Bykov řešil problémy, kterými jsme se zabývali před třiceti lety, tvrdí Viktor Tichonov

26. května 2011, 9:00

Václav Jáchim

Značnou kritiku po olympijských hrách ve Vancouveru ještě ustál, tlak odborníků i veřejnosti po letošním mistrovství světa už nikoli. Vjačeslav Bykov u ruské reprezentace skončil, s ním i asistent Igor Zacharkin, který byl mnohým trnem v oku vzhledem k jeho chování a stylu komunikace. Sborná bude mít po pěti letech nového hlavního kouče, všechno ukazuje na Zinatulju Biljaletdinova z Kazaně, určitou nabídku prý před časem dostal také Oleg Znarok, jenž pro změnu skončil na střídačce lotyšského výběru. Bykov se Zacharkinem jsou nyní každopádně bez práce, vedle ruského svazu s nimi nadále napočítá ani mistrovská Ufa.

Ačkoli verdikt oficiálně padl ve čtvrtek, klíčové osoby ruského hokeje měly jasno už o víkendu. Bykov se Zacharkinem nemohli pozici udržet, čtvrté místo z Bratislavy totiž Rusy neuspokojilo. Reprezentační výběr navíc předváděl mizerné výkony, nehrál týmově. Nebýt čtvrfinálového skalpu Kanady, vracel by se do vlasti v ještě horším rozpoložení.

Proti trenérům sílily hlasy už dřív, především tedy směrem k Zacharkinovi. Tenhle Bykovův kolega naštval spoustu trenérů a bývalých reprezentantů arogantním chováním, kritiku odrážel zbytečnými útoky - občas i docela neslušnými. Veteráni ruského hokeje po šampionátu napsali otevřený dopis, v němž se ani slovem nezmínili o Bykovovi, na srdci jim ležel jen Igor Zacharkin. Tedy chlapík, který nemá hráčskou minulost a trenérské uznání si získal údajně působením ve Švédsku.

Bykovův asistent to neměl jednoduché už dřív, ale dokud sborná vozila medaile z mistrovství světa, kritici byli potichu. V Quebeku 2008 a Bernu 2009 získala zlato, předtím v Moskvě bronz, loni v Kolíně nad Rýnem z toho bylo stříbro, kterým Rusové po finálové porážce s Čechy pohrdali. Letos by finálovou účast bezpochyby brali, na trenérskou změnu by pak patrně nedošlo.

Takhle byla jejich pozice neudržitelná. "Na zasedání výkonného výboru jsme si pozvali Bykova, aby zhodnotil šampionát, a musím říci, že to bylo slabé! Řešil problémy, kterými jsme se zabývali před třiceti lety," řekl pro server sportbox.ru legendární Viktor Tichonov (na snímku). Svého svěřence v minulosti hájil, zkušenému odbnorníkovi se trenérská práce Bykova líbila. Teď pro něj má jen ostrá slova.

"Jeho hodnotící řeč se nelíbila nikomu, když pak členové výboru hlasovali o setrvání trenérů ve funkcích, všech sedmnáct jich bylo pro odvolání. Bykov mluvil o plánech a další přípravě, naznačil, co by chtěl v budoucnbu realizovat. Vznikla ale otázka, co tedy dělal uplynulých pět let? Proč se změnami nezačal dřív," ptal se Tichonov.

Hokejové Rusko těžce nese, že sborná na mistrovství světa neuspěla. Respekt Bykova je pryč, dřívější úspěchy nikoho nezajímají. "Být na jeho místě, rozebíral bych, proč jsme v situacích pěti proti čtyřem nedali na Slovensku ani jeden gól. Proč Alexander Ovečkin nastupoval na místě, které mu není vlastní. Proč jsme nehráli ani v jednom zápase týmově. Těch "proč" je spousta, jenže odpovědí jsme se od Bykova nedočkali," pálil ostrými Tichonov.

Nešetřil ani Zacharkina. "Bykov při jednání mlčel, Zacharkin se snažil něco vysvětlit. Odpověděl jsem mu po svém. Abych řekl pravdu, už kdysi v CSKA jsem byl proti tomu, aby tenhle člověk působil v klubu jako asistent. Ale Bykov řekl, že bez Zacharkina pracovat nebude. U sborné je posléze podržel Vladislav Treťjak. A vidíte, co z toho nakonec vyšlo," kroutil hlavou Tichonov.

Bývalý vládce CSKA Moskva i sovětské sborné býval zvyklý na zlaté medaile, má jich doma rekordní hromadu. Ovšem v 90. letech prožíval ruský hokej krizi, od jara 1993 čekal na titul mistrů světa až do roku 2008. To už stál u kormidla Bykov. Zasmušilý a navenek chladný kouč zavedl u mužstva demokracii, s hráči jednal jako rovný s rovným, silnou generaci vedl od vítězství k vítězství.

Jenže poslední dobou přestávala chemie fungovat, výsledky nebyly jako dřív. Rusové například velmi težce nesou, že během tří týdnů třikrát prohráli s Českou republikou. Už v Bratislavě bylo znát, že jsou Bykov se Zacharkinem pod obrovským tlakem. Jejich odchod se zdál být nevyhnutelný. Čtvrteční rozhodnutí výkonného výboru ruského svazu určitě nepřekvapilo. "Ukázalo se, že jsme zaspali s generační výměnou. Akce Euro Hockey Tour k tomu přitom byly ideální příležitostí. Sázeli jsme na skupinu stále stejných hráčů, aniž bychom si budovali rezervu," připomněl Tichonov.

Také proto museli Bykov se Zacharkinem jít. V roce 2006 převzali výběr od Vladimíra Krikunova, Rusové tehdy nepostoupili ze čtvrtfinále turnaje v Rize, medaile se nekonala ani na olympiádě v Turíně. Nyní éra silné trenérské dvojice končí. "Před jednáním na svazu jsem si říkal,  že někdo určitě vystoupí na jejich obranu. Ale průběh hodnocení mě zklamal. Nikdo se pak už na nic neptal, nikdo necítil potřebu, aby řekl něco na obranu Bykova se Zacharkinem," uzavírá Tichonov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz