Třesk pod Alpami! Ve Švýcarsku nikdo nesestoupí, změní se limit pro cizince?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

12. května 2020, 10:59

Václav Jáchim

Dopady krize související s pandemií koronaviru řeší i ve Švýcarsku. Tamní dvě nejvyšší soutěže hlásí zásadní změny: v příštím ročníku nikdo nesestoupí, nově bude zavedeno předkolo play off. Navíc se jedná o dalších novinkách, jež mají pomoci ekonomice klubů.

Zástupci účastníků NLA a NLB byli dlouho v kontaktu jen prostřednictvím videokonferencí, v pondělí hostila PostFinance Aréna v Bernu zasedání všech představitelů klubů. Výsledkem dlouhých debat a následného hlasování je verdikt, který deník Blick označil za velký třesk ve švýcarském hokeji.

Klíčové rozhodnutí se týká sestupu a postupu. Ligy nebudou uzavřené ve smyslu, jaký známe třeba z Finska nebo z německé DEL. „Po příští sezoně nikdo nesestoupí, ale vítěz nižší soutěže postoupit může. Ovšem za předpokladu, že splní veškeré náležitosti nutné o udělení licence," uvádí Blick.

Mění se i program soutěže, v níž během uplynulé sezony zářil také český reprezentant Jan Kovář (na snímku). Po základní části, která by měla mít 52 kol, dojde na předkolo play off ve stejném formátu, jaký uplatňuje Tipsport extraliga.

Šest nejlepších klubů postoupí přímo do čtvrtfinále, sedmý v předkole vyzve desátý tým a osmý si zahraje o postup s devátým klubem. Obě série budou na tři vítězná utkání, přinesou další zápasy a tím pádem i finanční zisk ze vstupného.

Hlasování v Bernu bylo podle uvedeného zdroje jednoznačné. Zástupci klubů se v drtivé většině vyslovili pro uvedená opatření, jež mají pomoci najít cestu z krize. K zavedení změn byly nutné tři čtvrtiny hlasů, což bylo díky solidaritě klubů splněno. Dopady pandemie koronaviru jsou pro švýcarské týmy zásadní, řada z nich přišla o důležité sponzory a momentálně hledá cesty, jak situaci stabilizovat.

Dočasné uzavření NLA a NLB má týmům pomoci zbavit se tlaku a z něho vyplývajících finančních nároků, další kroky ale ještě přijdou. Účastníci obou soutěží se mají znovu sejít 17. června a budou probírat balíček opatření, tentokrát především z ekonomické oblasti.

Podle Blicku se bude řešit například limit pro cizince. V obou švýcarských ligách mohou kluby poslat do zápasů pouze čtyři hokejisty z cizím cestovním pasem. Na trhu je omezený počet kvalitních švýcarských hráčů, což roztáčí finanční spirálu. Je proto možné, že kluby dostanou možnost využít vyššího počtu cizinců. O návrzích na konkrétní počty se zatím veřejně nemluví.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz