VIDEO: Premiéra s čistým štítem. Bojovala jsem sama se sebou, říká Škodová

Foto: Janet Schultz, NY Hockey OnLine Magazine

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Ve stejný den jeden zámořský příběh končí a druhý začíná. Brány světového šampionátu dvacítek se definitivně uzavřely, na řadu přichází souboje na Mistrovství světa žen do 18 let v americkém Buffalu. Úvodní utkání mezi Českou Republikou a Ruskem vyznělo lépe pro hráčky sborné, předvedený výkon českých lvic však slibuje do dalších fází hodně zajímavou podívanou.

Dlouho očekávaný start proti přímému sokovi v boji o medailové umístění českým hráčkám příliš radosti nepřinesl. Česká reprezentace již v úvodním dějství dvakrát inkasovala, čímž naději na úvodní bodový zisk srazila hodně rychle k ledu. „V první části jsme patnáct minut hrály dobře, poslední pětiminutovka nám ale utekla,“ komentuje vývoj duelu Barbora Patočková, která se postarala o úvodní trefu českého týmu na šampionátu.

„Byla to spíše náhoda, poprvé jsem trefila brankářku, puk se mi vrátil a já jí ho poslala mezi nohy,“ popisuje ve stručnosti svůj gól jediná střelkyně českého týmu v úvodním vystoupení v Buffalu. Stejně jako v loňském střetnutí v bojích o bronzové medaile se Češky prosadily pouze jednou, pro tentokrát to však na stále zlepšujícího se soupeře nestačilo. „Nezahráli jsme úplně špatně, ale bohužel jsme v určitých částech hry nedodržovali taktické pokyny,“ hledá příčiny neúspěchu kouč národního týmu Jan Fidrmuc.

Reportáž: Ženská osmnáctka začala MS porážkou s Ruskem »

I přesto však svůj tým chválil. „Rusky jsou velmi vyzrálé, dva roky na sobě pracovaly, v současné době zde mají to nejsilnější. Kdežto nám odešel nadějný ročník, v současném kádru postrádáme více hráček, které dokáží vstřelit branku,“ zamýšlí se nad současným rozpoložením obou celků lodivod české lavičky.

Právě jeho tah s výměnou brankářky po třetí inkasované brance české hře vydatně prospěl. „Trenér mi řekl, abych se rozhýbala a byla připravená v případě potřeby nastoupit,“ popisuje celou situaci před nástupem na led Blanka Škodová. Chvíli nato si již odbývala svoji premiéru na světovém šampionátu. „Trochu jsem se sebou bojovala, nátlak tu byl. Velmi rychle přišlo množství střel, já si osahala puk a všechno bylo v pořádku,“ komentuje své vystoupení sama aktérka. Během necelých 35 minut pochytala všech 14 střel soupeře a z ledu odešla nepřekonána.

Koho tedy postaví trenér Fidrmuc do následujícího střetnutí se Spojenými státy do brankoviště? „S gólmankami si musíme pochopitelně promluvit. Chtěl bych, aby si obě vyzkoušely složité utkání, rozhodně se protočí,“ nastiňuje své plány na další dny Fidrmuc. Zároveň připouští, že utkání se Spojenými státy bude pro jeho svěřenkyně hodně složité. „Budeme muset hrát trochu více z obrany, změníme styl bránění. Musíme se soustředit na dobrou obranu a brankáře.“

S jeho slovy se ztotožňují Barbora Patočková i Blanka Škodová. „Musíme hodně zabezpečit obranu a nehnat se dopředu. Přijde mi, že Američanky jsou úplně jinde než my,“ konstatuje první jmenovaná. Druhý duel základní skupiny právě proti Spojeným státům startuje ve středu 7. ledna v 1 hodinu ráno středoevropského času.

Další program českého týmu v základní skupině:

Středa 7. ledna 2015:
01:00 USA – Česká republika

Čtvrtek 8. ledna 2015:
21:30 Česká republika – Kanada

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz