Sparta nás přehrála, neměli jsme žádnou šanci, přiznali slávisté Vondrka s Bednářem

22. října 2008, 6:10

Miroslav Votava

Hlavně nechtěli dopustit, aby se právě na nich rival ze Sparty chytil. A přesně to se však stalo. Hokejisté Slavie po nejhorším výkonu v sezoně prohráli na ledě Sparty pětibrankovým rozdílem. Obhájci mistrovského titulu a lídři aktuální tabulky extraligy museli strpět propadák, byli horší ve všech herních činnostech. Po zápase opouštěli útroby Tesla Arény zklamaní a skleslí. Byli si dobře vědomi, že tentokrát toho moc neukázali. "Bylo to hrozné. Přehráli nás a bohužel to dopadlo takhle. Vlítli na nás, výsledek 5:0 hovoří za vše," shrnul pocity slávistů útočník Michal Vondrka (na snímku).

Během večera se úplně otočila atmosféra v obou kabinách. Zatímco před zápasem vládla ve Slavii velká pohoda, v domácí šatně panovala chmurná nálada a nervozita. Mohlo hrát roli v případě slávistů uspokojení? "Já jsem se toho taky bál," přiznal obavy Michal Vondrka. "Když jste první, tak to někdy musí přijít. Musíme se toho co nejvíce vyvarovat. Každý si musí sáhnout do svého svědomí, jestli to podcenil nebo ne. Já osobně bych nikdy nic nepodcenil, zvlášť v derby," dodal.

Slavii v úterý nic nevycházelo, nedostala se prakticky k výraznému ohrožení čistého konta sparťanského brankáře Tomáše Pöpperleho. "Je možné, že se to sešlo všechno v jeden den. I když ale nic nevychází, musíte makat a bojovat. Věděli jsme, že má Sparta nějakou krizi. Ukázali dneska sílu mančaftu, kterou každý zná. Byli rychlejší, přehráli nás ve všech činnostech. Vstřelili rychlý první gól z přesilovky a to je nakoplo. Pak přidali druhý, třetí a už bylo těžké s tím něco udělat," prohodil smutně.

Po utkání se nabízela paralela se situací z roku 2006, kdy Sparta v závěrečném utkání základní části také jasně přehrála na domácím ledě rivala ze Slavie a zajistila si na poslední chvíli postup do play off. Dotáhla to pak až k zisku titulu. Probudili znovu slávisté spícího obra? "Vzpomněl jsem si na to. Nebylo to příjemné. Na výsledku se ale teď už bohužel nedá nic změnit," pokrčil bezradně rameny Michal Vondrka. Opět se potvrdilo, že v derby se všechny rozdíly v tabulce mažou.

"Říkal jsem to už před zápasem, že jsme sice podle momentálních výsledků papíroví favorité, ale v derby na tohle nejde vůbec vsázet. Doufám, že porážka na nás nezanechá žádné stopy. Musíme to hodit za hlavu a jít do dalšího zápasu. Já už na to nemyslém, soustředím se jen na zápas s Vítkovicemi, který bude určitě vypadat jinak. Hrajeme doma, i když jsme první, tak musíme pořád makat naplno. Je to nabité, prohrajete tři zápasy a v tabulce je to hned znát," upozorňuje slávistické levé křídlo.

Ve špatném úvodu viděl hlavní příčinu drtivé porážky Slavie zkušený útočník Jaroslav Bednář (na snímku). Ještě než se úřadující mistři stačili v Tesla Aréně rozkoukat, prohrávali už o dva góly. "Překvapilo mě to. Sparta nás předčila. Hlavně v první třetině, kdy jsme si řekli, že budeme hrát aktivně, napadat a půjdeme po nich, ale nakonec to bylo obráceně. Zaspali jsme úvod a pak už jsme se vůbec nechytli," přiznal.

Slávisté byli podle jeho slov tentorkát v derby horším týmem, a to možná dokonce o několik tříd. "Prochrápali jsme dnes úplně všechno. Na co jsme sáhli, to nám nevyšlo. Oni si s námi dělali, co chtěli. Věděli jsme, že musíme něco změnit, to se však nepovedlo. Oni neudělali jedinou chybu a my se nedostali do žádné šance. Sparta vyhrála zaslouženě," uznal.

Velký rozdíl viděl také v nasazení obou soupeřů. "Stoprocentně byl lepší přístup sparťanských hráčů k zápasu. Všechny čtyři pětky hrály naplno, bránily dá se říct v pěti lidech. My jsme se nesoustředili a nepodali takový výkon, jaký by si ten zápas zasloužil," připustil zklamaně. Předchozí výkony Sparty možná sváděly k dojmu, že to budou mít slávisté v derby jednoddušší než jindy. Jenže to se přepočítali.

"Je možné, že to sehrálo svou roli. Oni do toho šli naplno. Derby je jiný zápas než běžný v lize. Bohudík pro ně, bohužel pro nás. My jsme si ani neškrtli," neomlouval výkon svého týmu Jaroslav Bednář. Větší motivace byla zřetelně na straně domácích. "Sparta byla v natolik vážné krizi, že to dneska vzadu zavřeli a ukázali, že ten hokej, který se tu hraje vždycky, prostě umí hrát. Pomohlo jim k tomu určitě i to, že šlo o pražské derby."

Už před utkáním hlavní kouč a generální manažer Slavie Vladimír Růžička varoval, že jeho svěřenci mívají v období, kdy se jim všechno daří, občas potíže s koncentrací. To se nakonec vyplnilo. "My jsme šestnáct zápasů hráli výborně, takové utkání zkrátka musí přijít. Otázkou teď je, jak to bude v následujícícíh duelech s Vítkovicemi a s Karlovými Vary. Jestli se to otočí a ty výkony budou zase úplně jiné než dneska," přemítal Jaroslav Bednář, jenž doufá, že tým dostal užitečnou lekci.

"Každý hráč si to musí především srovnat ve vlastní hlavě. Musíme vědět, kdo má jakou funkci v týmu, a podle toho se i zařídit. Nejde, aby jeden hráč vypustil střídání a spoléhal na to, že to ti zbývající čtyři odehrajou. Musíme hrát jako dnes Sparta a být jedna parta. Páteční zápas bude prověrka, jestli to bude mít hlubší ráz, nebo jestli to bude takový ten šok, kdy dostaneš facku a sedneš si na zadek," uzavřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz