Nový McDavid nebo Crosby? Lafrenière na to má! tvrdí o parťákovi Šalda

Foto: Andy Devlin/Hockey Canada Images

29. prosince 2018, 16:00

Václav Jáchim

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) Kanada toužebně vyhlíží další hvězdu, která kolébce hokeje zajistí vládu nad hokejovým světem. Pokud všechno klapne, mohl by novým králem jednou být Alexis Lafrenière. Nadaný útočník, jenž 11. října oslavil teprve 17. narozeniny, kráčí ve stopách Crosbyho nebo McDavida. "Alexis je neskutečný hráč, určitě na to má," tvrdí Radim Šalda, který s mladým žolíkem nastupuje v týmu Rimouski Oceanic.

Kanadská hvězdička od dětství láme hokejové rekordy. Juniorskou QMJHL hraje Lafreniere druhým rokem, v letošní sezoně zatím stihl 31 utkání a vynikajících 54 kanadských bodů. Pokud bude takhle pokračovat, stovku slupne jako malinu. "Má vynikající bruslení i skvělé ruce. U hokeje mu to myslí. Alexis ví, jak se na ledě zachovat. Na to, jak je mladý, má ohromný potenciál," upozorňuje Šalda.

Hradecký odchovanec přišel do Rimouski v létě a Lafrenièrea dokonale poznal. "Není žádný rychlík, ale pálí mu to. Jeho přihrávky jsou vynikající. Co někdy dokáže s hokejkou, to je neskutečné," sklání poklonu parťákovi, o němž s uznáním mluví celá Kanada. Nadaný útočník, jenž v srpnu dovedl kanadskou osmnáctku k triumfu na Hlinka Gretzky Cupu, by měl být předpokládanou jedničku draftu NHL 2020, Lepšího juniora v této věkové kategorii momentálně na světě nenajdete.

Osmnáctiny oslaví až za rok, Lafrenière se navzdory tomu výrazně prosazuje mezi staršími. Jeho kouzelné akce bývají dechberoucí. "V týmu je skoro nejmladší, ale hraje tam druhým rokem. Bereme ho tedy jako starého pardála. Je to kamarádský kluk. Jako francouzský Kanaďan se v kabině baví hlavně francouzsky, čemuž já moc nerozumím. Ale když na něj promluvím anglicky, je úplně v pohodě," reaguje český bek. Oba by na sebe mohli narazit i ve Vancouveru. "Ještě jsme se neviděli. Psali jsme si, určitě se potkáme a možná někam zajdeme," plánuje Šalda.

Alexis Lafreniére s Liběnou Hlinkovou.

Alexis Lafreniére s Liběnou Hlinkovou. | Foto: Andy Devlin/Hockey Canada Images

Jiný český hráč Zbyněk Hrdel byl před lety u toho, když mezi světovou elitu mířil Sidney Crosby. Shodou okolností také v Rimouski. Pozdější vítěz Stanley Cupu a majitel dvou zlatých medailí z olympijských her si musel od mládí zvykat na značnou publicitu. Lafrenière je na tom podobně. "Když jedeme někam na trip, bývá prvním na řadě," usměj se Šalda. "Pokud natáčí televize, vždycky jde on. Myslím, že velký tlak je na něj i z Hockey Canada. Od McDavida nebyl nikdo z Kanaďanů jedničkou draftu, možná i proto je Alexis tady na mistrovství. Vzali ho, aby udělal dojem na skauty a potvrdil, že je nejlepším hráčem z těch, kteří půjdou do draftu 2020."

Kanadský výběr, jenž v noci na neděli prověří českou dvacítku, je plný jiných šikulů. Esa jako Comtois, Bouchard, Glass, Tippett, Hayton sahají po NHL. Lafrenière nemá v týmu takový prostor, například během utkání proti Švýcarsku strávil na ledě jen sedm minut. "Já to čekal. Kanada má obrovský výběr hráčů, mohli by tu být jiní kluci. Lafrenière potřebuje sbírat zkušenosti, podle mě je dobře, že mu pomáhají. Určitě mu to přeju," doplňuje Šalda.

S kamarádem z klubu se prý před šampionátem docela slušně hecoval. "V Rimouski jsme to dost probírali. Nejen s Alexisem, ale i s ostatními kluky z týmu. Říkal jsem jim, že Kanadu porazíme. Bohužel, nikdo další z kluků na šampionátu není. Za Rusy měl jet Dmitrij Zavgorodnyj, poslední místo v kádru mu ovšem vyfoukl Klim Kostin. Jinak by tu byl."

Lafrenière může na turnaj ještě dvakrát, ale jestli prorazí do NHL podle plánu, všechny turnaje nejspíš nestihne. Za rok v Ostravě a Třinci by ale chybět neměl. "Uvidíme, Alexis v kariéře určitě hodně dokáže. Na společné působení s ním budu jednou vzpomínat, protože je to fakt mimořádný hráč. Našlápnuto má dobře," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz