Češi odpojili houževnaté Bělorusy a slaví. Na MS vybojovali první výhru

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

6. května 2017, 18:41

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Proti Kanadě nemuseli, s Bělorusy ano. Čeští hokejisté věděli, že potřebují tři body, aby si vybudovali pozici ke klidnému postupu do play off. Povedlo se, Jandačova armáda měla celý zápas jasnou střeleckou převahu, přidala i góly. Skóre otevřel Vrána, záhy zvýšil Gudas. Na trefu Bělorusa Pavloviče odpověděl v prostředním dějství parádním zakončením Červenka, jízdu za vítězstvím pak potvrdili ještě Šimek, Voráček a Kempný. Reprezentanti mají na MS první tři body a před sebou volný den. Další bitva je čeká v pondělí od 20:15 hodin proti Finsku.

Do druhého utkání na mistrovství světa poslali čeští trenéři brankáře Francouze, sestava jinak byla bez výraznějších změn. Bělorusové předtím hodně potrápili Finy, ani proti českému výběru se nikam nehnali a důraz kladli na pozornou obranu. V první třetině čelil Francouz jediné běloruské střele, čeští hokejisté nasbírali 16 pokusů. Ani později se poměr nikterak nezměnil, nakonec činil 7:45 ve prospěch české reprezentace!

Chvilku to trvalo, posléze ale Češi převahu zužitkovali v branky. Lalande nejprve kryl pokusy Krejčíka i Voráčka, v čase 13:16 se hokejisté poprvé radovali. Birner parádně nacentroval před běloruskou bránu, kde puk pod horní tyčku pohotově tečoval Petr Vrána – 0:1. Tahle akce reprezentanty povzbudila, když oba soupeři hráli ve čtyřech, přidal další gól Radko Gudas. Zadák Philadelphie střílel z pravého kruhu a zaznamenal první svoji první branku v reprezentačním dresu – 0:2.

Velká škoda, že protivník zvedl hlavu záhy po startu prostředního dějství. Na trestné lavici pykal za špatné střídání českého výběru Vrána, dva vteřiny po jeho návratu skóroval Alexandr Pavlovič, jehož křížnou přihrávkou hezky našel Lisovec – 1:2. Hokejisté malinko vypadli z rytmu, občas se až příliš soustředili na útok, takže soupeř najížděl do nebezpečných útočných výpadů. Zvýšit mohl Kovář, ale po objetí klece trefil tyč, na opačné straně byl Francouz pozorný proti zakončení Andreje Kosticyna.

Ve 30. minutě dostali Bělorusové kotouč do české brány, ale rozhodčí předtím pískali. Vylučovali a především viděli postavení útočícího hráče v brankovišti. Šanci měl Zohorna, ovšem zablkoval ho Korobov, v oslabení uháněl sám na Lalanda dravý Birner. Nicméně jeho bekhendový pokus letěl mimo. Později byl blízko radosti Jeřábek, leč pálil do tyče. V čase 33:38 se aktivní Češi konečně dočkali dalšího gólu. Horák z levé strany parádně nahrál Romanovi Červenkovi, útočník Fribourgu se neunáhlil, počkal a pak napnul síť – 1:3.

Ve třetí třetině se protivník pokoušel odpovědět, celý zápas hrál hodně důrazně, místy až na hraně. Jenomže Češi duel kontrolovali. Dobře bruslili, nedovolovali sokovi výraznější šance. V čase 47:26 podepsal vítězství Radim Šimek, který napálil kotouč za Lalanda po nahrávce od Voráčka – 1:4. Soupeř nestíhal, v 51. minutě rozebrali jeho obranu Kundrátek s Pastrňákem. Hvězda Bostonu před bránou neuspěla, odražený puk ale správným směrem poslal kapitán Jakub Voráček – 1:5.

Lalanda v běloruské bráně nahradil Karnauchov, o utkání bylo rozhodnuto. Výsledek mohl upravit Děmkov, ovšem Francouz jeho nájezd kryl. Nakonec inkasoval novic v běloruské bráně, 16 vteřin před koncem překonal Karnauchova obránce Michal Kempný – 1:6. Národní tým naplnil pozici favorita a na šampionátu slaví důležité tři body. Po nedělním volnu čeká hokejisty pondělní večerní bitva s Finskem, která se na pařížském ledě hraje od 20:15 hodin.

Výsledek druhého utkání reprezentace na MS:

BĚLORUSKO – ČESKO 1:6 (0:2, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 22. Pavlovič (Lisovec, Děnisov) – 14. P. Vrána (Birner, Řepík), 18. Gudas (Voráček), 36. Červenka (Horák, Jeřábek), 48. Šimek (Voráček, Radil), 50. Voráček (Pastrňák, Kundrátek), 60. Kempný (Hanzl, T. Zohorna).
Rozhodčí: Iverson (Kanada), Lemelin (Rakousko) – Jensen (Dánsko), Kohlmüller (Německo).
Vyloučení: 8:6.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 7:45.
Diváci: 6 635.
Nejlepší hráči: Alexandr Pavlovič – Radim Šimek.
Bělorusko: Lalande (50. Karnauchov) – Korobov, Lisovec, Chenkel, Šinkevič, Graborenko, Jevenko, Děnisov – Kovyršin, S. Kosticyn, A. Kosticyn – Pavlovič, Linglet, Stas – Děmkov, Drozd, Kulakov – Volkov, Kogalev, Stefanovič – Šarangovič. Trenéři: Lewis, C. Woodcroft a Antoněnko.
Česko: Francouz – Gudas, Šimek, Rutta, Kempný, Jeřábek, Krejčík, Kundrátek – Radil, Jan Kovář, Voráček – Pastrňák, Plekanec, Červenka – Řepík, Vrána, Birner – Hanzl, Horák, T. Zohorna – Hyka. Trenéři: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.

Slováci utekli z těžké situace

Bez jediného hráče z NHL, zato se čtrnácti zástupci Tipsport extraligy vstoupili do mistrovství Slováci proti hlavnímu outsiderovi z Itálie. A natrápili se mnohem víc, než by si přáli. Po Miklíkově gólu dlouho drželi jen nejtěsnější náskok, v období kolem druhé přestávky je opařili Morini s Frigem a našim východním sousedům nevídaně teklo do bot! Až v čase 58:54 je vyrovnávacím gólem při hře bez brankáře zachránil Libor Hudáček. Po necelých třech minutách prodloužení pak rozhodl plzeňský obránce Čerešňák a hororová zápletka měla pro Cígerovy svěřence přece jen šťastný konec.

SLOVENSKO – ITÁLIE 3:2 po prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Miklík (Jánošík, Čerešňák), 59. L. Hudáček (Miklík, Sersen), 63. Čerešňák (Bližňák, Skokan) – 36. Morini (Frigo), 43. Frigo (Scandella).
Rozhodčí: Gouin (Kanada), Jeřábek (Česko) – Leermakers (Nizozemsko), Otmachov (Rusko).
Vyloučení: 1:4.
Bez využití.
Střely na branku: 32:19.
Diváci: 12 229.
Nejlepší hráči: Michal Čajkovský – Andreas Bernat.
Slovensko: J. Hudáček – Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý, Trška – Skokan, Dravecký, L. Hudáček – Miklík, Bližňák, Haščák – Cingel, Kudrna, Hrnka – Suja, A. Šťastný, Skalický. Trenér: Cíger.
Itálie: Andreas Bernard – T. Larkin, L. Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, Marchetti, Miglioranzi, Glira – Scandella, Morini, Frigo – Insam, Anton Bernard, Traversa – Andergassen, D. Kostner, S. Kostner – Goi, Lambacher, Frank. Trenér: Mair.

Další program české reprezentace v základní skupině MS:

8. května 2017: Finsko – Česko (Paříž, 20:15)
11. května 2017: Česko – Norsko (Paříž, 16:15)
12. května 2017: Česko – Slovinsko (Paříž, 16:15)
14. května 2017: Francie – Česko (Paříž, 16:15)
16. května 2017: Česko – Švýcarsko (Paříž, 16:15)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz