Štěpánkův bleskový přesun. Zkušený gólman jde z Čerepovce do Bernu

čerepovec štěpánek

19. prosince 2015, 10:10

Václav Jáchim

Šestou sezonu trávil v ruské Kontinentální lize, Jakub Štěpánek odvedl nejprve dobré služby SKA Petrohrad, po zastávce v pražském Lvu se stal oporou Čerepovce. Nyní ovšem zkušený gólman zvedá kotvy a poměrně překvapivě míří do švýcarské NLA. O mistra světa 2010 a účastníka olympiády ve Vancouveru totiž projevil zájem silný Bern! "Švýcarský klub hledal brankářskou jedničku a vybral si Jakuba. Štěpánek se s vedením dohodl na spolupráci do konce sezony," informuje hráčův agent Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services.

Ještě počátkem týdne stěhování Štěpánka nic nenasvědčovalo, ovšem pak se podle jeho zástupce daly věci do pohybu. "V Bernu měli zájem o zkušeného gólmana, který by mohl týmu okamžitě pomoci. Jakub dosud úspěšně působil v Čerepovci, nicméně vedení klubu mu vyšlo vstříc. Severstal se pohybuje daleko od postupu do play off a proto svého brankáře uvolnil," popisuje Vůjtek.

Ostřílený reprezentant, jenž se zúčastnil čtyř světových šampionátů, odchytal v letošní sezoně 26 utkání Kontinentální ligy. "Všechno se to rodilo poměrně rychle, nové angažmá je pro Jakuba určitě dobrou volbou. V Rusku byl spokojený, odvedl tam poctivou práci a strávil spoustu let. Už dřív naznačoval, že by jednou rád vyzkoušel hokej jinde, konkrétně právě ve Švýcarsku. Pro gólmany není snadné se do NLA prosadit, týmy mohou nasazovat omezený počet cizinců. Jakmile se nyní naskytla zmíněná možnost, Jakub neváhal," popisuje Vůjtek.

SC Bern patří k nejlepším švýcarským klubům. V minulosti oblékali tamní dres například Jaroslav Bednář nebo Rostislav Olesz, letos jsou v kolonce krajánků uvedeni Finové Kousa s Bergenheimem a zámořští útočníci Conacher, Kobasew, Ebbett. Týmu se nedaří, nedávno vyměnil trenéra i generálního manažera. Nový kouč Lars Leuenberger má za úkol dovést mužstvo k postupu do play off, Bern je v aktuální tabulce zatím osmý s minimálním náskokem před Ambri-Piottou a Klotenem.

Bernu navíc na delší vypadl první gólman Marco Bührer, během víkendu se tedy stane součástí organizace Jakub Štěpánek. "Do Švýcarska letí dnes, v neděli by měl absolvovat první trénink. Pokud půjde všechno podle plánu, úvodní soutěžní zápasy čekají Jakuba v úterý ve Fribourgu a den poté doma s SC Curych," informuje hráčův agent. Na nové štaci nebude mít žádného krajana, Štěpánek si s tím ovšem poradí. "Pro Kubu to může být zajímavý impuls. Má šestiměsíční dceru, do Bernu si měl vydat s celou rodinou," dodává Vůjtek.

Po odchodu devětadvacetiletého rodáka ze Vsetína zůstávají v Čerepovci už jen dva zástupci české hokejové školy - obránce Ondřej Němec a asistent Rostislav Haas. Hlavní kouč Václav Sýkora byl před časem nahrazen Dmitrijem Juškjevičem, v klubu předčasně skončil také obránce Miroslav Blaťák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz