VIDEO: Kometa smetla Pardubice, mistr obral Spartu. Uspěl i Liberec

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

20. října 2015, 19:39

Adam Bagar

Elitní tuzemská soutěž pokračovala třemi zápasy. Úterní program odstartovala televizní dohrávka Brna s Pardubicemi, které už pod taktovkou bývalého útočníka Richarda Krále tahaly od začátku střetnutí za kratší konec pomyslného provazu a odvezly si z moravské metropole vysokou porážku 1:6. Ve druhém utkání dokázal Liberec zastavit rozjeté Vítkovice, porazit je 4:1 a vrátit se na druhé místo tabulky. Bitvu Sparty s Litvínovem pak rozsekl v nájezdech Lukeš a Verva tak mohla slavit už třetí výhru v řadě.

Kometa doma na Pardubice umí, porazila je popáté v řadě

Říká se, že nové koště dobře mete, v případě pardubických trenérů to však neplatí. Aspoň zatím. Po domácí prohře se Spartou totiž Dynamo neuspělo ani v Brně, kde si za rámeček nedá vstup do zápasu, na světelné kostce svítil čas 6:09 a hostující trenéři museli sáhnout k oddechovému času. Kometa vedla 2:0 a mezi tři tyče se místo Kristana postavil Maxwell, který si na nedostatek práce rovněž nemohl stěžovat. Při chuti hrající Hadamczikova parta ho překonala ještě čtyřikrát a potvrdila, že se jí doma proti tomuto soupeři daří, porazila ho už popáté v řadě. Třemi body se blýskl brněnský kapitán Leoš Čermák, i díky jeho umu se Brno vyhouplo na čtvrté místo tabulky.

Alois Hadamczik (trenér Komety): "Rozhodli jsme se nastoupit na tři útoky, protože čtvrté formaci se v poslední době nedařilo, inkasovala góly a prohrávala zápasy. Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání, vytvořili si šance a využili je. Bylo hodně důležité, že jsme ubránili dvojnásobnou přesilovku Pardubic na začátku druhé třetiny. Pak už jsme utkání kontrolovali a dovedli ho do vítězného konce."

Richard Král (trenér Pardubic): "Nepovedl se nám vstup do utkání. První třetina byla špatná, nedařily se nám osobní souboje. Měli jsme před druhou třetinou důraznější rozhovor v kabině, hra se pak zvedla, měli jsme šance, mohli vyrovnat, nebo snížit, místo toho jsme inkasovali a bylo hotovo. Brno bylo v laufu a poslední část si pohlídalo. Musíme se připravit na další utkání, nelze už na nic čekat, musíme začít sbírat body."

HC KOMETA BRNO – HC DYNAMO PARDUBICE 6:1 (2:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. V. Němec (Kováčik, J. Hruška), 7. Burian (Čermák, T. Svoboda), 28. J. Hruška (Ostřížek), 40. Čermák, 44. T. Vondráček (Ostřížek, Kaberle), 54. Burian (T. Svoboda, Čermák) – 24. J. Svoboda (Čáslava).
Rozhodčí: Hradil, Hejduk – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 38:24.
Diváci: 7245.
Nejlepší hráči: Jozef Kováčik – Jakub Svoboda.
HC Kometa Brno: Čiliak – Spang, Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Malec, Stehlík – Ostřížek, J. Hruška, V. Němec – J. Káňa, H. Zohorna, T. Vondráček – Burian, Čermák, T. Svoboda – Dočekal. Trenéři: Hadamczik, Pokorný a Beran. 
HC Dynamo Pardubice: Kristan (od 7. Maxwell) – Čáslava, Šeda, L. Havlík, Štajnoch, Ščotka, Bokroš, Nedbal – Rolinek, Redenbach, Sýkora – Poulíček, Marcinko, Tybor – Starý, Tomášek, Kolář – J. Svoboda, Nahodil, A. Havlík. Trenéři: Král a Zadina.

Liberec přestřihl vítěznou šňůru Vítkovic a je znovu druhý

Se čtyřmi výhrami za sebou zajížděly Vítkovice pod Ještěd, kde hned v první části nabraly dvougólové manko. Hrdinou střetnutí se stal útočník Jakub Valský, který obě trefy připravil a navrch přidal v prostřední dvacetiminutovce důležitý třetí gól. Za hosty se prosadil jenom Rostislav Olesz, ten po devatenácté sekundě druhého dějství vstřelil svou devátou branku v sezoně. Liberečtí v závěru přidali ještě jednu branku a tříbodový triumf je posunul zpátky na druhé místo. Jubilejní stý extraligový zápas sehrál obránce Radim Šimek a útočník Jan Stránský má na kontě dokonce rovné tři stovky startů. Na severu Čech se hrálo dost čistě, hlavní rozhodčí udělili pouhé čtyři tresty.

Filip Pešán (trenér Liberce): "Myslím, že jsme měli dobrý nástup, byli jsme dost silní na puku a dali dvě branky. Během druhé třetiny jsme měli plné ruce a nohy práce, abychom neinkasovali gól na 2:2. Tahali jsme tam za kratší konec a celá třetina byla z naší strany úplně hluchá. Ve třetím dějství jsme se zase trošku zvedli a došli si pro vítězství. Myslím, že soupeř neodehrál vůbec špatné utkání."

Jakub Petr (asistent trenéra Vítkovic): "Zápas byl jen o jednom týmu. Měli jsme velice špatný vstup do utkání, přitom jsme chtěli úvod odehrát bez inkasované branky. Byla tam chyba obránce hned ve druhé minutě. Pak přišla ve druhé třetině další a bylo to 1:3. Náš soupeř byl bruslařsky lepší, napadal a hrál celoplošný hokej. Mrzí mě, že v tom nebyly z naší strany emoce. Zápas plynul a chybělo mi, že bychom se srazili nebo si došli pro faul. Filmovou tématikou jsme byli Účastníci zájezdu."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC VÍTKOVICE STEEL 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Jelínek (Valský), 14. Šimek (Radivojevič, Valský), 35. Valský (Jelínek), 53. Řepík (Bulíř, Birner) – 21. Olesz (Čerešňák).
Rozhodčí: Fraňo, Úlehla – Kis, Lukš.
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 18:14.
Diváci: 3533.
Nejlepší hráči: Jakub Valský – Rostislav Olesz.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Šimek, Ševc, Ulrych, Derner, Kajínek, Výtisk – Řepík Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Stránský, Jonák, Vlach. Trenéři: Pešán a Čermák. 
HC VÍTKOVICE STEEL: Kantor – Kudělka, Čerešňák, Štencel, Sloboda, Pastor, Kovář – Szturc, Strapáč, Olesz – Kucsera, Kolouch, Vandas – Burger, Balán, Zdráhal – Húževka, Hlinka, Káňa. Trenéři: Svozil a Petr.

Pöpperleho kiksy stály Spartu body, mistr uspěl v nájezdech

Na jedné straně nejproduktivnější hráč Martin Réway, na druhé pak nejlepší střelec Viktor Hübl. Dva hlavní tahouni však v duelu aktuálního lídra s úřadujícím šampionem střelecky i bodově mlčeli. Sparťané, kteří naposledy vynulovali Chomutov, měli herně navrch. Přesto se ze tří bodů neradovali. I díky kiksům brankáře Pöpperleho, ten si nejprve sám srazil do brány nahození Gerháta a pouhých jedenáct sekund před třetí sirénou trestuhodně poslal puk přesně na Hanzla, jenž poslal zápas do prodloužení a následných nájezdů. V nich se jako jediný prosadil Lukeš a dokonal tak senzační obrat. Sparťané přesto zůstávají v čele tabulky, Verva vyhrála už potřetí v řadě.

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): "Pro nás to bylo čtvrté utkání ob den, myslím, že jsme ho zvládli docela dobře. Hráli jsme proti silnému soupeři, je jedno, kde se nachází v tabulce. Jde o obhájce titulu, byli jsme si vědomi síly mužstva. Ale přistoupili jsme k tomu odpovědně a utkání táhli k vítěznému konci, bohužel na konci došlo k velké chybě, která nás stála body. A nájezdy? Ty nechci moc komentovat, dělat z toho nějaký blok. Věřím tomu, že hráči, kteří umějí dávat, si vzpomenou a začnou proměňovat, abychom sbírali druhé body."

Ondřej Weissmann (asistent trenéra Litvínova): "Obě mužstva hrála ze zabezpečené obrany. První třetina se mi zdála vyrovnaná, ve druhé byla Sparta lepší. Měla víc střel, byla důraznější. Myslím, že to pak pokračovalo i ve třetí třetině. V závěru jsme měli velké štěstí, při nájezdech v podstatě také. Nájezdy se nám zatím daří, doufám, že to vydrží."

HC SPARTA PRAHA – HC VERVA LITVÍNOV 2:3 po nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Čajkovský, 32. Přibyl (Buchtele, Hlinka) – 23. Gerhát, 60. Hanzl, rozhodující nájezd Lukeš.
Rozhodčí: Pešina, Horák – Skopal, Zavřel.
Vyloučení: 5:5.
Bez využití.
Střely na branku: 36:22.
Diváci: 5567.
Nejlepší hráči: Jan Buchtele – Karel Kubát.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Barinka, Čajkovský, Eminger, Piskáček, Mikuš, Hrbas, Polášek – Kumstát, Pech, Sabolič – Buchtele, Hlinka, Přibyl – Hamilton, Cingel, Réway – Klimek, Černoch, Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták. 
HC VERVA Litvínov: Janus – Kubát, Chaloupka, Frolo, Pavlík, Pavelka, Gula, Sklenička – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Hanzl, Martynek – Hořava, Piroš, Jurčík – Gerhát, Smolka, Kučera. Trenéři: Rulík a Weissmann.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 14 6 2 4 2 54:44 26
2. Bílí Tygři Liberec 12 7 2 0 3 36:24 25
3. HC Škoda Plzeň 12 6 2 1 3 42:31 23
4. HC Kometa Brno 12 7 1 0 4 38:34 22
5. BK Mladá Boleslav 11 6 0 3 2 30:21 21
6. HC Olomouc 11 5 2 2 2 23:21 21
7. Mountfield HK 12 6 0 3 3 33:34 21
8. HC Oceláři Třinec 12 5 1 0 6 36:30 17
9. Piráti Chomutov 12 4 2 1 5 21:27 17
10. HC VÍTKOVICE STEEL 11 4 2 0 5 34:31 16
11. HC VERVA Litvínov 13 2 4 1 6 31:34 15
12. HC Dynamo Pardubice 11 3 0 0 8 19:36 9
13. PSG Zlín 10 2 0 2 6 17:30 8
14. HC Energie Karlovy Vary 13 2 1 0 10 26:43 8

Další program Tipsport extraligy

Pátek 23. října – 13. kolo:

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL – HC VERVA Litvínov
17:20 HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK (ČT sport)
17:30 PSG Zlín – HC Kometa Brno
17:30 Piráti Chomutov – HC Škoda Plzeň
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha
18:00 HC Olomouc – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Energie Karlovy Vary – Bílí Tygři Liberec

Neděle 25. října – 14. kolo:

15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň
15:30 PSG Zlín – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Olomouc – HC Sparta Praha
17:00 HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav
17:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno (ČT sport)

Úterý 27. října – dohrávka 7. kola:

17:30 PSG Zlín – HC Olomouc

Středa 28. října – dohrávka 14. kola:

15:30 HC VÍTKOVICE STEEL – Mountfield HK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz