Týmy z čela nezaváhaly. Motor si vyšlápl na mistra, šlágr pro Hradec

Peter Mueller. | Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Pardubice i po 14. kole Tipsport extraligy zůstávají v čele tabulky, v závěsu ale po dalších vítězstvích zůstávají Vítkovice s Kometou. Zlepšenou formu potvrdily České Budějovice, naopak Litvínov prohrál už posedmé za sebou.

Liberec se trápí, doma dostal šest gólů

Bílí Tygři se po čtvrté porážce v řadě propadli z šestého na deváté místo v tabulce. Extraligovým pořadím naopak hodně povyskočil právě Hradec Králové, který pod Ještědem potvrdil zlepšenou formu. Z předešlých tří zápasů vydoloval dvě výhry nad silnými soupeři (Spartou a Mladou Boleslaví), teď poprvé od října 2019 vyhrál za tři body na libereckém ledě. Ke klíčovým postavám zápasu patřili Aleš Jergl (2+0) s Jakubem Lvem (1+2).

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Prvních deset minut jsme byli aktivnější my, bohužel jsme inkasovali branku. Po ní jsme přenechali iniciativu soupeři, který byl lepší v osobních soubojích a dal branku pokaždé, když to vypadalo, že bychom se mohli nadechnout. Za první dvě třetiny jsme si nezasloužili utkání vyhrát. Škoda, že dobře jsme začali hrát až v té poslední.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Jsme šťastní, že jsme po dlouhé době v Liberci vyhráli. Od začátku zápasu jsem z týmu cítil velkou energii a velkou touhu uspět. Naším pohybem jsme podle mě dělali soupeři problémy. Oproti minulému zápasu jsme zlepšili hru v osobních soubojích a dokázali jsme se v nich Tygrům minimálně vyrovnat. Myslím si, že to byl hlavní klíč k úspěchu.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – MOUNTFIELD HK 3:6 (0:1, 1:2, 2:3)

Branky a nahrávky: 27. Birner (Rosandić), 47. Frolík (A. Najman, Vlach), 50. Frolík (A. Najman, Štibingr) – 14. Jergl (Cingel, McCormack), 22. Jank (Kev. Klíma, Blain), 28. Zachar (Jank, Lev), 46. Jergl (Kev. Klíma, Huttula), 60. Lev (Zachar), 60. Okuliar (Lev).
Rozhodčí: Šír, Kubičík – Svoboda, Hnát.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:25.
Diváci: 5 102.
Nejlepší hráči: Michael Frolík – Bohumil Jank.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Melancon, Balinskis, Štibingr, Vitásek, J. Dvořák, Derner, Rosandić – Birner, Filippi, Frolík – Ordoš, A. Najman, Faško-Rudáš – Flynn, Jelínek, Rychlovský – Vlach, Šír, Dlouhý. Trenéři: Augusta, Kudrna a Jiruš.
Mountfield HK: Kiviaho – Kalina, McCormack, Huttula, Blain, Jank, Rymsha, Nedomlel – Okuliar, Lev, Zachar – Kev. Klíma, Cingel, Jergl – R. Pavlík, Lalancette, Kel. Klíma – Štohanzl, Smoleňák, Pilař. Trenéři: T. Martinec, Svoboda a Hamara.

Motor se zvedá, porazil i mistra

Čtvrteční výhra nad Plzní, díky níž Motor podržel svého trenéra Jaroslava Modrého, byla jakýmsi zábleskem naděje. Nedělní triumf nad Třincem už je opravdovou známkou zlepšené formy Českých Budějovic. Motor sice opět nastoupil bez brankáře Dominika Hrachoviny i útočníka Milana Gulaše, bere však dva body. Jedním gólem a navrch vítěznou penaltou se blýskl obránce Jan Štencel. Navzdory porážce v Budvar aréně ovšem trvá i jedna pozitivní série Ocelářů, kteří prodloužili šňůru s alespoň jedním získaným bodem na osm zápasů.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Chtěl bych vyzdvihnout našeho gólmana, který podal výborný výkon a dal nám šanci vyhrát. Mužstvo si znovu získává tvář, kterou jsme si budovali loni. Kluci byli odměněni za práci, kterou každý den odvádějí. Třinec je kvalitní soupeř s rozdílovými hráči. Bylo to atraktivní utkání ve výborné divácké kulise. Je fajn, že jsme dokázali najít cestu k vítězství.“

Vladimír Országh (asistent trenéra Třince): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání a domácí nám nedají nic zadarmo. V první třetině jsme byli horší, soupeř lépe bruslil a vyhrával osobní souboje. Ve druhé části se nám podařilo dát gól z přesilovky a vytvořili jsme si i další šance. Třetí třetina byla nahoru dolů, oba celky mohly dát gól. Jsme rádi, že jsme dokázali vyrovnat a urvat alespoň nějaký bod. V nájezdech se výhra přiklonila k soupeři, který dal do utkání více bojovnosti. My jsme dali dva góly z přesilovek, ale musíme se prosadit také ve hře pět na pět. Motoru gratulujeme k vítězství.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:2 po samostatných nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 38. Bindulis (Pech), 52. Štencel (Pech, Kachyňa), rozhodující nájezd Štencel – 25. Marcinko (Nestrašil, J. Jeřábek), 55. M. Růžička (J. Jeřábek, Nestrašil).
Rozhodčí: Hejduk, Vrba – Rampír, Rožánek.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 29:25.
Diváci: 5 522.
Nejlepší hráči: Martin Hanzl – Tomáš Marcinko.
HC Motor České Budějovice: Strmeň – Štencel, Vráblík, Bindulis, Kachyňa, Šenkeřík, Marcel – Čachotský, Hanzl, Vopelka – Dzierkals, Pech, Valský – Strnad, M. Toman, Tomeček – Přikryl, Koláček, Karabáček. Trenéři: Modrý a Čermák.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – M. Doudera, Marinčin, Čukste, J. Jeřábek, Zahradníček, Jaroměřský – Voženílek, Marcinko, M. Růžička – Nestrašil, Hudáček, Daňo – Chmielewski, Hrehorčák, Hrňa – Buček, Lyszczarczyk, Kurovský. Trenéři: Moták a Országh.

Hra kočky s myší

Pardubice vyhrály počtvrté za sebou a bez problémů uhájily průběžné první místo v tabulce. Proti předposlednímu Kladnu byly jasným favoritem, s touhle rolí se vypořádaly suverénně a už v první třetině určily ráz zápasu. Svůj premiérový gól v Tipsport extralize zaznamenal devatenáctiletý obránce Ondřej Chabada, premiérový bod pak zapsal Michal Rouha. Šest pardubických branek obstaralo šest různých střelců. 

Marek Zadina (asistent trenéra Pardubic): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, ta první třetina se nám povedla. Hráči plnili to, co jsme po nich chtěli, dali jsme rychlé góly, měli jsme dobrý pohyb, vyhrávali jsme souboje a byli jsme v útočném pásmu. Druhá třetina se nám naopak nevyvedla, vypadli jsme z tempa a z našeho pohledu to nebyla dobrá třetina. Hráče jsme pak upozorňovali, že se musíme vrátit k naší hře, být důslední a myslím, že druhou třetinu jsme odehráli velice dobře, soupeře jsme přehrávali, což poté vyústilo v ty branky."

HC DYNAMO PARDUBICE – RYTÍŘI KLADNO 6:2 (3:1, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 3. Košťálek (Rákos, Rouha), 14. Chabada (J. Kolář, Paulovič), 18. Matýs (Vála, Říčka), 51. Poulíček (Košťálek), 57. Radil (Cienciala), 58. Říčka (Matýs, A. Musil) – 8. Melka (Sotnieks, Kehar), 57. M. Procházka (Melka).
Rozhodčí: Kika, Šindel – Komárek, Klouček.
Vyloučení: 4:1.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 28:22.
Diváci: 8 519.
Nejlepší hráči: Jan Košťálek – Kristaps Sotnieks.
HC Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, J. Kolář, Chabada – Cienciala, R. Kousal, Radil – Paulovič, Poulíček, Koffer – Říčka, A. Musil, Matýs – Rouha, Rákos, Urban. Trenéři: Rulík, Král a Zadina.
Rytíři Kladno: Bow – Slováček, Dotchin, Ticháček, Sotnieks, Cibulskis, Kehar – Bláha, Plekanec, Zikmund – M. Procházka, Filip, Beran – Melka, Indrák, Brodecki – Machač, Babka. Trenéři: Burger, Vejvoda, Mach a Jágr.

Plzeň dobyla Olomouc, ovládla 3. třetinu

Olomouc se pyšní nejlepší defenzivou v lize, domácí utkání s Plzní ale vůbec nezvládla a inkasovala hned čtyřikrát. Od páté minuty přitom po gólu Tomáše Dujsíka vedla, to byla ale po hříchu jediná trefa domácích. Zbytku zápasu, především pak třetí třetině, už vládli hosté. Rozhodl především nástup do závěrečné části, hned dvacet vteřin po jejím startu udeřil obránce Marek Baránek a o dvě minuty později poslal indiány do trháku Filip Suchý. Plzeň tedy potvrdila zlepšenou formu, bodovala počtvrté za sebou a v tabulce se vzdaluje trápícím se outsiderům z Kladna a Litvínova.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Dobře jsme začali. Měli jsme šance, z nichž jsme vytěžili jeden gól. Ve druhé třetině se to srovnalo, pak to bylo 1:1. Myslím, že rozhodl gól Plzně na začátku třetí třetiny. Potom už to bylo hodně těžké, Plzeň výborně bránila, neustále nás napala, bylo tam hodně osobních soubojů. My jsme se nedokázali prosadit do předbrankových prostorů. Bohužel jsme si moc nepomohli ani přesilovkami, ve kterých jsme měli strašně málo příležitostí."

Petr Kořínek (trenér Plzně): „My jsme do zápasu vstoupili velmi špatně. Něco jsme si před zápasem říkali, bohužel z naší strany to nebylo vůbec dobré. Řekli jsme si něco v kabině, od druhé třetiny se to zlepšilo, podařilo se nám vyrovnat. Nabádali jsme kluky, aby byli aktivní, abychom hráli aktivní hokej. Myslím si, že se to zpešilo i v tom třetím dějství. Zápas směřoval k výsledku o jednu branku. Bylo jasné, že ten, kdo ji, vstřelí vyhraje a nám se to podařilo. My jsme potřebovali tři body a jsme za ně strašně rádi."

HC OLOMOUC – HC ŠKODA PLZEŇ 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 5. Dujsík (Ondrušek, Olesz) – 26. Mertl (A. Dvořák, Kaňák), 41. Baránek (Zámorský, Kodýtek), 43. Suchý (Zámorský, Soukup), 58. A. Dvořák (Schleiss).
Rozhodčí: Obadal, Stano – Gebauer, Axman.
Vyloučení: 4:6.
Bez využití.
Střely na branku: 31:29.
Diváci: 4 335.
Nejlepší hráči: Michal Kunc – Dominik Pavlát.
HC Olomouc: Lukáš – Dujsík, Ondrušek, Škůrek, Švrček, T. Černý, Řezníček, Rutar – Orsava, Kusko, J. Káňa – Navrátil, Nahodil, Klimek – Bambula, Menšík, Kunc – Kucsera, Anděl, Olesz. Trenéři: Tomajko a Žabka.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Baránek, Zámorský, Kremláček, Vitaloš, Houdek, Kaňák, Kvasnička – Schleiss, Kodýtek, Hrabík – A. Dvořák, Mertl, Rekonen – Blomstrand, Malát, Lang – Suchý, Soukup, Bitten. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Mladá Boleslav obrat nedotáhla

Mladá Boleslav přijela do O2 areny coby tým s druhou nejlepší defenzivou v lize. Podle toho také vypadalo prvních 48 minut, po nichž bylo skóre stále nedotčené. Pak ale Pražané dvakrát rychle udeřili a vše nasvědčovalo tomu, že si po delší době dojdou pro tři body.

Sparta ale v této sezoně není v pohodě, projevilo se to i v závěru utkání s Mladou Boleslaví: Bruslaři totiž díky slepeným gólům Mária Luntera a Pavla Kousala poslali utkání do nastaveného času. V něm ale Mladá Boleslav obrat nedotáhla, bonusový bod vystřelil Spartě svým druhým gólem v zápase Michal Řepík.

Pražané tak ukončili sérii tří porážek a těšit je může i návrat uzdraveného obránce Michala Moravčíka. Příští týden navíc do hry nasadí hvězdnou posilu Michala Kempného.

HC SPARTA PRAHA – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 po prodloužení (0:0, 0:0, 2:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 49. Řepík (Horák), 53. Tomášek z trestného střílení, 64. Řepík (Horák) – 56. Lunter (Šťastný, Hanousek), 59. P. Kousal (Åberg, J. Stránský).
Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Ondráček, Šimánek.
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Střely na branku: 22:32.
Diváci: 7 563.
Nejlepší hráči: Michal Řepík – Gašper Krošelj.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Krejčík, Krutil, Němeček, Jandus, Moravčík, Polášek, Mikliš – Sobotka, Horák, Řepík – E. Thorell, Tomášek, D. Simon – Forman, D. Vitouch, Konečný – Safin, G. Thorell, M. Vitouch. Trenéři: Patera a P. Martinec.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Pláněk, R. Jeřábek, Stříteský, Lintuniemi, Hanousek, Štich – Åberg, Fořt, J. Stránský – Lunter, Lantoši, Šťastný) – Kantner, Kotala, P. Kousal – M. Beránek, Bičevskis, Eberle. Trenéři: Čihák a Haken.

Vítkovice jsou doma stále stoprocentní

Vítkovice nezastavují, nepodcenily ani poslední Litvínov, nasázely mu bůra a vyhrály i pátý domácí zápas v této sezoně. V Ostravar aréně dokonce neztratily jediný bod. Opět řádil Dominik Lakatoš, jenž vstřelil už osmý gól v probíhajícím ročníku. Navrch přidal dvě asistence. 

Zatímco Ostravané se vyhřívají na čele, Litvínov zůstává přikován ke dnu tabulky. Pro Vervu jde už o sedmou porážku v řadě. Dojde majitelům trpělivost a sáhnou k razantním změnám?

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Litvínov byl velice těžký soupeř, má velkou sílu v útočné fázi. Začátek se nám nepovedl a znovu jsme dotahovali. Nabádali jsme hráče, že to bude boj, o vůli, trpělivosti a organizované obraně. Ukázali jsme to ve druhé třetině, kdy jsme zápas velmi dobře otočili na svou stranu. Góly do šatny a pak hned zase ze šatny daly ráz celému utkání. Litvínov nic nezabalil, byl pořád nepříjemný. Díky Aleši Stezkovi jsme utkání vybojovali, udřeli. Chci hráčům poděkovat za tři body i to, že v sobě našli vůli k vítězství, které nebylo vůbec jednoduché.“

Karel Mlejnek (asistent trenéra Litvínova): „Nastoupili jsme proti organizovanému a velmi trpělivému soupeři. Chtěli jsme do utkání vstoupit podobnou hrou a myslím, že se nám to podařilo. Trošku nás ale mrzí první inkasovaná branka v oslabení, protože víme, že Dominik Lakatoš to střílí na první tyč. Gól ovlivnil charakter druhé třetiny, ve které byli domácí lepším týmem. Ve třetí části jsme znovu brzy inkasovali, pak přišla naše snaha korigovat výsledek, ale bohužel marná. Abychom ukončili sérii porážek, tak není jiné cesty než práce, práce a zase práce.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA LITVÍNOV 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 20. Lakatoš (Mikuš), 22. Chlán (Fridrich, Lakatoš), 35. Lindberg (Fridrich, Chlán), 40. Mueller (Krieger, Bukarts), 41. Raskob (Lakatoš, Fridrich) – 15. Estephan (Š. Stránský, Hlava), 25. Wesley, 47. Zdráhal.
Rozhodčí: Mrkva, Pražák – Lederer, Zíka.
Vyloučení: 4:2.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 26:30.
Diváci: 6 409.
Nejlepší hráči: Petr Fridrich – Petr Zdráhal.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Dej, Lindberg, Kalus – Lednický, Marosz, Krejsa. Trenéři: Holaň a Philipp.
HC VERVA Litvínov: Godla – Zile, Jaks, Strejček, Wesley, Demel, Zeman, D. Kolář – Zygmunt, Sukeľ, Š. Stránský – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Abdul, Helt, Hlava – Berka, Straka, Chalupa. Trenéři: Růžička, Mlejnek a Branda.

Kometa válí, vyhrála i v Karlových Varech

Brno se pyšní nejlepší formou v Tipsport extralize – vyhrálo podeváté za posledních deset zápasů. Navíc ukázalo i velkou vnitřní sílu v týmu: proti Energii totiž Kometa dlouho ztrácela, vyrovnala až v 59. minutě při hře bez brankáře díky přesné trefě obránce Tomáše Kundrátka. V nájezdech potom rozhodl mladíček Eduard Šalé. Kometa se tedy udržela na třetím místě tabulky a nadále zle dotírá na vedoucí Pardubice a druhé Vítkovice. 

Vojtěch Šik (asistent trenéra Karlových Varů): „Pro nás je bod trochu hořký, vzhledem k tomu, že jsme přišli o dalšího hráče. V uvozovkách máme každý zápas zraněného hráče, ale musíme kluky pochválit. Hráli jsme výborné utkání. Šahali jsme do poslední chvíle po třech bodech. Sedm vteřin před koncem bylo břevno. Bylo to však vyrovnané utkání a je jenom škoda, že jsme to neurvali za tři body. Ale každý bod se pro nás počítá.“

Martin Pešout (trenér Brna): „Do utkání jsme vstoupili dobře. Prvních deset minut jsme hráli výborně, ale po té desáté minutě jako když utne. Celých deset minut i celou druhou třetinu jsme se hledali. Měli jsme špatný pohyb. Domácí však hráli výborně a díky Furchovi to bylo 2:1. Bojovnost, která přišla v poslední třetině, vyprodukovala skvělý tlak. Bohužel branka pro nás nepadla, ale naštěstí jsme to zúročili v power-play. V prodloužení jsme měli dvě, tři šance. Nájezdy jsou loterie, ale jsem rád, že nám to Eduard Šalé vystřelil, tak jako v Liberci.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC KOMETA BRNO 2:3 po samostatných nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Rachůnek (Gríger, Havlín), 36. O. Beránek (Rachůnek, Plutnar) – 32. Zbořil (Kundrátek, Holík), 59. Kundrátek (Zbořil, Holík), rozhodující nájezd Šalé.
Rozhodčí: Hribik, Veselý – Hynek, Špůr.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 29:29.
Diváci: 3 529.
Nejlepší hráči: Tomáš Rachůnek – Adam Zbořil.
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa, Havlín, Pulpán, Rohan – Rachůnek, Gríger, Kružík – Koblasa, Černoch, O. Beránek – Redlich, Jiskra, J. Baláž – Osmík, Zadražil, Váňa. Trenéři: Bruk, Skuhravý a Šik.
HC Kometa Brno: Furch – Ščotka, Ďaloga, Kučeřík, Holland, Hrbas, Kundrátek, Gulaši – Flek, Holík, Horký – Zaťovič, Strömberg, Koblížek – Kollár, Sallinen, Šalé – Dufek, Zbořil, Kratochvíl. Trenéři: Pešout, Horáček a Otoupalík.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 14 6 4 3 1 45:29 29
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 14 8 1 2 3 48:36 28
3. HC Kometa Brno 14 6 4 0 4 44:36 26
4. BK Mladá Boleslav 14 5 3 2 4 32:27 23
5. HC Olomouc 12 6 2 0 4 32:25 22
6. Mountfield HK 13 6 1 1 5 31:31 21
7. HC Oceláři Třinec 12 5 1 3 3 32:30 20
8. HC Energie Karlovy Vary 13 5 2 1 5 37:43 20
9. Bílí Tygři Liberec 13 2 4 5 2 39:37 19
10. HC Sparta Praha 13 4 3 1 5 37:36 19
11. HC Škoda Plzeň 14 4 1 3 6 37:39 17
12. HC Motor České Budějovice 14 3 2 3 6 33:43 16
13. Rytíři Kladno 14 3 1 2 8 24:43 13
14. HC VERVA Litvínov 14 2 3 9 32:48 9

Další program Tipsport extraligy

Středa 26. října – předehrávka 31. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA

Čtvrtek 27. října – předehrávka 15. kola:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Pátek 28. října – 15. kolo:
16:00 Rytíři Kladno – Bílí Tygři Liberec
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
16:00 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc
16:00 Mountfield HK – HC Energie Karlovy Vary
16:30 HC Škoda Plzeň – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:00 HC Kometa Brno – HC Motor České Budějovice
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz