• Extraliga - Playoff
  • 8.4.2004 17:00
  • Finále
  • stav série 4:1

Slavia přišla o trůn, novými mistry se stali hráči zlínského HC Hamé

8. dubna 2004, 18:19

Tomáš Pokorný
Zlínští hokejisté jsou poprvé v historii mistry extraligy. V pátém utkání finále play off České pojišťovny hráči HC Hamé dvě třetiny marně dobývali slávistickou branku, pak ale v úvodních šesti minutách a patnácti sekundách třetího dějství třikrát skórovali a vykročili k vítězství 4:1. Stejným poměrem získali i celou finálovou sérii se Slavií.

Na stadionu Luďka Čajky mohly propuknout velkolepé oslavy premiérového titulu.Od začátku zápasu bylo patrné, že se série přestěhovala z „letiště“ v Sazka Areně do Zlína. Na menším kluzišti mělo utkání znovu spád, oba celky předváděly fyzicky náročný hokej. Euforie zlínských fanoušků v ochozech se přenesla i na domácí hráče a slávisté se v úvodních sekundách smažili ve žlutém pekle.

Jenže brankář Petr Franěk měl ve čtvrtek svůj den. Poradil si jak s dělovkami z dálky, tak s pokusy soupeře z bezprostřední blízkosti. Největší příležitosti zmařil Veselému, který se v sedmé minutě po sporném vyloučení Beránka za atak gólmana Altrichtra ocitl v přesilové hře před slávistickou brankou zcela sám, o čtyři minuty později neprošly do sítě ani jeho další dvě slibné rány.

Gól měl na hokejce dvakrát také Jenáček. V šesté minutě se prodral do útočného pásma a Franěk zasáhl proti jeho švihu pohotovou lapačkou, v osmnácté minutě byl Jenáček sám před slávistickou brankou po chybě Supa, ale hostující gólman byl znovu připraven.

To už Pražané vedli 1:0. Jejich ataky nebyly v první třetině tak časté, o to větší byla jejich nebezpečnost. Ve čtvrté minutě poslal Hruška svůj projektil pouze do pravé tyče, v šestnácté minutě už na střídačce oslavoval vedoucí gól. Antoš nahodil puk z rohu útočného pásma před branku, kde se nejlépe zorientoval Klepiš a bekhendem poslal kotouč za Altrichtrova záda.

V prostředním dějství se svižný hokej rozplynul do série nepřesností na obou stranách. Slávisté se jich často dopouštěli při rozehrávkách v obranném pásmu, jenže zaváhání soupeře nedokázali Zlínští využít. Velkou zásluhu na tom měl znovu výborný Franěk. Tempu hry nepřispěla ani četná vyloučení, zvlášť, když přesilové hry ani jednomu z mužstev tentokrát nesedly.

Slávisté byli stále nebezpeční v rychlých protiútocích. Jeden z hbitých výpadů předvedl také obránce Novák, který ve 26. minutě svůj výlet do útočného pásma zakončil střelou do tyče. Za zlínské zadáky proklouzl také zadák Kadlec, jenž ve 39. minutě vyrazil do sóla po návratu z trestné lavice. Martin Altrichter se mu svým typickým způsobem vrhl pod nohy a nájezd zneškodnil.

Kadlece však zahákoval Blaťák a slávisté získali počtvrté v utkání početní výhodu. Stala se jim osudnou. Místo navýšení náskoku totiž inkasovali. Na začátku třetí třetiny zavezl kotouč v oslabení do útočného pásma Leška, jehož střelu sice Franěk vytěsnil, ovšem obránci neuklidili puk do bezpečí a Jaroslav Balaštík jej dorazil do branky. Na časomíře svítil údaj 40:18.

Nečekané vyrovnání hosty zlomilo. Navíc vzápětí putovali na trestnou lavici v krátkém sledu po sobě Kuntoš s Beránkem a Zlínští udeřili podruhé. Po 22 sekundách využil dvojnásobnou početní výhodu Petr Leška. Od vyrovnávací branky uplynuly přesně dvě a půl minuty. Stadion Luďka Čajky bouřil nadšením, fanoušci se ve žlutém pekle dostávali do varu. Vítěznou euforii ještě umocnil ve 47. minutě Martin Jenáček, který za Fraňka doklepl střelu Zubíčka.

Vítězství a historický triumf už si domácí hokejisté nenechali proklouznout mezi prsty. V závěrečné desetiminutovce nepovolili slávistům ani korekci skóre a domácí příznivci si mohli v hledišti naplno užívat radost z přicházejícího titulu. Devět sekund před vypršením šedesáté minuty pečetil výhru trefou do prázdné branky Jaroslav Balaštík.

Hlasy trenérů po utkání:

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Potvrdilo se, že poslední krok bývá nejtěžší. Slavia odehrála velice dobrý zápas, po dvě třetiny nám toho mnoho nedovolila, ale gól v oslabení na začátku závěrečné části hry byl klíčovým okamžikem a přinesl nám potřebný impulz. Znovu jsme si začali věřit a v závěru jsme měli i více sil."

Vladimír Růžička (Slavia Praha): "Zápas jsme promarnili chybou při vlastní přesilovce. Zlín měl větší vůli po vítězství, ještě nikdy titul nevyhrál, zatímco my ano, v závěru se k němu přiklonilo i štěstí. A o tom hokej je. Série byla vyrovnaná, i přes konečný stav 1:4, my jsme ztratili hodně sil se Znojmem i se Spartou. Zlín vyhrál, ať si to užije, ale my se nemáme za co stydět. Odcházíme se vztyčenou hlavou."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz