Vaněček na dálku fandí Vránovi s Ovečkinem: Ať udělají Stanley Cup!

Patří do organizace Washingtonu, na farmě Capitals v Hershey strávil už druhou celou sezonu. Zatímco kamarádi z prvního týmu bojují o Stanley Cup, nadaný brankář je doma. Před několika dny se vrátil z dovolené a pomalu se začíná chystat na další ročník. "Když jsme s farmou dohráli, myslel jsem, že půjdu k prvnímu týmu. Ale mají tři gólmany, odletěl jsem tedy do Čech," povídá bývalá naděje Liberce.

Zatímco Jakub Vrána, Alexander Ovečkin a další hvězdy Washingtonu aktuálně bojují o životní úspěch, Vítek u toho není. "Ale samozřejmě klukům moc přeju, ať ten Stanley Cup udělají. Po prvních zápasech to bylo vyrovnané, těžko odhadnout, jak se série vyvine. Možná to bude hodně dlouhé, uvidíme." Ani na jedno utkání se zatím v televizi nedíval. "Hraje se od dvou hodin v noci. Ale až to bude v sérii dejme tomu 3:1 nebo 3:2, určitě si zápas pustím. Chci být u toho, až padne rozhodnutí. Pevně doufám, že Stanley Cup získají Capitals."

Všechny hokejisty Washingtonu dobře zná, Vaněček se organizaci upsal hned po draftu, v létě 2014. Absolvoval kempy, přípravné zápasy. S mnohými parťáky nastupoval na farmě. "Nejblíž mám samozřejmě k Vráničovi. Tedy ke Kubovi Vránovi. Ale během play off v kontaktu moc nejsme. Jen si občas napíšeme, protože ho nechci moc rozptylovat. Hraje finále, pro všechny kluky to musí být ohromně náročné," povídá.

Capitals nehráli finále 20 let, město je na nohou

Pro bojovníky z rezervy většinou platí, že když dokončí povinnosti v AHL, přidají se k prvnímu mužstvu. Pro případ, kdyby se cokoli stalo. "Od nás tam šel jiný gólman Phoenix Copley, povolali ho ještě v době, kdy farma hrála. Já pak čekal totéž, ale řekli mi, abych trénoval v Hershey. Bylo nás tam asi jen šest nebo sedm, pak odjeli i další kluci. Nemělo smysl pokračovat, dohodli jsme se tedy, že odletím," popisuje.

Z pozice čtvrtého brankáře Capitals by se do akce nedostal. Jedničkou týmu je Holtby, kvalitní formu má i Němec Grubauer. Oba přispěli k cestě do finále, hokejisté Washingtonu celkově naplnili předpoklady o velkém potenciálu a útočí na největší úspěch klubové historie. "Capitals nehráli finále 20 let, město je na nohou," reaguje. Moc si přeje, aby to tentokrát vyšlo proti Vegas lépe než v sezoně 1997-98, kdy hráči Washingtonu ve finále neuspěli.

"Abych řekl pravdu, podobný úspěch jsem čekal spíš loni. Tým jsme měli skvělý, ale kluci se daleko nedostali. Letošní sezona nebyla úplně optimální, Brayden Holtby neměl až takovou formu. Ale jak přišlo play off, všechno běží výborně. Až mě překvapilo, jak se Capitals daří," zmiňuje. Byl by moc rád, kdyby se stal součástí mužstva. Ovšem musí počkat, zatím tam pro něj místo není. "Teoreticky jsem mohl trénovat s ostatními, jenomže zápasy bych sledoval z tribuny a to bývá hodně těžké. Proto mě ani moc nemrzí, že tam nejsem osobně. Kdybych byl členem týmu, nebo dokonce nastoupil, samozřejmě by to bylo něco jiného."

Už nejsem mladý kluk, něco se od mě očekává. Musím být lepší a lepší

Vaněček nechal za zády třetí sezonu pod křídly Capitals. Tu první strávil především v East Coast Hockey League, potřeboval se adaptovat v prostředí a osahat si zámořský hokej. Od té doby ale uteklo dost času. "Už nejsem žádný mladý kluk, který se rozkoukává," uvědomuje si. "Něco se ode mě očekává, musím být lepší a lepší." Před sebou má poslední rok kontraktu, Vítkova motivace je jasná: "Chci prorazit a dokázat, že na to mám. Letos to nebylo úplně ono. S Hershey jsme nepostoupili do play off, až tolik se nedařilo."

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Jeho osobní výkony ovlivnilo zranění v přípravném utkání. "První polovinu chytal Holtby, já šel do té druhé. Asi minutu před koncem jel soupeř nájezd, s kličkou do bekhendového zakončení. Já se odrazil a udělal rozštěp, odnesl to zadní stehenní sval," popisuje. Nakonec byl měsíc mimo hru. "Říkali mi, že to budou jen dva týdny, absence se bohužel natáhla," lituje. Posléze se ale rozchytal a v AHL pravidelně naskakoval ve dvojici s Pheonixem Copleyem. "Víceméně jsme se točili, absolvoval jsem 32 zápasů," doplňuje. Šance na posun do NHL prozatím nepřišla, v brankovišti Capitals je velký přetlak. "Budu o to dál bojovat. Vím, že přijde Rus Samsonov, zase to nebude nic snadného. Ale udělám maximum, abych se dobře připravil a o tu šanci si řekl," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz