Chomutov ani Boleslav. Štěpánek by rád chytal ve Švýcarsku nebo KHL

Foto: scb.ch

15. června 2016, 11:44

Václav Jáchim

V dubnu slavil s SC Bern švýcarský titul, po prosincovém odchodu z ruského Čerepovce prožil Jakub Štěpánek pod Alpami báječný finiš sezony. Od té doby už utekly dva měsíce, jenže někdejší gólman Vítkovic, Petrohradu nebo pražského Lva stále nemá jasno, kde bude chytat na podzim. "Pro Jakuba je prioritou zahraničí. Určité možnosti jsou, ovšem nikoli ve finální fázi. Ale není kam spěchat, pořád je dost času," říká hráčův zástupce Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services.

Štěpánek individuálně trénuje a na dálku sleduje, jak se vyvíjí situace na hráčském trhu. Po úspěchu s Bernem by nejraději zůstal ve Švýcarsku. "Měl podíl na mistrovskému titulu, Kuba si v lize udělal jméno. Chtěl by na to navázal," říká Vůjtek. Jedná s několika tamními týmy, nicméně věc zatím brzdí skutečnost, že potenciální zájemci dávají spíš přednost angažování maskovaného muže se švýcarským občanstvím.

"V NLA platí dost přísný limit pro cizince, každý klub smí poslat do utkání jen čtyři zahraniční hráče. Praxe je taková, že na pozicích brankářů jsou většinou Švýcaři, krajánky si kluby vybírají většinou mezi obránci nebo útočníky," dodává Vůjtek.

Už během play off bylo zřejmé, že ať jízda Bernu dopadne jakkoli, Štěpánek v týmu nezůstane. Vedení se v předstihu dohodlo s Leonardem Genoninm z Davosu (nová jednička tam zatím není), český gólman věděl, že musí jinam.

Možnosti se rýsovaly. Kontakty proběhly údajně s Klotenem, spekulovalo se, zda poraženého finalistu posledního play off z Lugana neopustí Elvis Merzlikinš, o něhož je zájem v NHL. Ale mladý Lotyš se za Atlantik zřejmě vydá až za rok. Po příštím ročníku bude místo v Ambri-Piotta, jelikož třetí gólman Švýcarska na nedávném MS Sandro Zurkirchen patrně přejde do Lausanne.

Aktuální situace není úplně zřejmá, může se však změnit. "Mapujeme to, stejně tak v KHL, kde Kuba dlouho úspěšně chytal. Je polovina června, zbývá dost času," dodává hráčův zástupce. Nelze vyloučit varianty ze Švédska nebo z rakouské EBEL, kde první gólmany stále nemají některé špičkové kluby.

Jedna z možností v případě další kariéry mistra světa 2010 se jmenovala/jmenuje Tipsport extraliga. O Štěpánka měl údajně zájem Chomutov, ale k dohodě nedošlo, načež Piráti angažovali Slováka Jána Laca. Teď brankářskou jedničku nutně hledá Mladá Boleslav, protože smlouvu s Calgary minulý týden uzavřel David Rittich.

Štěpánek se vzápětí ocitl mezi hlavními kandidáty, ovšem ke Středočechům nejspíš nepůjde. "Jakub by rád chytal v cizině, plány nemění. V úterý jsme spolu seděli, probírali jsme varianty. Je jasné, že by Kuba chtěl mít jasno, nicméně netlačí vyloženě na pilu. Některé nabídky venku jsou otevřené," zmiňuje Vůjtek závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz