Třinec – Vítkovice 7:1, debakl schytal i Litvínov. Kometa a Dynamo zabraly

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

2. února 2021, 19:14

Adam Bagar

Dva nejlepší týmy soutěže znovu nezaváhaly. Vedoucí Sparta přehrála Energii 5:2, druzí Oceláři v derby smetli Vítkovice 7:1. Třetí je Mladá Boleslav, která zvládla vyrovnanou bitvu s Plzní. Ta po výhře Liberce 6:1 v Litvínově vypadla z elitní čtyřky. Zabraly Kometa a Dynamo, tři body bral i Mountfield.

Jedna střela za třetinu, pak koncert

Oceláři poprvé ohrozili branku až v 18. minutě, Vítkovice ale ze střelecké převahy 13:1 v první třetině vytěžily jen gól, což je muselo mrzet. Třinec totiž druhou část zcela ovládl, nasypal pět gólů a dokráčel k páté výhře za sebou. Jeho gólostroj se nakonec zastavil až na čísle sedm. Dvakrát se trefil Miloš Roman, premiérově tříbodový Michael Špaček a už 27. gól v ročníku zapsal Matěj Stránský.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Za konečný výsledek jsem rád. Po té šílené první třetině, kde jsme byli opravdu strašní. Vítkovičtí byli o třídu lepší. Měli jsme velké štěstí, že to skončilo jen 0:1. O přestávce jsme si museli říct několik věcí, pak jsme se na ně vrhli a vzali si zápas zpátky. Konečný výsledek mohl být větší. Situace jsme sehráli velmi dobře, dali jsme hodně branek a zápas jsme kontrolovali.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Můžu hodnotit jen prvních dvacet minut, kde jsme byli lepším týmem. Dali jsme branku, pak jsme měli dost příležitostí domácím odskočit. Byly tam i dvě přesilovky, bohužel se to nepovedlo. Za druhou a třetí třetinu se akorát můžu omluvit fanouškům, za tu ostudu, kterou jsme tady předvedli. Asi jsme si mysleli, že už zápas máme vyhraný. Nastoupili jsme totálně nesoustředění od prvního střídání, pak jsme rychle inkasovali dvě branky a úplně se sesypali. Nedokážu si to vysvětlit, ani to nechci hodnotit.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VÍTKOVICE RIDERA 7:1 (0:1, 5:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 22. Roman (Špaček, Rodewald), 23. Hrňa (M. Kovařčík), 36. M. Kovařčík (M. Doudera, O. Kovařčík), 37. Roman (Freibergs, Špaček), 39. O. Kovařčík (Musil), 44. Špaček (Gernát), 53. M. Stránský (Martin Růžička) – 5. Mallet (Irgl).
Rozhodčí: Hodek, Šír – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 23:24.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Freibergs, M. Adámek, Jaroměřský – Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský – Rodewald, Špaček, M. Kovařčík – Kurovský, Marcinko, Hrehorčák – O. Kovařčík, Roman, Hrňa – Dravecký. Trenéři: Varaďa a Zadina.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš (41. M. Svoboda) – Gewiese, Galvinš, L. Kovář, Pyrochta, L. Doudera, Koch – Lakatoš, Hruška, Svačina – Irgl, Flick, Mallet – Dej, Werbik, L. Krenželok – Schleiss, Stach, Fridrich. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Sparta natáhla šňůry, Energie se trápí

Sparťané zlomili bezbrankový stav proti Energii dvěma slepenými góly po polovině zápasu. Nakonec jich nasázeli pět a natáhli své parádní šňůry. I díky dvěma trefám Roberta Říčky slavili pošesté v řadě, bodovali pojedenácté a dál vedou tabulku o dva body před Oceláři. Karlovy Vary se naopak trápí, prohrály šestý z posledních sedmi duelů, v Praze dokonce poosmé za sebou, a jsou osmé.

Miloslav Hořava (trenér Sparty Praha): "Odehráli jsme velice náročné utkání. Bohužel jsme měli špatné vstupy do první a druhé třetiny, kde mohl soupeř odskočit do vedení a výsledek mohl být gólově jiný. V utkání nás hodně podržel brankář, kterému patří velký dík. Vzápětí se nám podařilo vstřelit tři branky. Zápas sice nebyl úplně v naší režii, ale byli jsme už více klidnější. Jsme rádi, že se nám podařilo v utkání zvítězit."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): "Od začátku zápasu jsme se snažili hrát aktivně, myslím si, že do poloviny zápasu se nám to vcelku dařilo. V utkání byly podle mě dva klíčové momenty. Soupeři jsme ve druhé třetině nabídli tři poměrně laciné góly, díky kterým byl na koni. Ve třetí části jsme pak sice dali kontaktní branku, ale bohužel hned vzápětí jsme opět v obraně inkasovali. Čtvrtý gól soupeře byl rozhodující. I když jsme v utkání předvedli bojovný výkon, Sparta vyhrála zaslouženě."

HC SPARTA PRAHA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 5:2 (0:0, 3:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 31. Říčka (Pech), 32. Tomášek (Košťálek, Rousek), 40. Horák (Forman, Němeček), 52. Sukeľ (Tomášek), 56. Říčka (Buchtele, Košťálek) – 50. Koblasa (Černoch, Kohout), 59. Vondráček (Skuhravý).
Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Pešek, Malý.
Vyloučení: 4:5, navíc Němeček – Beránek oba 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 35:23.
HC Sparta Praha: Machovský – Tomáš Dvořák, Jurčina, Košťálek, Němeček, O. Němec, Kalina, M. Jandus – Forman, Horák, Řepík – Rousek, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech, Říčka – Zikmund, Vitouch, Kudrna. Trenéři: Jandač a Hořava.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – D. Mikyska, Plutnar, Kowalczyk, Weinhold, Pulpán, Zábranský, Klejna – Hladonik, T. Mikúš, O. Beránek – Redlich, Skuhravý, Vondráček – Koblasa, Černoch, Kohout – M. Zabloudil, Vildumetz, Osmík. Trenéři: Pešout a Mariška.

Liberec si zastřílel v Litvínově a je čtvrtý

Bílí Tygři skvělým způsobem odčinili domácí nezdar s Olomoucí, v Litvínově vyhnali Denise Godlu z branky a jejich gólostroj se zastavil až na čísle šest. Dvakrát se trefil Michal Birner, tři asistence posbíral Tomáš Hanousek. Liberec venku bodoval už podesáté v řadě, ve vzájemných utkáních s chemiky posedmé, v novém roce podvanácté z třinácti odehraných utkání a je zpátky ve čtyřce.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Myslím, že první třetina byla z naší strany celkem solidní, tam to bylo vyrovnané. Začátek druhé třetiny ovlivnil celý zápas, dostali jsme gól z prvního střídání a dalších deset minut jsme měli šílených. Nemohli jsme se dostat ven z pásma, obránci tam byli hrozně dlouho a nemohli vystřídat. Hosté nás zavřeli a vytvořili si třígólový náskok. Pak jsme dali na 1:3 a ještě jsme tam měli nějaké šance. Soupeř nám dal lekci z moderního hokeje, všechny malé věci dělal lépe. Byl rychlejší, důraznější, trestal nás. Zasloužené vítězství hostí.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „S výsledkem i předvedenou hrou jsme spokojení. Kromě dvouminutového výpadku ve druhé třetině jsme hru kontrolovali. Hráli jsme velice dobře a byli jsme silní na kotouči. Gratulace do kabiny.“

HC VERVA LITVÍNOV – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:6 (0:1, 1:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 31. Kudla (Zygmunt, Jarůšek) – 6. Lenc (Rosandič, T. Hanousek), 21. Birner (T. Hanousek, Rosandič), 28. Gríger (A. Musil, Najman), 47. Birner (Lenc, Knot), 48. J. Vlach (T. Hanousek, R. Pavlík), 56. R. Pavlík (P. Jelínek).
Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 30:25.
HC VERVA Litvínov: Godla (48. Zajíček) – Balinskis, Cibulskis, Demel, Štich, Irving, Ščotka, Kudla – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – P. Zdráhal, Žejdl, Látal – Zygmunt, M. Hanzl, Jarůšek – L. Stehlík, Gerhát, Jícha. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Knot, Rosandič, T. Hanousek, Kunst, Kolmann – Birner, Bulíř, Lenc – Najman, Gríger, A. Musil – J. Vlach, P. Jelínek, R. Pavlík – Rychlovský, Šír, Průžek. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.

Růžička řádil, Berany skolil hattrickem

Při zraněních Libora Kašíka a Daniela Hufa se ve zlínském brankovišti poprvé od úvodní minuty představil Michal Kořének, přes 29 zákroků se ale vítězství nedočkal. Berani sice vedli, ale pak rozjel svůj střelecký koncert Vladimír Růžička, na nějž zlínský mladík nebude mít dobré vzpomínky – zkompletoval totiž hattrick. Mountfield i díky němu doma bodoval už poosmé za sebou a na čtyřku ztrácí jen tři body.

Vladimír Růžička (trenér Hradce Králové): „V žádném případě to pro nás nebylo jednoduché utkání. Věděli jsme, že Zlín hraje venku velice dobře, dobře brání. Bohužel jsme dostali první gól, ale důležité bylo, že jsme ještě do konce první třetiny skóre otočili. Pak jsme byli pořád napřed. Dopředu to zas tak špatné nebylo, ale pořád se mi zdá, že když nás soupeř zatlačí, tak v obranném pásmu malinko zmatkujeme. Jsem ale rád, že to kluci ubojovali a zvládli. Ve třetí třetině se nám podařilo odskočit a dovedli jsme zápas k vítězství.“

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, ale pak se to rychle otočilo. Dostali jsme sporný gól a od té doby už jsme celý zápas tahali za kratší konec. Měli jsme chvilku naději po brance na 3:2, ale pak jsme inkasovali v naší přesilovce a zápas se tím rozhodl. Bojovali jsme, za to musíme kluky pochválit, ale na to, abychom tady bodovali, jsme měli málo šancí. To bychom museli proměnit úplně všechno. Gratulujeme Hradci k vítězství.“

MOUNTFIELD HK – PSG BERANI ZLÍN 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. V. Růžička (Blain), 14. V. Růžička (Šalda), 27. F. Pavlík (J. Veselý, Nedomlel), 52. Kevin Klíma (Blain), 56. V. Růžička – 7. Šlahař (P. Sedláček), 50. J. Ondráček (Dufek, Gazda).
Rozhodčí: Horák, Pražák – Špůr, Votrubec.
Vyloučení: 6:7.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 34:30.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Blain, Nedomlel, Jank, Graňák, Šalda, F. Pavlík, Gaspar – Kevin Klíma, Koukal, Perret – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – Lev, Cingel, Smoleňák – Jergl, J. Veselý, R. Pilař. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.
PSG Berani Zlín: Kořének – Ferenc, Řezníček, M. Novotný, Nosek, Žižka, Gazda, Hamrlík – Vopelka, Fořt, Kubiš – Svoboda, Karafiát, Okál – J. Ondráček, Fryšara, Dufek – Šlahař, P. Sedláček, Sebera. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Kometa zabrala, Zámorský i Mueller 1+2

Kometa po takřka osmi letech zavítala do Českých Budějovic, kam zajížděla se třemi prohrami v zádech. Její cíl byl jasný – zlomit sérii nezdarů. Povedlo se. Motor sice na začátku třetího dějství vyrovnával na 1:1, jenže finiš patřil hostům. I díky přesilovkám a tříbodovým příspěvkům Petra Zámorského a Petera Muellera. Motor se trápí, z posledních osmi utkání urval pouhé dva body z Hradce Králové.

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): "Opravdu nevím, co bych k utkání řekl. Že si neumíme nahrát, že nepřejedeme modrou čáru s pukem, že se neudržíme na kotouči v útočném pásmu. Že jsme soupeřova brankáře nepřinutili k těžkému zákroku, protože všechny střely viděl…"

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety Brno): "Všem našim klukům bych chtěl poděkovat za odpracované utkání. Výborně nám zachytal gólman, jsme rádi za tři body."

MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC KOMETA BRNO 2:4 (0:0, 0:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 42. Karabáček (Z. Doležal, Slováček), 60. Slováček (Voženílek) – 34. Klepiš (Mueller, Zámorský), 46. Mueller (Zámorský), 54. Zámorský (P. Holík, Zaťovič), 58. Holík (Mueller, Holland).
Rozhodčí: Kika, Obadal – Zíka, Axman.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 27:31.
Madeta Motor České Budějovice: Čiliak – Vydarený, Kubíček, Pýcha, Plášil, Štencel, Slováček – Jonák, D. Voženílek, Holec – Beránek, Toman, Z. Doležal – M. Novák, Gilbert, Alderson – Karabáček, R. Přikryl, Ville. Trenéři: Prospal a Totter.
HC Kometa Brno: Vejmelka – F. Král, Zámorský, Holland, Gulaši, Svozil, Kučeřík – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Vincour, Klepiš, Schneider – Plášek ml., Střondala, Valský – Bondra, F. Dvořák, Kusko. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Zachrla.

Souboj o třetí místo pro Mladou Boleslav

Vzájemná utkání těchto soupeřů bývají vyrovnaná, což se znovu potvrdilo. Přes polovinu utkání se čekalo na gól, pak Bruslaři předvedli smršť a během sedmi minut nasázeli hned tři. Zdálo se, že je hotovo, ale Jakub Pour dvěma trefami bitvu o třetí místo zdramatizoval. Domácí už ale víc Plzni nedovolili a vrátili se hned za Spartu a Třinec, mimo čtyřku poslal indiány dvougólový střelec Jan Stránský.

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Utkaly se dva bruslivé a vyrovnané týmy. Ve druhé třetině jsme dali tři góly, byli jsme aktivní. Plzeň byla pár minut lepší, ale nám strašně pomohl první gól. V přesilovce jsme se dostali na koně. V závěru třetiny jsme měli čtyřminutové oslabení, Plzeň má velmi dobré přesilovky a my to přežili s jednou inkasovanou brankou. Jsem rád, že to takhle dopadlo a vyhráli jsme."

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Kdybychom šli v první třetině do vedení, vývoj utkání by byl jiný. Měli bychom šanci vyhrát. Ale pak jsme dostali tři góly a už se to nevyvíjelo dobře. Něco jsme se s tím snažili udělat, snížili jsme a bojovali až do konce. Chtělo to něco proměnit v první třetině, myslím, že příležitosti na to byly."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ŠKODA PLZEŇ 3:2 (0:0, 3:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 31. J. Stránský (Bernad, P. Kousal), 32. Šťastný (Flynn), 38. J. Stránský (J. Strnad) – 41. Pour (L. Kaňák, Rob), 59. Pour (Gulaš).
Rozhodčí: Hradil, Pilný – Lučan, Kis.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 32:39.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc, Bernad, Dlapa, Šidlík, Allen, Moravec – Lunter, A. Zbořil, Šťastný – Jääskeläinen, Cienciala, Kotala – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Škoda Plzeň: Frodl – L. Kaňák, Čerešňák, V. Lang, Jiříček, Kvasnička, Stříteský, Budík – M. Lang, Kodýtek, Gulaš – Eberle, Suchý, Pour – Straka, P. Musil, Rob – Michnáč, Přikryl, Dočekal. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Špaček.

Vítězný návrat Zohorny, zapsal 0+2

V pardubickém dresu se poprvé po návratu z KHL představil Tomáš Zohorna, který se hned ze startu zaskvěl dvěma body za asistence. I díky němu Dynamo po třech prohrách zabralo. Zářili ale i další. Po dvou bodech zapsali Matej Paulovič a Andrej Kosticyn, hned třemi za dvě branky a nahrávku se blýskl Anthony Camara. Mora tak na překvapivou výhru z Liberce nenavázala.

David Havíř (asistent trenéra Pardubic): „Z naší strany velice slušný výkon. Tahali jsme za delší konec, měli jsme výborné přesilovky a na konci dobré oslabení. Kluci makali a i faktor Zohorna nám velice pomohl.“

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Musím začít vyloučením Kosticyna do konce zápasu, byl to nesportovní zákrok, který do hokeje nepatří. Jinak si ale myslím, že jsme tady podali statečný výkon, byli jsme domácím vyrovnaným soupeřem. Z naší strany to byl boj, který umíme. Bohužel jsme inkasovali dva góly v oslabení a my naše přesilové hry nedokázali proměnit, to byl důvod naší prohry.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC OLOMOUC 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Mikuš (T. Zohorna, Camara), 15. Camara (R. Kousal, A. Kosticyn), 30. Camara (T. Zohorna, A. Kosticyn), 57. Paulovič (Poulíček, J. Zdráhal), 60. O. Roman (Paulovič) – 8. J. Knotek (Valenta), 25. Nahodil (Ondrušek, J. Knotek).
Rozhodčí: Pešina, R. Svoboda – Brejcha, Šimánek.
Vyloučení: 4:3, navíc Kosticyn (Pardubice) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 2:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 28:25.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Mikuš, J. Zdráhal, J. Kolář, Nakládal, Ďaloga, Bučko, Vála – R. Kousal, T. Zohorna, Camara, Paulovič – Poulíček, Blümel, A. Kosticyn – O. Roman, Tybor, Kusý – Rohlík, L. Horký. Trenéři: Král, Havíř, P. Sýkora a Rolinek.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, A. Rutar, Vyrůbalík, Dujsík, Švrček, Valenta – J. Káňa, J. Knotek, Bambula – Klimek, Nahodil, Kunc – Burian, Strapáč, Gřeš – Ostřížek, Kolouch, Handl. Trenéři: Moták a Tomajko.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 40

25

2 5 8 152:88 84
2. HC Oceláři Třinec

39

23 4 5 7 144:100

82

3. BK Mladá Boleslav 39 19 5 6 9 126:93 73
4. Bílí Tygři Liberec 39 19 5 4 11 117:87 71
5. HC Škoda Plzeň 40 19 4 6 11 125:99 71
6. Mountfield HK 39 19 4 3 13 112:92 68
7. HC Dynamo Pardubice 39 16 5 3 15 104:109 61
8. HC Energie Karlovy Vary 39 15

5

2 17 109:127 57
9. HC Kometa Brno 39 13 5 4 17 104:111 53
10. HC VERVA Litvínov 39 11 7 3 18 93:112 50
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 39 11 4 6 18 87:114 47
12. HC Olomouc 39 11 3 4 21 76:116 43
13. PSG Berani Zlín 39 9 3 3 24 82:126 36
14. Madeta Motor České Budějovice 39 4 4 6 25 97:154 26

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 4. února – předehrávka 43. kola:
18:00 Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK (O2 TV Sport)

Pátek 5. února – 43. kolo:
16:30 HC Škoda Plzeň – HC VERVA Litvínov
17:00 PSG Berani Zlín – HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Olomouc – HC Oceláři Třinec
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Sparta Praha
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Madeta Motor České Budějovice
18:00 HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav (O2 TV Sport)

Neděle 7. února – 44. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – PSG Berani Zlín
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
16:00 HC Sparta Praha – HC Dynamo Pardubice
16:00 BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec
16:30 HC Škoda Plzeň – Madeta Motor České Budějovice
17:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:20 Mountfield HK – HC Olomouc (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz