Bure se vzdal amerického občanství. A nevyloučil vstup do politiky

21. února 2017, 12:22

Václav Jáchim

Patří k nejlepším ruským hokejistům všech dob, dlouho plánoval život za Atlantikem, ale poslední dobou je v případě Pavla Bureho všechno jinak. Někdejší úžasný bruslař a střelec, jenž ničil gólmany coby lídr Vancouveru, New York Rangers nebo Floridy, už není občanem Spojených států. Ruská média zjistila informaci z dokumentů Ministerstva financí USA. "Je to pravda, amerického občanství jsem se vzdal už před rokem," uvedl Bure v rozhovoru pro web nsn.fm.

Zvěst vyplula na povrch s velkým zpožděním. A možná i trochu náhodou. "Nikde jsem o tom nemluvil, protože tohle je vyloženě moje věc. V Americe jsem začal hrát a žít od roku 1991, vždycky jsem přitom říkal, že domov mám v Rusku. Posledních šest let žijeme s rodinou v Moskvě, americký cestovní pas k ničemu nepotřebuji," vysvětlit.

Dřív měl stříbrný medailista z olympiády v Naganu jiné plány. Bure se usadil na Floridě, v roce 2006 sice byl generálním manažerem ruské reprezentace na hrách v Turíně, ovšem budoucnost spíš viděl v zámoří. Bývalý ruský útočník odmítl trenérské nabídky, chystal se působit jako konzultant, možná přemýšlel o možnosti zapojit se v některé z organizací NHL.

Ovšem posléze se stále častěji začal vracet do vlasti, kde nakonec zakotvil. V současnosti se Bure podílí na hokejových projektech, je mj. prezidentem veteránské Světové ligy legend. Hraje za ruský tým starých pánů, možná se pustí i do politiky. Když ho žurnalisté z agentury Národní služba novinek oslovili s dotazem, zda právě tohle není důvod, proč se vzdal amerického občanství, Bure se podrobněji nevyjádřil. Vstup do politiky nicméně nevyloučil. "Může se stát cokoli, zatím nic konkrétního říci nemohu," uvedl trošku mnohoznačně.

O Burem je známo, že má dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Angažuje se v programu Noční hokejové ligy, jejíž vyvrcholení hraje každým rokem na jaře i samotný Putin. A Bure nastupuje v jeho týmu. Zatím ovšem není jasné, v jakých službách do politiky nastoupí. A zda vůbec. Oficiálně dosud nic neoznámil, zrušením amerického občanství ovšem určitý signál vyslal. Minimálně s ohledem na to, kde hodlá nadále žít a působit. Na americký cestovní pas v minulosti čekal dlouho, podstoupil stejný proces jako jiní Evropané v NHL. Teď je z Bureho jen a pouze Rus, což v tamním hokejovém prostředí mnozí oceňují.

"Jestliže se takhle rozhodl, je nutné se k tomu postavit s velkým respektem. Vůbec nepochybuji, že Pavel přinesen hodně pozitivního ruskému hokeji," řekl Alexander Medvěděv, člen vedení  a jeden ze zakladatelů KHL. Bývalý obránce Vjačeslav Fetisov byl krokem Bureho překvapen. "Mluvíme se spolu často, ale o tomhle řeč nepadla. O motivech rozhodnutí nevím, zřeknutí se amerického pasu znamená, že Pavel je teď pouze ruským občanem. Možná má své plány, možné je to spojené se situací, která nastala. Bylo by dobré zeptat se přímo jeho. Každopádně Buremu přeji hodně sil," vzkázal Fetisov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz