na to celý týden – dostanete třeba tři góly v první třetině a už třeba tušíte, že další šance dlouho nemusí přijít," popisuje z parku v Tampere. 

„Na hlavu to je náročné, ale postupem času jsem si zvyknul i na tohle. Nebral jsem si to tolik, od nového roku se to zvedlo, jak jsem si přál," dodává bývalý brankář Vsetína, který na rozhovor dorazil ve slunečních brýlích a kšiltovce, aby ho případně místní nevyrušovali. 

Jakube, mentálně vás to posunulo, že?
Určitě ano. Na Vsetíně jsem na to nebyl tolik zvyklý – měl jsem téměř jasnou pozici, ale tady jsem přišel na zimák a nechytal jsem já. Bylo to úplně něco jiného. Tímhle mě to posunulo, abych byl na to připravený třeba někdy v NHL. 

„V sezoně jsem neměl ve Finsku ani jeden rozhovor."

Jak jste jinak zvládal rozhovory s novináři ve Finsku?
Neměl jsem ani jeden, Marek (Langhamer – pozn. red) možná jeden…  

Opravdu? 
Oni nás brankáře snad vůbec neberou, nevím. Měl jsem rozhovory jen do Česka, když se někdo ozval, ale zde ne. Pak předtím ještě v New Jersey, to byla sranda. Patří to podle mě k bloopers. Já byl hrozně překvapený, že už jdu. Hodně jsem vařil z vody a v té době jsem ještě neměl tak dobrou angličtinu. Bylo to strašný podle mě, v klubu mi sice tvrdili, že to bylo v pohodě, ale… (usmívá se) Nebyl jsem vůbec spokojený. 

Stejně je zajímavé, že vás brankáře ve Finsku neberou.
Možná to je dobře – když člověk řekne něco špatně – je v tom namočený další týden. Když tam nejdete, nemůžete nic pokazit. Já jsem zrovna takový, že občas řeknu i něco, co bych neměl, ale nedá mi to…

„Uškozovalo mi to, způsobilo mi to trable po mentální stránce a byl jsem ve velkých problémech. Já to prvně neřešil, potom jsem ale skončil v nemocnici."

Když vás novináři neberou na rozhovory, tak jste možná méně pod tlakem, ne?
Jasně, určitě jo. Ale záleží na tom, jaký tlak si daný brankář dává sám na sebe. Když to řeknu špatně, na Vsetíně mi mohlo být jedno, co předvedu, šlo to i tak. Ve Finsku jsem si sám na sebe ale dával zbytečně tlak a nebylo to dobré. 

Povídejte.
Uškozovalo mi to, způsobilo mi to trable po mentální stránce a byl jsem ve velkých problémech. Proto byl podzim příšerný. Pak jsem se z toho vyhrabal. Já to prvně neřešil, potom jsem ale skončil v nemocnici. Nechal jsem to zajít až moc daleko. 

Co pomohlo? 
Přestal jsem pak řešit blbosti. Pomohlo mi to. Já jsem takový, že občas přemýšlím nad každou kravinou. Došlo mi pak, že to není cesta a vrátil jsem se do své pohody. 

„U mě byl problém, že jsem na konci jednoho utkání málem zkolaboval… Měl jsem kvůli tomu problém s dýcháním a z toho jsem chytil takový panický záchvat."

Řešil jste to na klubu?
Ano, u mě byl problém, že jsem na konci jednoho utkání málem zkolaboval… Měl jsem kvůli tomu problém s dýcháním a z toho jsem chytil takový panický záchvat. Ztrácelo se vědomí, mně se i přestaly prokrvovat nohy a opíral jsem se o tyčku. Proto jsem to začal řešit, tohle se mi nikdy dříve nestalo. Byl to hrozný zážitek a snad to už nikdy nezažiju.

Po jaké době to přešlo? 
Asi po měsíci nebo dvou. Já jsem se nějaký čas bál jít do zápasu, nechtěl jsem, aby se mi to znovu projevilo. Pak jsem chodil do utkání s tím, že se to nestane a byl jsem o tom přesvědčený. Pak to ustávalo. 

Už je vše v pořádku?
Mělo by být. Budu se snažit, abych to kompletně dostal pryč ještě z osobního života.

Jakub Málek

Jakub Málek | Foto: Twitter Tampereen Ilves

Další sezonu máte být v Ilvesu, nabízí se navíc pozice jedničky po odcházejícím Marku Langhamerovi…
Budu o to bojovat. Myslím si, že na to mám, abych vzal pozici po Markovi. Půjdu si za tím už od letní přípravy, abych odchytal co nejvíce utkání… 

Unikát? Ilves vsází na české brankáře: faktor Dostál a vtípky na kouče

Klub nově posílil kromě Patrika Hamrly i švédský brankář Jonas Gunnarsson.
Říkám mu takový švédský „Gábič“ (David Gába – pozn. red.). Chytal téměř také za jeden tým celý život a mohl by mi podle mě pomoct, abych se odtud vystřelil do velkého světa.

„Budu o to bojovat. Myslím si, že na to mám, abych vzal pozici po Markovi."

Třeba do New Jersey, které vás draftovalo v roce 2021. Jak často jste v kontaktu?
Minimálně každý týden. Když chytám, tak mi napíšou, že to sledují, a párkrát přijeli i sem. Sledují každý můj zápas a dají mi vědět i jejich postřehy. Občas se spojíme přes video – je to perfektní komunikace. Snad to tak bude pokračovat. 

Takže máte hodně zpětné vazby.
Je to tak. Jeden ze skautů je Anders Nilsson, chytal v NHL spoustu sezon, je to takový můj trenér navíc. Moc mi pomáhá, že někdo jako on mi může říct svůj postřeh. 

V létě poletíte do zámoří na kemp?
Ano, máme v polovině července development kemp. Je podle mě lepší se ukázat jim přímo tam, než aby mě viděli jen z videí. Loni jsem tam byl taky…

A jaké to bylo?
Skvělé. Viděl jsem, jak to u nich funguje nebo jaké mají zázemí. Kemp není na bázi, že se chodí furt jen na led – spíš je to poznávací a chodili jsme i na večeře. Byli jsme třeba na motokárách. Byl jsem tam navíc s Jardou Pytlíkem a moc jsme si to užili. Snad to tak bude i letos. 

Jakub Malek

Jakub Malek | Foto: Instagram Jakuba Málka

Podmínky v Ilvesu a tam jsou už hodně srovnatelné, že?
Dá se říct, že ano. Servis v NHL je úplně odlišný, ale jinak to funguje na minimálně podobné bázi. 

Je vůbec šance, že byste po kempu mohl zůstat v zámoří? 
Těžko říct. Nejlepší by to samozřejmě bylo, kdyby to hned vyšlo. Vůbec bych se nezlobil. (směje se) Já mám ale smlouvu platnou ještě v Ilvesu, tak uvidíme.

Když jsme zase u Ilvesu. Překvapilo vás něco během roku ve Finsku?
Asi profesionalita hráčů a celkově všeho. Je to na obrovské úrovni. Já mám radši rodinný klub jako Vsetín, kdy není nic hektického a je vše malé. Musel jsem si na to zvykat – například hala je úplně obrovská… I tohle mi dělalo menší problém. 

Nokia Arena je považována za nejmodernější v Evropě…
Je to tak. Lapač je ale také velkokapacitní aréna, protože tam podle mě není ani kapacita. (směje se) Tam jdete na hokej, sednete si, kam chcete, a máte pohodu. 

„Lapač je ale také velkokapacitní aréna, protože tam podle mě není ani kapacita."

Jak vůbec trávíte volný čas ve Finsku?
Když je prostor o víkendu, snažím se jít do města nebo něco dělat. Je nás tady hodně Čechů a chodíme třeba na fotbal se proběhnout. Máte lepší pocit, že jste něco udělal během volna. Když je teplo, pojďme přece ven! V zimě totiž co? Tady je kosa. (směje se) To chodíme třeba jen na jídlo, já osobně jezdím všude autem, nesnáším totiž zimu a mám rád teplo. Pěšky snad ani nechodím. (usmívá se)

Teď v parku v Tampere sedíte v kraťasích, přitom zas tak krásně není…
Ano, jak tu ale naskočí duben a je třeba pět stupňů, lidé vytahují kraťasy. Slunko tu pálí hodně. Kdyby bylo v zimě stejně stupňů, tak by zima prostě byla! Navíc se snažím otužovat…

A do sauny chodíte?
Snad v každém bytě, co mají kluci, je sauna. V zimě bych tam byl pořád. (směje se) Na zimáku tam občas chodím, nejsem až takový milovník, ale je to výborná věc. 

Tři ?????? čeští brankáři v Ilves Tampere ? „Vidím to tak, že trenér ?brankářů už bude muset být Čech nebo se naučit česky," směje se Jakub Málek :D

Zveřejnil(a) Hokej dne Čtvrtek 1. června 2023

Zpět k hokeji. Další sezonu se střetnete v Champions Hockey League s Třincem, Vítkovicemi i Pardubicemi. Co říkáte na los?
Výborný! Koukal jsem na to s mým nejlepším kamarádem, který hraje v Havířově. Já jsem si moc přál, abychom jeli do Vítkovic a do Třince – měl bych to i kousek domů. Ale nevadí, Pardubice jsou také super. Máme všechny české týmy a podíváme se do Česka! Pokud bude čas, třeba s klukama někam půjdeme.

Budou platit navíc nová pravidla. Například když dá tým gól v početní výhodě, trest bude i nadále běžet.
Koukal jsem na to. Za mě to je strašné. Když třeba dobrý tým na přesilovky nasype tři rychlé branky, tak můžu jít ven po dvou minutách. Pro mě jako brankáře to není příjemné. Pro diváka to ale bude oživení – může to být atraktivnější. Z pozice hráče to ovšem nedává žádný smysl a je to za mě blbost. 

Proberme ještě Vsetín. Jak se vám sledovalo finálové derby se Zlínem? 
Snažil jsem se sledovat každý zápas. Přál jsem to moc Vsetínu, ale bohužel. Bolí to, navíc se Zlínem... Je to pro nás nepříjemný. Snad to vyjde za rok, Vsetín podle mě patří do extraligy.

„Nová pravidla v CHL? Z pozice hráče to nedává žádný smysl a je to za mě blbost."

Popisoval jste spoluhráčům ve Finsku, jaká atmosféra panuje v Česku či Na Lapači?
Ne. Oni vůbec netuší, nikdo se ani neptal. Ale byli tady fanoušci, kteří rádi objíždí různé země a i hned jsem jim Vsetín doporučil. Že pokud zajedou tam, tak si to zamilují.

Hodně fanoušků si zamilovalo hru české dvacítky, která v lednu přivezla parádní stříbro. 
Já jsem takový, že přes zimu hokej až tak nesleduju, ale když jsem viděl, jak klucí kráčí turnajem, tak jsem to začal sledovat. Bylo nás hodně, co nevěřili, ale jsem moc rád za takový úspěch! Škoda prodloužení s Kanadou, že nebylo zlato, ale pro český národ to je perfektní.

Velkou tváří Česka byl brankář Tomáš Suchánek…
Hodně se mi líbil celý turnaj, měl navíc hodně přihrávek. Já jsem zastánce bodů, a to se mi zrovna líbilo! (usmívá se) Chytal výborně a povedlo se mu to. Byl hlavní strůjce úspěchu. 

Jakub Málek

Jakub Málek | Foto: Twitter Tampereen Ilves

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz