V Přerově to bude peklo, očekává Dostálek. Kamarádství jde stranou

Foto: Facebook HC Motor České Budějovice

Úvodní dva zápasy ve čtvrtfinále play off WSM Ligy dokázaly ve všech sériích vyhrát domácí týmy. Budějovický Motor coby premiant základní části přivítal mužstvo Přerova, pro něž cesta vyřazovacími boji začala úspěchem v předkole s Prostějovem. Zubři dorazili na jih Čech rozehraní, zatímco domácí museli nabírat tempo po delším odpočinku a první duel rozhodli až v nastaveném čase (5:4). Druhý vyhráli také o jedinou trefu 3:2, ale stačilo jim k tomu šedesát minut. „Jsem strašně rád, že jsme to dokázali ubojovat,“ hlásil expřerovský Vlastimil Dostálek, autor druhého gólu.

Začátky obou duelů v Budvar aréně patřily přerovskému celku. Napoprvé vedli Moravané po pětadvaceti minutách 3:0. Také ve druhém zápase otevřeli skóre, ale těšili se z náskoku jen necelé dvě minuty. Domácí srovnali díky zarputilosti Romana Vráblíka, jenž zahájil akci, a Martinu Heřmanovi střílejícímu v pádu. Před první přestávkou otočil stav střelou zblízka nikým nehlídaný Vlastimil Dostálek.

Pro dvaadvacetiletého křídelníka, který přestoupil do Budějovic paradoxně před nedávnem z Přerova, to byl premiérový střelecký úspěch v novém dresu. Potřeboval k tomu devět zápasů. „Za bránou jsem dohrál soupeřova obránce a poslal puk po mantinelu. Zachytil ho Pavel Pýcha a dával to na brankovou čáru Luboši Robovi, který mi to krásně prostrčil. Zavřel jsem oči a vypálil z jedničky. Naštěstí to prošlo. Měl jsem obrovskou radost. Spadla ze mne nervozita a konečně se mi hrálo volněji,“ těšil se ze šťastné chvilky.

"Kluci z Přerova jsou teď pro mě soupeři, s nimiž budu kamarádit zase až po sezoně."

Podle Dostálka rozhodli Jihočeši o povedeném večeru už při vstupu do utkání. „V prvním zápase to bylo takové vlažné, ale velmi nás povzbudilo, že jsme dokázali otočit výsledek. Byl to pro nás doping. Tentokrát jsme chtěli na soupeře vletět a nedovolit, aby nám zase odskočil. Sice jsme brzy inkasovali, ale bylo to po chybě, která se může stát a nelze ji nikomu vyčítat. Přesto jsme hráli výborně a stihli rychle vyrovnat. Druhý gól do šatny nás hodně nakopnul,“ rekapituloval vytáhlý útočník.

Krátce po polovině základní hrací doby zvýšil domácí kapitán Filip Novák na 3:1. Budějovičtí měli navrch a hosté se začali uchylovat k drobným šarvátkám. Zkoušeli svého protivníka vyvést z tempa. „Tohle patří k play off. Na naše klíčové hráče to bude zkoušet každý, nejenom Přerov. Vyvést je z pohody, nechat je vyfaulovat. Musíme si na to dát pozor. Ustát to, přijmout ránu. Oni si půjdou sednout a my to můžeme využít,“ zapřemýšlel Dostálek, kterého bývalí spoluhráči také vtáhli do rvačky. „Pro mě jsou to teď soupeři, s nimiž budu kamarádit zase až po sezoně. Tři hráči tam vyjeli na Luboše Roba, musel jsem se ho zastat. Nenechal bych ho tam. Hrajeme jeden za druhého,“ ujišťoval.

Celek Motoru si mohl s dvougólovým náskokem v klidu pohlídat závěr utkání, leč ještě v prostředním dějství inkasoval kontaktní gól v oslabení tři na pět. Závěrečná třetina se proměnila v drama. „Hloupými fauly jsme se dostali sami pod tlak a začali být zbrklí. Hra v oslabení nám ubírala síly. Pak jsme šli do tří a Přerov toho využil. Potom se snažil nějak to domlátit do brány a my se s ním tahali. Při power play nás hosté začali mlít, ale my jsme dřeli až do konce. Dokázali jsme to ubojovat a zaslouženě získali druhý bod v sérii,“ oddechoval hráč, který na dva pokusy v poslední minutě netrefil soupeřovu opuštěnou klec. „Nevyšlo to, ale hlavně, že jsme ušetřili čas daleko od našeho pásma,“ usmíval se.

Následující dva zápasy se budou hrát v Přerově, kde to Vlastimil Dostálek zná lépe, než všichni zbývající hráči Motoru dohromady. Úspěšně tam odehrál předchozí dvě sezony. „Myslím, že jsme nemohli dostat lepšího soupeře. Lidé tam žijí hokejem, stejně jako v Budějovicích. Bude vyprodaný stadion a budeme hrát před skvělou kulisou, což nás také může hnát dopředu, než kdybychom hráli před pěti stovkami diváků. Samozřejmě, bude to peklo, ale máme natolik zkušený mančaft, že bychom si s tím měli poradit,“ uzavřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz