Astana je pryč, Laco bude Pirátem. Věřím, že nám to s Růžičkou klapne, říká

Foto: Petr Kotala, cslh.cz

2. června 2016, 11:30

Václav Jáchim

V brankovišti chomutovských Pirátů se během loňské sezony protočilo několik gólmanů, jako jednička končil ročník Slovinec Robert Kristan. Nyní hlásí nástup další maskovaný muž ze zahraničí. Ačkoli byl ve výhledu údajně také Jakub Štěpánek, severočeský klub podepsal Jána Laca (na snímku). Slovenský reprezentant a vicemistr světa 2012 strávil pět sezon v KHL, dvě poslední v kazašské Astaně. "Měl jsem tam smlouvu, ale ročník nebyl nejpovedenější," komentuje v rozhovoru pro deník Šport předčasné loučení.

Trenér Andrej Nazarov vsadil na kazašského reprezentanta Vitalije Kolesnika z Jaroslavle, přišel rovněž Henrik Karlsson, jenž dosud chytal za Jokerit Helsinky. Laco musel z kola ven. "Beru to jakou součást byznysu, i když přiznávám, že jsem chtěl v Astaně zůstat. Ale nebudu brečet. V klubu mi oznámili, že se mnou nepočítají, podle reglementu KHL mi musí vyplatit odstupné. Z mého pohledu je třeba připravit se na další sezonu," hlásí.

Ještě před pěti lety o jeho schopnostech nikdo moc nevěděl, ovšem sezonu 2011-12 strávil Laco v týmu Lev Poprad a neskutečně zazářil. Probil se do slovenského národního týmu a coby brankářská jednička jistil tažení týmu Vladimíra Vůjtka za senzačním stříbrem na šampionátu v Helsinkách. Laco pak dva roky strávil v ukrajinském Doněcku, další dva v Astaně. Nyní míří do české extraligy, konkrétně do Chomutova.

"V Kontinentální lize jsem měl pár nabídek, ale moc se mi nelíbily. Šlo o slabší kluby. Přehodnotil jsem všechny možnosti a nakonec se rozhodl pro Piráty," připomíná čtyřiatřicetiletý rodák z Liptovského Mikuláše. Chomutovský klub loni postoupil mezi tuzemskou elitu a sezonu ukončil ve čtvrtfinále play off s Libercem, před dalším ročníkem ambice neklesají. I když momentálně není jasné, zda organizace dál setrvá na severu Čech. Majitelé Pirátů žádají o větší podporu od města, ve hře je případné stěhování do Kladna.

Piráti stále věří, že všechno zůstane při starém. A v dobré se obrátí. Laco má o nové štaci dostatek základních informací. "V Chomutově je výborné zázemí, zimní stadion i věci okolo. Oslovilo mě, že se klub chce posouvat stále výš," říká. Těší se na spolupráci s trenérem Vladimírem Růžičkou, jehož zatím znal jen zprostředkovaně. "Samozřejmě vnímám jeho úspěchy a věřím, že nám bude spolupráce klapat," dodává.

Laco se do přípravy zapojí poté, co absolvuje blok individuálních tréninků. Po minulé sezoně dle svých slov zhruba měsíc odpočíval, nyní má za sebou stejné období v plné zátěži. "Tréninky jsme si zpestřili spinningom, dvakrát jsem byl i boxovat. V Liptovském Mikuláši máme stále k dispozici led, což je dobré. Koncem měsíce tu organizujeme kemp pro mladé gólmany," přibližuje. Nejlepší brankář MS 2012 stále myslí také na slovenský národní tým. Letošní MS vynechal, do budoucna je připraven. "Když bude všechno v pořádku a vydrží zdraví, tak si reprezentační dres rád opět obléknu," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz