Žilinský hokej žije, podpořilo ho město. Ale ideální to není, přiznává šéf klubu

Foto: Silvia Turcerová, mshkzilina.sk

8. září 2019, 18:44

Jan Šimek

Žilina z hokejové mapy nezmizí. Klub, o jehož koupi projevil zájem podnikatel Peter Černák, mimochodem otec reprezentačního beka Erika Černáka, nakonec zůstal pod křídly města. To na svém mimořádném zasedání zastupitelstva finančně podpoří hokejový klub, který bude v nové sezoně hrát druhou nejvyšší slovenskou soutěž.

Město Žilina v červnu schválilo záměr přímého prodeje klubu. Peter Černák nakonec z obchodu vycouval, a tak klub zůstává městskou společností. „Je jisté, že naše skoro tříměsíční úsilí přišlo vniveč. Po ústupcích z naší strany jsme měli deklarovanou dohodu, společně jsme si ji potvrdili, ale nebyla naplněna,“ řekl v srpnu pro oficiální stránky města primátor Žiliny Peter Fiabáne. „Mělo dojít k podpisu smlouvy a na účet měla být složena finanční záruka ve výši 300 tisíc eur. K tomu ale nedošlo, a tak jsme ukončili spolupráci,“ dodal.

Klub v rukou města na zářijovém mimořádném hlasování zastupitelů žádal dotaci ve výši 150 tisíc eur (necelých čtyř milionů korun), po schválení pozměňovacího návrhu nakonec žilinský hokej dostane poloviční částku ve formě přímé podpory. Dalších 100 tisíc eur (asi 2,5 milionu korun) může klub obdržet v případě, že sežene finance ve stejné výši od partnerů. Za pronájem stadionu navíc klub platí symbolický nájem v podobě jednoho eura měsíčně. „Ani kompromisní řešení a zároveň odklad povinnosti prodeje nebo zavření klubu z ledna na duben není podle mě ideální pro seriózní rozvoj klubu a potenciální návrat mezi slovenskou špičku,“ tvrdí ve svém stanovisku předseda představenstva klubu Peter Durmis.

„Pokud bych složil funkci, klub by v mužské kategorii prakticky okamžitě přestal existovat.“

„Pokud bych složil funkci, hokejový klub by v mužské kategorii s největší pravděpodobností přišel o hráče, licenci a prakticky okamžitě by přestal existovat. Jako člověk, který se celý život pohybuje na zimním stadionu, jsem tohle nechtěl dopustit. Hlavně když jsem při posledním přípravném utkání viděl neuvěřitelné nasazení hráčů s nejistou budoucností, kteří nám věřili a na ledě nechali srdce. Navíc se vrátili i skvělí fanoušci, kteří vytvořili atmosféru, jaká na stadionu už dlouhé roky nebyla,“ píše Durmis dále.

„V rozhodnutí setrvat ve funkci předsedy představenstva a maximálně zabojovat o budoucnost žilinského hokeje mě zároveň přesvědčilo ujištění a chlapské slovo primátora, že garantuje pomoc a získání sponzorských 100 tisíc eur, které by mělo městské zastupitelstvo ve stejné výši dorovnat,“ doplňuje.

Žilina sestupuje, slovenská extraliga má nového účastníka »

Žilina, jejíž dres oblékali v uplynulém ročníku i Češi Tomáš Fučík, Jiří Kučný, René Piegl, Michal Bárta, Petr Beránek, David Hrazdira či Martin Podešva, v březnu nezvládla baráž s Michalovcemi a po porážce 3:4 na zápasy poprvé od roku 2001 opustila nejvyšší soutěž. Na prvoligovou sezonu připravuje žilinské hokejisty trenér Stanislav Škorvánek, který má v kádru kromě mladíků i dvaačtyřicetiletého veterána Petera Húževku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz