17:2. Nejmladší hokejistky ladí na Evropu, v Rakousku nezaváhaly

Foto: Martin Mašek

Letošní sezona má pro nejmladší české hokejistky zbrusu nový vrchol, na konci dubna se zúčastní neoficiálního mistrovství Evropy v Budapešti. Poslední přípravný turnaj absolvovaly v rakouském Radentheinu, kde ve třech zápasech nezaváhaly a s celkovým skóre 17:2 získaly prvenství. „Jeli jsme na turnaj s tím, že ho chceme vyhrát. To se nám povedlo a jsme určitě spokojení. Holky to zvládly na jedničku,“ říká v rozhovoru pro hokej.cz trenér Pavel Zuziak.

Stejně jako nadcházející evropský šampionát, i poslední turnaj proti sobě svedl reprezentační výběry do 16 let, byť ten český stále funguje pod hlavičkou patnáctky. Cokoli jiného než první místo by pro něj určitě bylo zklamáním, výsledkem tak potvrdil svou dominantní pozici ve střední Evropě.

Perfektně se naladil hned v první třetině úvodního duelu se Švýcarskem, kdy v rozmezí deváté a dvanácté minuty skóroval třikrát. „Pak bohužel došlo k takovému uspokojení z výsledku, ztratili jsme pohyb a předržovali kotouče. Tam jsme pustili Švýcarky do hry. Po druhé třetině jsme se ale zase vrátili k tomu našemu a k hru jsme už kontrolovali. Čtvrtý gól nás uklidnil,“ komentuje hlavní kouč Pavel Zuziak vítězství 4:1, které rozhodně má svou cenu. Vždyť Švýcarky také dodaly několik hráček z lednového MS do 18 let – včetně skvělé brankářky Saskie Maurerové, z níž měly naše juniorky v Přerově noční můry.

Následovala výhra 3:0 nad Německem, později druhým týmem turnaje. „První dva zápasy pro nás byly těžké. I Němkám jsme ale dali v rychlém sledu tři góly. Řekl bych, že jsme podali lepší výkon, odehráli jsme všechny tři třetiny v koncentraci. Měli jsme pohyb a Němky jsme nepustili do ničeho, co by extrémně ohrozilo naši bránu. Holky dělaly, co jsme si řekli,“ chválí trenér druhé utkání.

Foto: Martin Mašek

K čistému kontu si 24 zákroky došla Viktorie Švejdová, která stejně jako Eva Štumbaurová dostala na turnaji jenom jeden gól. A když už jsme nakousli téma osmnáctek, Německo v téhle kategorii letos postoupilo mezi elitu, takže proti českému týmu stála i spousta soupeřek pro příští mistrovství.

Na závěr přišla jednoznačná výhra 10:1 nad domácím outsiderem. Rodila se ale obtížněji, než by si děvčata přála. „Měli jsme pomalejší rozjezd, první třetinu jsme se trochu přizpůsobili hře Rakušanek. Chyběl nám pohyb, nenapadali jsme je v rozehrávce, takže se dostávaly i k nám. Až na konci třetiny jsme dali gól po vyhraném buly, což nás trochu uklidnilo,“ říká Zuziak.

Pak už se hokejistky rozstřílely. „Něco jsme si řekli v kabině, zjednodušili jsme hokej. Holky tam daly víc pohybu a střelby. Druhou třetinu jsme vyhráli 5:0 a bylo po zápase, ve třetí už si holky hokej vyloženě užívaly. Předvedli jsme i krásné akce, ze kterých padaly góly. Na ledě jsme už kralovali,“ hodnotí trenér závěrečný souboj.

Foto: Martin Mašek

Národní tým měl přitom jisté prvenství už po prvních dvou dnech turnaje. „Věděli jsme o tom, ale nemluvili jsme o tom. Potřebovali jsme udržet koncentraci. Když chybí, hraje se vám hůř a může dojít k podcenění. Na poslední zápas jsme se připravovali úplně stejně jako na první dva,“ těší Zuziaka, jenž k nejmladší reprezentaci nastoupil na začátku letošního ročníku.

V Rakousku se ovšem nemohl opřít o kompletní sestavu, a to hned z několika důvodů. Jednak chyběly Adéla Škrdlová s Natálií Mlýnkovou, které se účastnily olympijské kvalifikace s A-týmem a po návratu svými zkušenostmi určitě hodně pomůžou. Z nominace pak před odjezdem vypadla Tereza Mazancová, již nepustila do boje zlomená klíční kost.

Jedna pohroma za druhou se pak na tým valily během samotného průběhu turnaje. Začalo to zraněním Valentýny Černé na konci prvního duelu. „Neřekl bych, že to od Švýcarky bylo chtěné. Došlo ke srážce, Valča byla v předklonu a neviděla ji. Měla z toho slabší otřes mozku. S paní doktorkou jely do nemocnice, druhý den jsme ji nechali odpočívat a na třetí zápas už zase nastoupila,“ vysvětluje kouč.

Podobně nepříjemný scénář ale bohužel přinesl i zbytek víkendu. Ze hry byly postupně vyřazeny dvě z útočných tahounek, Barbora Machalová a kapitánka Kristýna Kaltounková... „Machy pravděpodobně vjela do rýhy. Narazila ramenem do mantinelu, takže ho má pochroumané. Kalty pak v úniku na bránu dvě Rakušanky křížily cestu, padly jí pod nohy, a tím ji podrazily. Kalty najela na mantinel a pochroumala si krk.“ Žádné ze zranění by ale nemělo mít delší následky. „Doufám, že se holky brzo dají dohromady,“ dodává Pavel Zuziak jedním dechem.

Foto: Martin Mašek

Teď už se sezona výrazně krátí, hokejistkám do šestnácti let chybí poslední dva měsíce do mistrovství Evropy. Další kemp čeká nejmladší reprezentaci na konci března, ale tady nepůjde úplně o ladění týmu na samotnou akci. Pravděpodobně někde ve středu republiky se sejde při příležitosti dalšího náborového víkendu. „Tam chceme vzít opravdu holky do patnácti let, které nedostaly moc šancí na těchhle turnajích,“ popisuje Zuziak své záměry.

Plány pro závěr sezony se v posledních týdnech hodně ladily a ještě budou ladit. Jedno je ale jisté. Po dlouhých letech bude v českém kalendáři chybět Geneve Futur Hockey Challenge, tradičně silně obsazený turnaj v Ženevě, který Češky několikrát vyhrály. Letos jejich účasti zabránil nejen špatný termín, ale i bídná komunikace současných organizátorů.

Od 27. do 30. dubna už se ale v Budapešti porvou se zbytkem kontinentu na turnaji, který slibuje velkou kvalitu. „Předtím uděláme v České republice čtyřdenní kemp, ze kterého rovnou odjedeme do Maďarska. Ještě nevíme kde, protože jde o konec dubna, takže sháníme led a ubytování,“ dodává trenér českých nadějí Pavel Zuziak.

Výsledky turnaje čtyř v Radentheinu

ŠVÝCARSKO – ČESKO 1:4 (0:3, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 32. Zimmermannová (Forsterová) – 9. Kaltounková (Čajanová, Škorpíková), 12. Kaltounková, 12. Machalová (Jandušíková), 53. Škorpíková (Dýcková, Hájková).
Vyloučení: 3:5, navíc Accolaová (Švýcarsko) trest ve hře.
Využití: 1:0.

RAKOUSKO – NĚMECKO 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

ČESKO – NĚMECKO 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Machalová (Seroiszková), 14. Seroiszková (Dýcková, Machalová), 19. Dýcková (Machalová, Seroiszková).
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Střely na branku: 34:24 (12:7, 8:10, 14:7).

RAKOUSKO – ŠVÝCARSKO 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

NĚMECKO – ŠVÝCARSKO 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

ČESKO – RAKOUSKO 10:1 (1:0, 5:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 19. Kotounová (Kaltounková), 23. Čajanová (Škorpíková, Krsová), 27. Pejšová (Dýcková, Šmajdová), 29. Sarnovská (Fabšicová, Kotounová), 31. Čajanová (Škorpíková, Šmajdová), 33. Hájková (Seroiszková, Sýkorová), 44. Seroiszková (Dýcková, Sýkorová), 54. Sarnovská (Sýkorová, Dýcková), 58. Škorpíková (Čajanová, V. Černá), 60. Seroiszková (Dýcková, Hájková).
Vyloučení: 2:2.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 42:10 (12:2, 16:4, 14:4).

Konečná tabulka

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 3 3 0 0 0 17:2 9
2. Německo 3 2 0 0 1 7:3 6
3. Švýcarsko 3 1 0 0 2 7:6 3
4. Rakousko 3 0 0 0 3 1:21 0

Soupiska českého týmu

Brankářky:
Eva Štumbaurová (Český Krumlov), Viktorie Švejdová (Liberec).

Obránkyně:
Kristýna Hájková (Skuteč), Viktorie Chladová (Ledeč nad Sázavou), Daniela Pejšová (Chomutov), Vanda Krsová (Klatovy), Anna Kotounová (Tábor), Pavlína Vlková (Třebechovice pod Orebem), Klára Jandušíková (Cherokees), Vivien Šmajdová (Cheb).

Útočnice:
Valentýna Černá (Pardubice), Anna Fabšicová (Strakonice), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou), Zuzana Černá (Benešov), Klára Seroiszková, Patricie Škorpíková (obě Karviná), Agáta Sarnovská (Litoměřice), Nikol Nepokojová (Chotěboř), Sára Čajanová (Zlín), Karolína Sýkorová (Liberec), Kristýna Kaltounková, Nikola Dýcková (obě Jihlava).

Realizační tým:

Manažer: Martin Mašek
Hlavní trenér: Pavel Zuziak
Asistent trenéra: Roman Kosina
Trenér brankářek: Vratislav Vajner
Lékařka: MUDr. Andrea Jakešová
Kustod: Josef Polenský

Foto: Martin Mašek

Foto: Martin Mašek

Foto: Martin Mašek

Foto: Martin Mašek

Foto: Martin Mašek

Foto: Martin Mašek

Foto: Martin Mašek

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz