Češky historii nepřepsaly, sen o olympiádě se pod Alpami rozplynul

Foto: PPR / Manuel Lopez, Swiss Ice Hockey Federation

(AROSA, od našeho zpravodaje) Pod vrcholy švýcarských Alp se rozhodovalo o posledním účastníkovi ženského turnaje na olympiádě v roce 2018. České bojovnice začaly výborně, ještě v polovině střetnutí vedly gólem Anety Lédlové 1:0, ale pak už se trefovaly pouze Švýcarky. Český sen o turnaji pod pěti kruhy se rozplynul v závěru druhého dějství a především v oslabeních. Češky byly blízko k přepsání historie, ale po vydřeném vítězství 4:1 se v jihokorejském Pchjongčchangu představí Švýcarky.

Čeští trenéři se pro klíčovou bitvu rozhodli překopat útočné formace. Do první se po bok Polenské s Hymlárovou postavila Simona Studentová, naopak Denisa Křížová se připojila k Mrázové s Lédlovou a národní tým hrál od začátku na tři útoky. V úvodu bylo hodně vidět, co je ve hře, nikdo nechtěl udělat sebemenší chybu. Tu první udělaly Švýcarky, v osmé minutě nechaly před brankou úplně volnou Terezu Vanišovou, jenže ta přestřelila.

Postupem času se hra přece jenom trochu rozjela, aktivnější byly Švýcarky. Jenže další nebezpečné akce přicházely téměř výhradně na druhé straně. Dvě minuty před přestávkou z toho bylo vedení! Ke Kateřině Mrázové se po průniku odrazil puk zpátky, její střelu vyrazila gólmanka Schellingová jen před sebe, kam dojížděla Aneta Lédlová. Ta už neměla problém dopravit puk do prázdné branky – 0:1! Pokračující aktivita vedla dokonce k přesilovce pět na tři, jenže v ní se Češkám nezadařilo.

Ještě do půlky druhé třetiny nenabrala hra výrazně jiných obrysů, Švýcarky příliš nehrozily. Ale pak už se zvedly, začaly dojíždět do Kláry Peslarové a snažily se český tým vyprovokovat. Česká gólmanka ve 31. minutě vychytala první gólovku Stalderové, vzápětí jí práce přibývalo.

Do hry výrazně promluvila vyloučení, jenže bohužel pouze domácí tým je dokázal potrestat. Stalderová narýsovala krásný pas na Alinu Müllerovou, která dvě sekundy po vypršení českého trestu poprvé prostřelila Peslarovou. Když pak Češky svou přesilovku nevyužily a před sirénou špatně střídaly, dvě nejlepší Švýcarky si vyměnily role a Lara Stalderová z dálky propálila všechno před sebou – 2:1.

České bojovnice vstupovaly do třetí části s jasným cílem smazat jednogólové manko. Jenže přes pozorně bránící Švýcarky se těžko dostávaly do větších šancí a navíc jim nevycházela hra v nerovnovážném počtu hráček na ledě. V čase 49:06 přišla nejspíš klíčová akce zápasu. V další přesilovce se z těžkého úhlu prosadila už podruhé v utkání agilní Alina Müllerová a Češky ztrácely dvě branky 3:1.

Za dalších 75 sekund měla na holí snížení Studentová, její dobře mířená střela však jen orazítkovala tyč. Hokejistky vrhly všechny síly do útoku. Schellingová se několikrát skvěle vyznamenala, například ránu Mrázové vykopla špičkou levého betonu. Nepomohla ani hra bez brankářky. Naopak 34 sekund před koncem dala švýcarskému postupu razítko Lara Stalderová 4:1. Český sen o olympiádě se tak rozplynul, v Pchjongčchangu znovu zahraje Švýcarsko. Z druhé skupiny postoupilo Japonsko.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 35. Müllerová (Stalderová, Raselliová), 40. Stalderová (Müllerová, Meierová), 50. Müllerová (Meierová, Stalderová), 60. Stalderová (Müllerová) – 18. Lédlová (Mrázová, Křížová).
Rozhodčí: Allenová (USA), Ariano-Lortieová (Kanada) – Johanssonová (Švédsko), Linneková (Německo).
Vyloučení: 8:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 21:20 (5:6, 12:2, 4:12).
Diváci: 1 342.
Nejlepší hráčky: Florence Schellingová – Kateřina Mrázová.
Švýcarsko: Schellingová – Altmannová, Bullová, Forsterová, Meierová, Zollingerová, Benzová, Staigerová – Stiefelová, Staenzová, Raselliová – Stalderová, Thalmannová, Müllerová – N. Waidacherová, I. Waidacherová, Rüeggová – Rüediová, Allemannová. Trenérka: Diazová.
Česko: Peslarová – Tejralová, Zíková, Herzigová, Horálková, Kolowratová, Zedníková, Škrdlová – Polenská, Hymlárová, Studentová – Křížová, Mrázová, Lédlová – Pejzlová, Přibylová, Vanišová – Povová, Manhartová. Trenéři: Vozák a Tejral.

NORSKO – DÁNSKO 5:1 (0:1, 4:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 28. Dalenová (Martinsenová, Hjelmová), 28. Hoen Olafsenová (Fischerová, Haug Hansenová), 31. Haug Hansenová, 37. Sirumová (Dalenová), 45. Dalenová (Biseth Engmannová) – 5. Brixová (Weisová).

Konečná tabulka kvalifikace o OH 2018:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švýcarsko 3 3 0 0 0 14:3 9
2. Česko 3 2 0 0 1 10:7 6
3. Norsko 3 1 0 0 2 6:10 3
4. Dánsko 3 0 0 0 3 5:15 0

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz