Češi vyrazili do Paříže. Kubalík se o pozvánce dozvěděl při úklidu

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

3. května 2017, 18:05

Václav Jáchim

Absolvují pořádně dlouhý den, všichni jsou už v očekávání. Čeští reprezentanti se před cestou na mistrovství světa měli původně sejít už v úterý odpoledne, trenér Jandač ale pražský sraz nakonec posunul na středeční ráno. Možná i pod dojmem kvalitního vystoupení na Carlson Hockey Games, hokejistům se nějaká ta hodina volna navíc každopádně hodila. Teď už jsou pohromadě a věří, že to tak bude hodně dlouho. "Rádi bychom udělali úspěch, ale všichni víme, že záleží hlavně na čtvrtfinále," řekl za všechny kapitán Jakub Voráček.

Do kabiny v hale Sparty se první hráči začali trousit už po sedmé hodině ranní. Všichni se převlékli do výstroje a poté autobusem odjeli do Letňan, kde zhruba hodinku trénovali. Následoval návrat, sbalení výstroje. Pak rychlý oběd a přesun na letiště. "Jsme rádi, že se povedl poslední turnaj, ale teď začne něco nového. V pátek máme Kanadu, což bude hodně těžký soupeř. Ale možná lepší, že ho máme hned na úvod turnaje," připomněl Voráček.

S mužstvem už je opět Dominik Kubalík. Plzeňský střelec skončil v přípravě po utkáních v Německu, zpátky do činné služby ho povolalo zranění Petra Holíka. "V pondělí mi volali pan Jandač s Jardou Špačkem, zrovna jsem uklízel. Všechno se dolaďovalo během úterý," hlásí. Kubalík ještě včera večer absolvoval slavnostní galavečer Hokejista sezony, na balení věcí měl tím pádem chvilku. "Bylo to hodně chaotické. Když jsem přijel na pražské letiště, zjistil jsem, že mám ze všech hráčů nejmenší zavazadlo. Asi jsem tedy na něco zapomněl. Pas a výzbroj ale mám, to je nejdůležitější," usmál se.

Změna před cestou na MS: zraněného Holíka nahradil Kubalík »

Přesun do francouzské metropole byl náročný zejména pro kustody. Tradiční dvojice Zdeněk Šmíd s Petrem Ondráčkem má letos nového pomocníka, u národního týmu nastoupil Ondráčkův syn Filip. Unikátní spojení táty s potomkem už oba znají z brněnské Komety. "Není to nic nezvyklého. Až dosud s námi jezdil plzeňský Jarda Kugler, jenže ten šel do důchodu a hledali jsme náhradu. Volba padla na Filipa. Neodmlouvá, je zvyklý dělat. Takže všechno musí fungovat," řekl naoko rázně Petr Ondráček.

Když člověk viděl hromadu vaků s výzbrojí a beden, bylo hned jasné, že si tohle trio mákne. "Měli jsme trénink v Letňanech, po návratu do Holešovic kluci všechno sbalili a my pak náklad naložili do auta. Po příletu do Paříže jedeme do kabiny, kde budeme tak dlouho, dokud všechno nepřipravíme. V Praze to byl trošku blázinec, ale jelikož máme trénink až ve čtvrtek, budeme mít dost času si s tím poradit," konstatoval Zdeněk Šmíd.

Led v pařížské hale si reprezentanti vyzkoušejí ve čtvrtek, podobně jako ostatní výpravy budou nocovat v hotelu Marriott. Paříž není hokejová destinace, šampionát se tam konal naposledy v 50. letech. Ale mnozí hráči město znají z letních dovolených či jiných akcí. Když kupříkladu Jakub Voráček zaslechl výzvu, co by ve městě jiným doporučil, ihned vypálil: "Moulin Rouge!" A hned se usmál. "Né, ve městě je spousta výborných restaurací. Z jednotlivých destinací si moc nepamatuju, ale vím, že v Pařízi je kam zajít na jídlo. My tam nejedeme na výlet, ale něco uhrát na světovém šampionátu," doplňuje.

Někteří členové týmu mají aktuálně jasno o novém angažmá. Jakub Jeřábek se dohodl na spolupráci s Montrealem, Radim Šimek jde také do NHL, jeho transfer zatím oficiálně potvrzen nebyl. Kubalík bude hrát za ruskou Ufu. Novou smlouvu s Omskem uzavřel brankář Dominik Furch. "Jsem rád, že už skončily veškeré spekulace. Odchod do Montrealu je pro mě splněným snem, moc se těším. I když vím, že to nebude jednoduché," řekl Jeřábek, který dosud oblékal dres ruského Podolsku.

Rozhodnuto! Češi na MS s 27 hráči, končí Kindl, Kašpar či Sekáč »

Všichni členové elitního výběru nyní myslí jen na šampionát, během hokejových bitev ve francouzské metropoli ale budou po očku sledovat dění kolem sebe. Paříž totiž nepatří k nejbezpečnějším městům, teroristické útoky velí k opatrnosti. Ačkoli je otázkou, jak se případné hrozbě vlastně bránit. "Samozřejmě o bezpečnostním riziku vím. Člověk to musí brát tak, že půjde na Staromák, nějaké hovado se tam odbouchne a vy máte zrovna tu životní smůlu, že jste u toho. Tohle se může stát nejen v Paříži, ale téměř všude. Raději o tom nepřemýšlím," povídá Josef Jandač.

V aréně, kde se mistrovství světa uskuteční, ale také v hráčském hotelu či při přesunech autobusem, se dají očekávat pečlivé kontroly. "Věřím, že bezpečnost kolem týmů bude dobrá. Ale jede tam za mnou rodina, budou tam asi čtyři dny. Ještě včera jsme o tom diskutovali. Ve smyslu, že bych byl klidnější, kdyby zůstali doma. Ovšem chtějí vidět Paříž, tak pojedou. Doufám, že to všichni přežijeme ve zdraví," uzavírá hlavní trenér české reprezentace.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz