Bitvu na Hané šťastně rozsekl Řípa. Diváci viděli gól dřív než já, směje se

Foto: hc-olomouc.cz

26. března 2015, 9:45

Jan Šimek

Olomoučtí hokejisté vstoupili do barážové války úspěšně. V úvodním souboji s houževnatým protivníkem z Českých Budějovic Hanáci dvakrát vedli, ale jejich soupeř vždy dokázal srovnat krok. Ještě necelých osm minut před koncem byl stav vyrovnaný, ale pak se před branku probil domácí útočník Jiří Řípa a z otočky naslepo procedil puk mezi betony brankáře Bláhy. Krátce po něm se trefil ještě Knotek, který potvrdil výhru moravského celku.

„Byl to důležitý zápas. Do baráže jsme chtěli vstoupit vítězně, což se nám povedlo, takže jsme spokojeni. Trochu i s předvedenou hrou, ale na začátku tam byla nervozita a to musíme zlepšit. Neměli jsme klid na hokejce, musíme se s tím v hlavách vypořádat,“ velí Jiří Řípa.

Z čeho pramenila tak velká nervozita? „Asi je to tím, že máme co ztratit. Když můžete postoupit, máte to trošku jednodušší, jdete do toho s nadšením. Kdežto když se musíte udržet, je to pro psychiku horší,“ myslí si olomoucký útočník.

Kohoutům jasně patřila úvodní desetiminutovka zápasu, ve které je do vedení poslal Matai. Motoru na nohy pomohlo vyloučení domácího beka Vyrůbalíka. Teprve v přesilovce se totiž Jihočeši dostali poprvé výrazněji do hry. „Hra se pak srovnala. Vyloučeným se asi nevyhneme, ale musíme eliminovat jejich počet, aby jich v dalších zápasech bylo co nejméně,“ zvedá prst produkt jihlavského hokeje.

Postupem času se České Budějovice dostaly do hry a začaly pořádně kousat. „Druhá třetina z naší strany nebyla dobrá. Dali jsme gól na 2:1, ale hosté hned vzápětí srovnali, což nás trošku zaskočilo. Chvíli trvalo, než jsme se z toho vzpamatovali,“ přiznává jedenatřicetiletý hokejista.

Domácím borcům nepomohla ani dvojnásobná početní výhoda, kterou Hanáci sehráli katastrofálně. „Vůbec nám to nešlo, budeme se na to muset podívat na videu a trošku potrénovat přesné nahrávky. Dáváme si to na brusle nebo do bekhendu, takže obránci mají čas se pohybovat. Kdybychom si přihrávali rychle a přesně, měli by to těžší,“ tuší ŘípaA pískot? „Ten se musí přežít, nesmíme si jej všímat,“ dodává.

V 53. minutě přišla jeho velká chvíle. S pukem se hnal z pravé strany k brance Motoru, před ní prudce zabrzdil, rychle se otočil a z takřka nulového úhlu procpal kotouč nezištně do branky. „Vůbec jsem nečekal, že by z toho mohl být gól. Nejdřív jsem to chtěl natlačit do branky bekhendem, ale měl jsem to zavřené, tak jsem se otočil. Zkusil jsem to z otočky a nějak to tam propadlo, ani nevím jak. Diváci ten gól viděli dřív než já, protože jsem stál zády k brance,“ usmívá se forvard, který v Olomouci nastupuje už sedmým rokem.

Po jeho zásahu přidal svou druhou trefu v utkání Knotek a pečetil důležitou první výhru Olomouce v letošní baráži. „Hodně jsme chtěli vyhrát, což se nám povedlo a jsme za to rádi. Je to důležité i pro sebevědomí, abychom nebyli nervózní,“ potvrzuje střelec vítězné branky.

Nyní čeká olomoucké hokejisty dlouhá cesta do Chomutova, kde je pro ně v pátek připravena velmi těžká prověrka. „Je to pravda, navíc venku. V zádech ale máme vítězství, které nás může do příštích zápasů podpořit,“ uzavírá Jiří Řípa.

Sestřih utkání Olomouc - České Budějovice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz