Balaštík ukončil kariéru, je z něj agent. Už jsem v sobě neměl oheň, říká

Foto: hokej.zlin.cz

Nejen Petr Čajánek a Petr Leška, aktivní kariéru po minulé sezoně ukončil také Jaroslav Balaštík. Výtečný střelec a hokejista, který si zahrál na mistrovství světa či v NHL, udělal životní rozhodnutí docela v tichosti. Jeden z elitních tahounů zlínské hokejové dynastie se rozhodl už na jaře. "Všechno jsem si vyhodnotil, probral to s rodinou. Do hokeje jsem už neměl takovou chuť. Když tomu člověk nedává sto a víc procent, což já byl zvyklý, nemá to cenu," říká v rozhovoru pro hokej.cz.

Jeho hlas je uvolněný, o velké změně vykládá upřímně a vyrovnaně. "Začínám novou kapitolu, což je pro každého těžké. Ale všichni víme, že hokej nejde hrát pořád, konec jednou potká každého. Já o tom přemýšlel v minulé sezoně a na jaře si řekl, že toho nechám. Rozhodnutí ve mně uzrálo, řekl jsem o něm svému agentovi Aleši Volkovi, který mi pak navrhl, jestli s ním nechci spolupracovat," popisuje.

Moje kariéra byla lepší, než jsem jako malý kluk čekal

Balaštík kývl. Zůstat u svého sportu vždycky chtěl, byť uvažoval o jiné roli. "Lákala by mě trenéřina, nezříkám se toho, ale teď si zkusím práci agenta. S Alešem jsme se dohodli, že se zapojím do práce na Moravě. Budu pro ALVO Sport vyhledávat potenciální klienty a spolupracovat s těmi, kteří už do společnosti patří. Mým úkolem je co nejvíc pomoci Alešovi, Lukášovi Hronkovi a především hráčům, aby se jejich kariéra rozvíjela správným směrem," připomíná.

S novou činností už začal. "Poprvé to bylo na Memoriálu Ivana Hlinky, kde jsem měl možnost dívat se na juniorský hokej z tribuny. Dělal jsem si obrázek, co hráči umí, kde je třeba tlačí bota. Musím říci, že mě to chytlo. Veliká zkušenost," naznačuje. Skoro před 20 lety sám hrával za osmnáctku a dvacítku, dobře ví, co mladý hokejista prožívá. "Určitě ano a myslím, že mi to může teď v práci agenta přijít vhod. Tyhle věci zkusím předat dál. Už jsem se do toho pustil. Jezdím po stadionech na Moravě, chodil jsem na přípravy, teď se blíží start extraligy mladšího dorostu a dalších soutěží," hlásí.

Díky nové práci ani nemá čas příliš myslet na to, že ještě sám nedávno přeskakoval mantinel a bojoval s nejlepšími. "Pro každého je to nepříjemné, ale konec beru jako realitu," říká. Neplánuje hokej v nižší soutěži, ani třeba mezi amatéry a kamarády. "Pro radost jsem ho hrál celý život, moje hokejová kariéra byla lepší, než jsem jako malý kluk čekal. Na jaře ve mně dozrálo rozhodnutí, že už dál pokračovat nebudu. Můj konec je definitivní!" zahání jakékoli případné pochybnosti.

Roky s hokejem byly krásné, ale z minulosti se žít nedá

Člen Klubu hokejových střelců a vicemistr světa 2006, jenž si na šampionátech zahrál také v letech 2003 a 2007, se má rozhodně čím pochlubit. Za 16 extraligových sezon sehrál 850 utkání, nastřílel 325 branek a přidal 258 nahrávek. Během dvou let v NHL nastoupil za Columbus k 74 zápasům, vstřelil 13 branek. Část ročníku 2002-03 strávil ve finské Hämeenlinně, později válel za švédský Jönköping. Fanoušci ovšem budou mít Balaštíka navždy spojeného především se zlínským klubem, tuzemskou nejvyšší soutěž hrál ještě za Mladou Boleslava a v závěru uplynulé sezony za Liberec.

Trojnásobný nejlepší střelec Tipsport extraligy má na pažbě dva tituly se Zlínem v letech 2003 a 2014, z vrcholové scény odchází ve stejné době jako jiní zlínští bardi Petr Čajánek a Petr Leška. "Oba jsou ročník 1975, dalo se svým způsobem očekávat, že kluci po minulé sezoně skončí. Nedá se nic dělat, roky nikdo nezastaví, já to přesně takhle beru. Určitě spolu budeme dál v kontaktu, hokeje jsme nechali, ale život jde dál." Víc se prý vídá s Petrem Leškou. "Konzultujeme některé věci, jsme kamarádi i mimo led," říká.

Ještě loni vedle sebe nastupovali v jednom útoku, během léta zlínští kumpáni otevřeli novou životní kapitolu. "Já si na jaře chtěl nejprve trošku odpočinout. Věděl jsem, že končím, chyběla mi chuť a motivace, bez níž hokej dělat nejde. Neměl jsem v sobě takový ten oheň," reaguje. Když definitivně zamával aktivnímu hraní, měl čistou hlavou. "Roky s hokejem byly krásné, ale z minulosti se žít nedá. Jsem moc rád, že mohu pomáhat v kanceláři Aleše Volka. Dal jsem se na práci agenta a moc se těším. Začíná zase něco nového," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz