Bez investic do mládeže nebude Nagano. Ke svazu se přidá i ministerstvo

Foto: Karel Švec, cslh.cz

17. ledna 2017, 13:10

Václav Jáchim

Hokejový svaz za poslední roky stabilizoval ekonomickou situaci, jeho šéf Tomáš Král na další etapu vyhlásil snahu o vylepšení výchovy mládeže a zkvalitnění sportovní oblasti. Vedení ČSLH v tomto ohledu podniká různé kroky, v akci jsou vybrané projekty, které mají i finanční podporu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). "Ze strany ministerstva je největší za dobu, co jsem ve funkci. Věřím, že se podaří prosadit chystané záměry," konstatuje Král (na snímku).

Během tiskového brífinku na půdě ministerstva se jeho zástupci i první muž českého hokeje vyjádřili ke konkrétní formě podpory a k jednotlivým projektům, jež mají napomoci především náboru malých hráčů a rozvoji v oblasti mládežnického hokeje. "Od 90. let jsme zaznamenali velký propad, základna se velmi snížila. Kupříkladu v Praze bývalo dvanáct klubů s dětskými mužstvy, dneska jich je šest. Sestupný trend se podařilo zastavit, teď se snažíme o to, abychom k našemu sportu přitáhli další zájemce," připomíná Král.

Současné poměry se liší od těch, co panovala před 20 nebo 30 lety. "Vnímám větší náročnost pro rodiče, kteří nemají tolik času absolvovat s dětmi tréninky či zápasy. Hokej je pořád braný jako finančně nákladný sport, ale my se našimi akcemi snažili tohle hledisko změnit. V roce 2011 odstartoval projekt Pojď hrát hokej, celkově jsme dětem poskytli výstroj za 65 miliónů korun, což významně ulehčilo situaci klubům a zejména rodičům," říká Král.

Svaz má zájem, aby u malých capartů nehrálo roli, zda si hokej mohou dovolit jejich rodiče. "Třeba ve Spartě nebo v Kobře Praha neplatí děti příspěvky za první dva roky. U základen jsou částky nízké, případně děti neplatí skoro nic. Později se příspěvky pohybují zhruba kolem šesti tisíc ročně. Proto já nesdílím názor, že po ulicích běhá spousta Jágrů, jelikož na to jejich rodiče nemají peníze. Pokud je malý hráč ze sociálně slabé rodiny, případně žije jen s jedním rodičem, v klubech se to řeší tak, že dotyčný neplatí nic. Snažíme se v tomto směru vytvářet opravdu kvalitní podmínky," zdůrazňuje šéf svazu.

Další podpora se týká finančního ohodnocení pro kvalitní trenéry. Počet profesionálních koučů mimo extraligu a hlavní město stoupl z 20 na 65. Součástí akce Pojď hrát hokej je i tzv. Týden hokeje, díky němu si mohu malé děti zdarma vyzkoušet, co hokej vlastně obnáší. Pilotní fáze se na přelomu září a října zúčastnilo 25 klubů, v lednu jich bude 136. Na podzim se zapojilo 800 dětí. "Pro kluby to bylo technicky náročnější, ale všude to zvládly. Kromě náboru dětí se zaměřujeme také na komunikaci s rodiči, protože oni jsou ti, které malé hráče v hokeji podporují," dodává Milan Hnilička, vedoucí oddělení rozvoje hokejového svazu.

Pomoc ČSLH poskytlo i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, do oblasti dětského hokeje loni putovalo 40 miliónů korun, což je dvojnásobek s porovnáním s rokem 2010. "Pokud chceme najít nového Jágra a zopakovat olympijský triumf z Nagana 1998, musíme nejprve dostat děti na sportoviště. Je zásadní, aby svazy začaly používat dotace z MŠMT také k projektům, které přivedou rodiče s dětmi ke sportu. Úspěchy akcí Pojď hrát hokej a Týden hokeje jsou dokladem, že tato snaha funguje, ministerstvo podobná nábory bude podporovat i nadále," informuje Simona Kratochvílová, náměstkyně pro řízení sekce sportu a mládeže MŠMT.

V roce 2016 vynaložil hokejový svaz na hokejovou mládež 110 miliónů korun, ministerstvo poskytlo 40 miliónů. Pro srovnání - v roce 2009 činily náklady ČSLH do oblasti mládeže 50 miliónů a příspěvek od ministerstva 18,3 miliónů korun. Vedení českého hokeje nyní může využívat zdrojů, které svaz vydělal na domácím mistrovství světa 2015. "Když jsme počítali investice do dalších let, s výnosy ze šampionátu vydržíme zhruba do roku 2019. Pokud potom nezískáme větší pomoc ze státního rozpočtu, museli bychom některé projekty výrazně omezit. Což by byla obrovská škoda," doplňuje Tomáš Král.

Zástupci MŠMT potvrdili, že hokeji a sportu obecně hodlají podporu poskytovat. V minulých letech byla a stále je tahle oblast podhodnocena, přitom sportování přispívá ke zdravému životnímu stylu a ti nejlepší dělají České republice vynikající reklamu v zahraničí. Sport obecně by se měl dostat mezi dlouhodobé priority státu. "Ministerstvo školství má deset programů, mezi něž patří mládež a reprezentace. Snažíme se také pečovat o sportovní majetek a pořádat různé sportovní akce. U ČSLH mimo jiné oceňujeme, jak se stará o zdravotně postižené sportovce, národní mužstvo ve sledge hokeji patří k nejlepším na světě. Jedním z našich záměrů je i to, že bychom chtěli víc podpořit ženský hokej," konstatuje závěrem Zdeněk Bříza, ředitel odboru sportu MŠMT.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz