Alkohol, drogy a pět let bez hokeje. Teď má veterán novou šanci

Foto: iltalehti.fi

6. srpna 2015, 17:06

Jan Šimek

Psal se rok 2010, když finský útočník Marko Jantunen ukončil po čtyřech sezonách v Lahti svou bohatou profesionální kariéru. Pak propadl alkoholu a drogám, které rozprášily jeho do té doby pohodový život. Rodina s ním přerušila veškerý kontakt a v polovině října loňského roku byl kvůli dopravním přestupkům pod vlivem drog dokonce odsouzen na tři měsíce. Nyní dostal Jantunen novou šanci. V týmu z finského městečka Hollola bude ve čtvrté nejvyšší soutěži dělat hrajícího asistenta trenéra.

Přitom nejde o žádné ořezávátko. Rodák z Lahti platil za obávaného útočníka. Jeho statistiky hovoří za vše. Ve finské elitní soutěži nastřílel v 520 zápasech 170 gólů a na 244 jich nahrál, získal dvě stříbrné medaile. Náramně se mu dařilo i mezi švédskou smetánkou, kde odehrál 374 utkání, ve kterých nasázel 123 branek a připsal si dalších 137 asistencí.

Vedle tří druhých míst se v roce 2002 stal s Färjestadem mistrem Švédska. Pak se přesunul do rodného Finska. Válel za Jokerit, ze kterého si na chvilku odskočil do švédské Timry. Kariéru pak uzavřel v roce 2010 doma v Lahti. Už předtím však začaly stoupat na povrch jeho problémy.

„Jako hráč jsem byl sebekritický a ambiciózní. V civilním životě se mi to nepodařilo. Chci se omluvit rodině, manželce a dětem. Bylo to pro ně utrpení.“

„Jantunen je velmi pozoruhodný hráč s úžasnou rychlostí, skvělým pohybem a vynikajícími technickými dovednostmi,“ stojí v krátké charakteristice hráče na respektovaném hokejovém serveru Eliteprospects.com. Taky si ale rád přihnul a u jedné skleničky nezůstalo. Do toho přišly drogy a vypěstovaná závislost na amfetaminu.

Poprvé prý drogy zkusil, když mu bylo 37 let, o šest let později přišel o všechny své úspory a ztratil kontakt s rodinou. „Musím přiznat, že jsem byl posedlý amfetaminem. Zamiloval jsem se do něj. Teď už vím, že je to ďábel,“ řekl Jantunen pro finský deník Iltalehti.

Alkohol, smrt kamaráda, vězení. Hanzal teď dostal šanci v Trenčíně

Pod vlivem drog či v opilosti spáchal celkem patnáct dopravních přestupků. Musel platit hromadu pokut, sebrali mu řidičský průkaz, dostal tříměsíční podmínku a navrch musel vykonávat obecně prospěšné práce. Nyní je ve svých 44 letech zpátky u hokeje. „Bylo to pět let. Nyní nadešel čas se vrátit k tomu, co umím a miluju,“ tvrdí na webu HC Giants, kde by měl v letošní sezoně působit jako hrající asistent trenéra.

„Potkal jsem jej poprvé před několika měsíci. Byl v mnohem horším stavu, a to jak psychicky, tak fyzicky, než dnes. Teď se zdá, že opravdu chce změnit svůj život. Nabízíme mu šanci, zbytek je na něm,“ uvědomuje si sportovní ředitel klubu Kari Mäkitalo.

„Jako hráč jsem byl sebekritický a ambiciózní. Snažil jsem se o úspěch. V civilním životě se mi to nepodařilo. Chci se omluvit rodině, manželce a dětem. Bylo to pro ně utrpení,“ dodává Jantunen na závěr. Dokáže se postavit zpátky na nohy?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz