Altrichter si zase zvyká v novém. Za mořem teď získal ocenění

Jakub Altrichter | Foto: Stephanie Lyn Photography, waterlooblackhawks.com

Vstup do nové, zámořské štace loni zhatilo českému mladíkovi Jakubu Altrichterovi zranění. Po výměně mu start druhé sezony sedl velmi dobře, v USHL byl vyhlášen nejlepším útočníkem týdne.

Mladší ze synů bývalého výtečného brankáře Martina Altrichtera oslavil koncem července dvacáté narozeniny, přesto už toho v hokeji zažil hodně. Několik klubů vystřídal i v české mládeži, před čtyřmi roky se vydal do Švédska, kde ho ale – podobně jako spoustu ostatních nadějí – hodně otrávila covidová stopka v soutěžích.

Dostal alespoň malou příležitost nakouknout do druhé nejvyšší švédské ligy, což se mu povedlo jako druhému nejmladšímu Čechovi po Davidu Pastrňákovi. Mihnul se i v prvoligovém Šumperku.

Jakub Altrichter v dresu reprezentační dvacítky

Jakub Altrichter v dresu reprezentační dvacítky | Foto: Karel Švec, Český hokej

Před sezonou 2022/23 nicméně účastník MS do osmnácti let zvolil kompletně novou štaci. Zajistil si angažmá na Nothern Michigan University, logickým mezikrokem tak byla americká juniorská soutěž USHL.

V dresu Green Bay odehrál jen 23 zápasů, v nichž zaznamenal 12 bodů (1+11). Na vině bylo zranění, které ho vyřadilo ze hry na tři a půl měsíce. Letos v září putoval v rámci výměny do Waterloo, kde to z českých prospektů dobře znají Matěj Blümel či Ondřej Pšenička.

Zdá se, že i Altrichterovi by to v dresu Black Hawks mohlo šlapat.

Waterloo o minulém víkendu zakončilo šňůru šesti zápasů mimo svou arénu výhrou 5:2 v Chicagu a následně v domácí premiéře zdolalo Omahu 4:3. Český útočník pomohl k oběma výhrám shodnou porcí gólu a nahrávky, za což si následně od vedení soutěže vysloužil ocenění pro nejlepšího útočníka týdne.

Pikantní je skutečnost, že Jakub Altrichter v obou případech skóroval ve vlastním oslabení! Aktuálně má místo na centru druhé formace. V kabině si – minimálně po stránce jazykové – nejlépe rozumí se slovenským forvardem Adamem Žlnkou, jehož loni draftovala Arizona.

Do nového ročníku nejvyšší americké juniorské soutěže se dosud zapojili čtyři čeští hokejisté. Tři z nich patří mezi overage hráče – kromě Altrichtera také obránce Tomáš Machů a brankář Jakub Krbeček. Mimo Krbečka prožívá premiéru v USHL rovněž o dva roky mladší zadák Martin Máša.

Statistiky Čechů v United States Hockey League

Jakub Altrichter (Ú, 2003, Waterloo Black Hawks) – 4 z, 5 b (2+3), 4 TM, +1
Tomáš Machů (O, 2003, Youngstown Phantoms) – 7 z, 2 b (0+2), 18 TM, +1
Martin Máša (O, 2005, Lincoln Stars) – 5 z, 1 b (0+1), 2 TM, +2

Jakub Krbeček (B, 2003, Sioux City Musketeers) – 4 z, 2 v, úsp. 82,0 %; prům. 4,46; 0 ČK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz