Špatné začátky? Alarm si hráči musejí uvědomit! velí trenér Jandač

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

16. května 2017, 20:44

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Před posledním duelem základní skupiny už měli čeští reprezentanti jistotu postupu, tím pádem odpadly hlavní nervy. Jenomže hokejisté se chtěli naladit na čtvrtfinále, zápas proti Švýcarsku měl potvrdit, že český stroj je na rozhodující bitvu vyladěn dobře. Teď ale tenhle pocit úplně nepřevládá. "Výkon nebyl optimální a my to dobře víme. Jestli chceme být úspěšní, musíme ve čtvrtek odevzdat něco jiného," říká jasně hlavní kouč.

Souboje s výběrem Helvétského kříže nejsou nikdy jednoduché. Doby vysokých výher jsou dávno fuč, protivník spoléhá na bruslení, agresivitu a na houževnatost. Pokud navíc rychle vede, hraje sebevědomě. Přesně tohle se stalo v poslední bitvě základní skupiny. Hokejistům nelze upřít snahu a nasazení, jenomže akce si byly místy dost podobné. Švýcaři dobře blokovali střely, hlídali prostor před svým brankářem. Zápas dovedli k vítěznému cíli.

Reprezentanty může mrzet blackout záhy po úvodním vhazování. "Měli jsme náš klasický ospalý start do zápasu a určili jsme tím zase jeho ráz. Celá první třetina nebyla z naší strany dobrá. Švýcaři dali do branky mladého nezkušeného gólmana, hodně mu pomáhaly bloky, a my jsme nebyli schopni dostat puk na bránu. Tuším, že v osmé minutě jsme měli jednu střelu. Ve druhé třetině, po kontaktním gólu, byla naše hra nejlepší, a v jejím závěru jsme se dostali do tlaku. Ve třetí už takovou převahu neměli. Když jsme se chystali k závěrečnému náporu, dali nám Švýcaři třetí gól. A bylo rozhodnuto," hodnotí Jandač.

Jakmile slyší dotaz, co příště udělat, aby reprezentanti začátky zápasu pohlídali, ihned odpovídá: "Možná už to ani připomínat nebudeme. Zrovna dnes před zápasem jsme k tomu měli speciálně poradu, nechali jsme sestříhat všechny začátky utkání. Alarm tam musí být! Už nám ale přijde zbytečné to říkat. Hráči si to musejí uvědomit," velí rázně. Místo šesté výhry v řadě, jež by tým naladila na čtvrtfinále, srazily mužstvo určité rezervy. 

Je porážka před play off důležitou fackou a probuzením, nebo naopak atakem na sebevědomí týmu? "Jak se to vezme. Muže být. Výkon nebyl optimální a my to dobře víme. Jestli chceme být úspěšní ve čtvrtfinále, musíme odevzdat úplně něco jiného než se Švýcary. Zda nám ten poslední zápas pomůže, nebo nás naopak srazí, to se uvidí ve čtvrtek," hlásí. Češi po utkání dlouho nevěděli, na koho v play off narazí. Ovšem Jandač z toho vědu nedělal. "Komplikace to pro nás není. Věděli jsme, jaké jsou možnosti. Při skautingu jsme se zaměřili na týmy, které přicházely v úvahu. Informace máme, k dispozici jsou záznamy zápasů," říká. 

Češi se zaměří na svoji hru. Trenérský štáb během volné středy zváží nasazení brankáře i případné změny v útočných formacích. Tématem přípravy týmu nebudou jen špatné vstupy do utkání, ale třeba také nedostatečná práce v předbrankovém prostoru protivníka. "Proti Švýcarům to tam nebylo, vypadalo to podobně jako v zápase s Nory. Jak jsme nastoupili na Slovinsko nebo Francii, tak jsme tam hráče měli. Švýcaři nám hodně střel zblokovali, nikam nás moc nepustili. Neměli jsme dobrý den," přiznává kouč.

Českou koncovku podle Jandače ovlivnil i způsob provedení. "Švýcaři blokovali puky díky našemu nešikovnému řešení situací. Trefili jsme prvního hráče před sebou, nenaznačili jsme, neobešli jsme ho... Odskakovaly nám puky, síla na kotouči v útočném pásmu byla mizerná. V tom nás Švýcaři předčili, to mě nejvíce zklamalo. Spíše jsme o puk jen bojovali a pořád jsme si ho někam odhazovali. Nebyli jsme ho schopní udržet na holích," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz