Změna trenéra přinesla nový impulz, každý se chce ukázat, tvrdí liberecký Jan Plodek

Minulý týden začala pro Liberec nová éra, slovenského kouče Dušana Gregora vystřídal na střídačce extraligový novic Filip Pešán. Pod vedením teprve třicetiletého trenéra dosud sehráli Bílí Tygři dva zápasy. Na ledě nováčka z Mladé Boleslavi těsně prohráli, v neděli pak porazili doma Zlín. Co přinesla výměna trenéra? Určitě oživení. A jestli nastane i posun v tabulce, to ukáže až čas. "Změna vždy znamená nový impulz. Zvýšila se bojovnost a nasazení. Každý cítí šanci, chce se před novým trenérem ukázat," tvrdí útočník Jan Plodek, jenž v utkání se Zlínem přispěl k výhře Liberce svou první brankou v sezoně.

Na premiérovou trefu čekal třináct zápasů. "Dal jsem vítězný gól v přesilovce pět na tři, navíc to byl můj první v sezoně. Každý rok se očekává od útočníka, že bude dávat branky. Čím dřív to tam padne, tím líp. Měl jsem velkou radost, konečně jsem to prolomil," oddechl si. Šikovný centr má letos pozvolný začátek, je poznat, že zatím není v herní pohodě. Do zápasu se Zlínem měl na svém kontě jediný bod za asistenci.

Zatím mu chybí herní jistota. Stojí za tím i zdravotní ptoíže. "Začal jsem hrát po operaci kolena, kterou jsem absolvoval po loňské sezoně. Počítal jsem s tím, že to bude těžké. Dávám se pořád do kupy. Neabsolvoval jsem přípravu, strávil jsem léto na rotopedu. Byl jsem vůbec rád, že jsem stihl začátek extraligy. Začal jsem ve čtvrté pětce, nechodil jsem na přesilovky, kde se hlavně dělají body. Nějaké šance jsem přesto měl, bohužel jsem je neproměňoval," konstatuje.

Tréninkové manko je prý pořád znát. "Celou sezonu budu dohánět fyzičku. Věřím, že se to trošku zlepšuje. Koleno mě ještě bolí, druhou a třetí třetinu ho cítím, bruslení je horší. Ale vydrží už víc, což je pozitivní. Snad se dostanu brzy do formy," doufá Jan Plodek. Duel se Zlínem byl pro Bílé Tygry hodně důležitý.

Jednak si už nemohou dovolit ztrácet body, jednak to byla domácí premiéra nového kouče Filipa Pešána. "Doma musíme vyhrávat. Už výkon v Mladé Boleslavi naznačil, že bychom se mohli zvednout. Jsme rádi, že nám to proti Zlínu vyšlo a vyhráli jsme." Výměna trenérů, kdy zkušeného slovenského kouče Dušana Gregora nahradil extraligový novic, byla pro mnohé hodně překvapivá.

Jak přijali rozhodnutí vedení klubu hráči? "Tušili jsme, že se asi něco stane. Málokdo však čekal, že k nám dají tak mladého trenéra. Byli jsme překvapení. Ale už jsme si na to zvykli," usmívá se Jan Plodek, jenž se s novým vládcem liberecké střídačce dobře zná. S Pešánem kdysi za Liberec hrál. "Je to pro mě něco nového, nikdy jsem to nezažil. Hráli jsme spolu v juniorech a chvíli pak i v áčku. Je to zvláštní pocit, žádný problém v tom ale nevidím," zdůrazňuje.

Ve třiceti letech je Pešán pro většinu hráčů vrstevníkem, někteří jsou dokonce starší. "Hned nám v kabině řekl, že si budeme tykat," naznačuje Jan Plodek. Otázkou je, jak bude mladého kouče brát celá kabina. Bude mít respekt? "Myslím si, že si ho už získal. Navíc je s ním na střídačce pan Nedvěd starší, což je zkušený kouč, kterého si sám vybral. Každý trenér má jiné věci, až čas ukáže, jestli bude změna přínosem. Já věřím, že půjdeme nahoru."

V listopadu čeká extraligu první reprezentační přestávka, což na severu Čech vítají. "Všichni se na pauzu těšíme. Zápasy šly od začátku sezony rychle za sebou, odpočineme se a potrénujeme. Dáme se dohromady jako mančaft. Chceme ty zbývající dva zápasy před pauzou co nejlépe zvládnout a získat nějaké body, abychom měli větší klid," líčí Jan Plodek.

Je možné, že příchodem nového kouče změny v Liberci neskončily. Pokud nezačne tým stoupat tabulkou nahoru, mohou některé hráče potkat trejdy. "Zatím se udělala jedna změna, teď máme nového trenéra. Bude se čekat, jak se ukážeme," tuší útočník, jemuž by se opouštělo mateřský klub s těžkým srdcem. Nikde jinde extraligu nehrál, je libereckým patriotem.

"Bavili jsme se o tom, i já jsem měl trochu obavy z trejdu. Může to potkat každého. Z Liberce se mi nikam odcházet nechce. Záleží na mě, jaké budu podávat výkony," uvědomuje si. Bílé Tygry čeká ještě hodně práce, nahoru vede dlouhá a obtížná cesta. "Je to o psychice. Od začátku se nám nedaří, byli jsme a stále jsme na chvostu tabulky. Máme co dohánět, abychom se dostali tam, kam patříme," burcuje Jan Plodek.

Úvod sezony přinesl libereckým hokejistům hlavně starosti, chybí jim pohoda. Co v takové situaci pomůže? "Když se nedaří, chcete si od hokeje ve volném času co nejvíce odpočinout. Zapomenout na to a přijít na jiné myšlenky. S týmem jsme měli už několik akcí na stmelení party a odreagování. Myslím, že se to povedlo. Máme teď v kabině dobrou atmosféru a věřím, že to ukážeme i na ledě," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz