Češi končí období zkoušek. Zkušenostem před Rusy vládne Ručinský

První dvě akce sezony sloužily zejména k testování mladých a nových hráčů, teď už národní tým sází na zkušenost. Během prvního únorového týdne sehraje česká reprezentace dvě utkání Euro Hockey Tour doma proti Rusku a trenér Vladimír Růžička potvrzuje, co už naznačoval po prosincovém soupeření v Soči. Výběru dominuje zkušenost, prostor dostanou vesměs ostřílení bojovníci, kteří mohou získat plusové body před domácím světovým šampionátem.

Hrát na mistrovství světa v Praze by chtěl každý, ale povede se to jen vyvoleným. Trenér Růžička na přelomu roku sledoval hokejisty v NHL, kam se ve druhé polovině února vydá také asistent Jaroslav Špaček. V mužstvu pro vrchol sezony ale budou pochopitelně také hokejisté z evropských klubů, nejen z tohoto pohledu budou blížící se duely proti sborné důležité.

Český národní tým stále čeká na premiérové vítězství, v předchozích šesti soubojích získal jen dva body. "Po akci v Soči jsme uzavřeli testování nových hráčů, teď pro nás začíná příprava na mistrovství světa. Záměrně zařazujeme zkušenější kandidáty, už všechno směřujeme k šampionátu," říká Vladimír Růžička.

Do nominace tentokrát nezařadil žádného nováčka, po dlouhých devíti letech ale reprezentační dres oblékne litvínovský veterán Martin Ručinský, jenž si výkony v elitní tuzemské soutěži řekl o místo v sestavě, přestože v březnu oslaví už čtyřiačtyřicáté narozeniny. Z Tipsport extraligy Růžička povolal ještě beky Čáslavu, Kempného a Kleslu či útočníky Adamského, Radila, Simona a vítkovické duo Roman, Svačina. V nominaci figuruje celkem šestnáctka krajánků. Mezi tyčemi se představí dle předpokladů Jakub Kovář a Alexandr Salák.

Pokud nebyla olympijská sezona, vyrážela česká reprezentace počátkem února na Švédské hokejové hry do Stockholmu či Malmö. Ovšem letošní program Euro Hockey doznal změn. Švédský podnik a také jarní České hokejové hry nahradily série utkání, přičemž dochází k těsnějšímu propojení s projektem Euro Hockey Challenge, který čtyři roky umožňoval kvalitní přípravu na mistrovství světa proti dalším hokejovým výběrům.

Zápasy s Ruskem proběhnou 5. února od 18:30 v Karlových Varech a dva dny poté od 13 hodin v pražské O2 areně. Na západě Čech bude vyprodáno. "Až den před či v den utkání bude uvolněno několik desítek vstupenek z technických blokací, například za vystaveným sponzorským vozem, až bude fyzicky ověřena dostatečná viditelnost na ledovou plochu,“ řekl Petr Nitsche z pořádají společnosti BPA.

O2 arena také hlásí značný zájem fanoušků. Prosincové utkání se Švédy sledovalo v hledišti 16.348 diváků, na blíží se zápas proti Rusku bylo zatím prodáno nebo rezervováno kolem 14 tisíc vstupenek. "V příštím týdnu bude uvolněno zhruba 200 vstupenek do čtvrtého patra. Zbývající lístky jsou pak už v zásadě jen do klubového a skybox patra, jež obchoduje sama aréna a svaz nemůže systém prodeje nijak ovlivnit,“ doplnil Nitsche. Čeští hokejisté začnou s přípravou v pondělí 2. února večer.

Nominace české reprezentace na utkání s Ruskem (5. - 7. února 2015, Karlovy Vary a Praha):

Brankáři:
Alexandr Salák (Novosibirsk, KHL), Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL).

Obránci:
Ondřej Němec (CSKA Moskva, KHL), Jak Kolář (Vladivostok, KHL), Petr Zámorský (Espoo, Finsko), Petr Čáslava (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice), Michal Kempný (HC Kometa Brno), Jakub Krejčík (Örebro, Švédsko), Lukáš Krajíček (Dynamo Minsk, KHL), Rostislav Klesla (HC Oceláři Třinec), Martin Ševc (Skelleftea, Švédsko).

Útočníci:
Roman Červenka (Petrohrad, KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Vladimír Sobotka (Omsk, KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Jakub Klepiš, Martin Adamský (HC Oceláři Třinec), Radek Smoleňák (MODO Švédsko), Petr Koukal (Jokerit Helsinky, KHL), Milan Gulaš (Färjestad, Švédsko), Martin Ručinský (HC VERVA Litvínov), Lukáš Radil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice), Ondřej Roman, Vladimír Svačina (oba HC VÍTKOVICE STEL), Dominik Simon (HC Škoda Plzeň).

Náhradníci:
Pavel Francouz (HC VERVA Litvínov), Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec), Miroslav Blaťák (Avangard Omsk), Jakub JeřábekVojtěch Mozík (oba HC Škoda Plzeň), Jakub Nakládal (TPS Turku, Finsko), Adam Polášek (HC Sparta Praha), Petr Holík (PSG Zlín), Lukáš Kašpar (Chanty-Mansijsk, KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava, KHL), Tomáš Zohorna (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener.
Hlavní trenér: Vladimír Růžička.
Asistenti: Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Trenér brankářů: Martin Prusek.
Videotrenér: Jan Procházka.
Manažer týmu: Martin Loukota.
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil.
Kondiční trenér: Lukáš Stránský
Fyzioterapeut: Michal Truc.
Hospodář: Zdeněk Šmíd.
Masér: Petr Ondráček.
Tiskový mluvčí: Zdeněk Zikmund.

Program utkání české reprezentace s Ruskem:

Čtvrtek 5. února:

18:30 Česká republika - Rusko (Karlovy Vary)

Sobota 7. února:

13:00 Česká republika - Rusko (Praha)

Další program přípravy české reprezentace před MS 2015:

Euro Hockey Challenge 2015:

3. - 5. dubna 2015: dvě utkání Norsko - Česká republika (Norsko)
9. - 10. dubna 2015: dvě utkání Česká republika - Slovensko (Česká republika)

Euro Hockey Tour 2015:

17. dubna 2015: Švédsko - Česká republika (Umea, 19:00)
18. dubna 2015: Švédsko - Česká republika (Timra, 15:00)

22. - 24. dubna 2015: dvě utkání Česká republika - Finsko (Česká republika)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz